Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
MEDIJI / POLITIKA
Prva tužba zbog karikature: Bivši šef GNK Dinamo K. Antolić tužio, zbog tri karikature, Nika Titanika!

Prva tužba zbog karikature:
Bivši šef GNK Dinamo K. Antolić tužio, zbog tri karikature, Nika Titanika!

U Hrvatskoj više nisu utuživi samo novinarski tekstovi. Imamo i prvi slučaj podnošenja privatne kaznene tužbe protiv karikaturista Nika Titanika, odnosno Nikole Plečka. Tužbu je podnio bivši šef GNK Dinamo Krešimir Antolić zbog tri karikature objavljene u sportskom prilogu novina 24sata, krajem ožujka 2020. Prije tužbe protiv Nika Titanika, Antolić je, istim povodom, tužio i uredništvo 24sata i taj postupak je još u tijeku, kako je javnosti priopćio sam Plečko.

Prva rasprava protiv Plečka zakazana je za 7. studenoga 2023. na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

– Ovo je nezabilježen slučaj u cjelokupnoj povijesti hrvatske države da je podnesena privatna kaznena tužba zbog karikature, a u slučaju krajnje presude kojom se proglašavam krivim, ovaj slučaj može poslužiti kao pravni presedan za sve buduće slučajeve u kojima se kritiziraju djela javnih osoba čime će značajno biti ugrožene medijske i demokratske slobode u Hrvatskoj te ograničen slobodni rad svih karikaturista, humorista, satiričara, stand-up komičara, fotomontažera i drugih sličnih umjetnika, ali i svih novinara koji kritički pišu o javnim osobama i temama važnim za javnost- izjavio je povodom tužbe karikaturist Nikola Plečko, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista, poznatiji javnosti pod nadimkom Nik Titanik.

Za medijske i novinarske slobode, očigledno, dolaze nikad teža vremena…Kako veli predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, što je sljedeće…?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI