Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
(NE)RED
Veliki uspjeh: Šibenska uličica od 122 metra prohodna nakon svega 11 mjeseci ili 340 dana

Veliki uspjeh:
Šibenska uličica od 122 metra prohodna nakon svega 11 mjeseci ili 340 dana

U pravo vrijeme, baš uoči lokalnih izbora u Hrvatskoj, ostvaren je još jedan veliki uspjeh vlasti: uličica Miminac, duljine nekih 122 metra i mjestimične širine nešto veće od metra i pol, nakon svega 11 mjeseci ili oko 340 dana intezivnih radova je otvorena za promet. Spektakularna je to brzina obavljanja radova koja najbolje svjedoči o visokoj organiziranosti i učinkovitosti lokalnih vlasti, a kakvom se ne mogu podičiti ni pedantni, marljivi i precizni Japanci, a koji  su autocestu Veliki Kantō razorenu u potresu 2011. obnovili za nedopustivo predugišest dana.  

Podsjećamo i na naš tekst uoči početka radova objavljen početkom lipnja prošle godine: Radovi usred Šibenika -Tri mjeseca za 122 metra ili 1,35 metra dnevno ili 5 cm na sat, a u kojem smo se začudili obavijesti kako će radovi u okviru projekta obnove sustava vodoopskrbe i odvodnje u toj uličici u središtu Šibenika potrajati tako dugo. Pokazalo se kako smo bili izuzetno naivni, te kako je naše čuđenje bilo posve promašeno…

Ne bi to bio problem da se ne zna kako će punih 90 dana raditi u uskoj uličici, mjestimične širine 1,8 m i  ukupne dužine oko – 122 metra. To bi značilo kako će na dnevno obraditi oko 1,35 metara gradilišta. Ili, oko 5 centimetara na sat, ako bi radili danonoćno… – pisali smo tada, pokušavajući shvatiti zbog čega će toliko trajati ti radovi, e upozoriti javnost i vlasti kako je takvo što neprimjereno.

No pokazalo se kako su ti radovi potrajali gotovo ČETIRI PUTA DULJE, dakle ne 90, nego 340 i nešto dana.

Pokazalo je kako će, kada su u pitanju hrvatske prilike, građani, koji plaćaju te radove, svejedno uvijek izvući deblji kraj u susretu s  političarsko-građevinarskom interesnom zajednicom, te kako nitko zbog višestrukog kršenja rokova neće biti sankcioniran, nego, kažu neki, često i dodatno nagrađen zbog ‘neočekivanog proširenja opsega poslova’.

Posebno je čudesno bilo pojašnjenje vlasti zbog čega su radovi produljeni. Naime, građevinari su su uočili kako je tlo u Dalmaciji – stjenovito i kamenito.

-Prilikom iskopa utvrđeno je da je teren stjenovit i znatno zahtjevniji od očekivanog – rekli su.

Doista epohalno otkriće, s obzirom da se odavno zna da današnji Šibenik gotovo čitav leži na stijenama, a o čemu govori i lokalna pjesma lokalpatriotsko-domoljubnog karaktera s naslovom:  ‘Šibeniče ti si stina’.

Od izvora pa do ušća
Svaki Hrvat tebi kliče
Ti si stina, Šibeniče…

Tako idu stihovi pjesme koje je za klapu napisao F. Bilić (HDZ).

Inače, kako možete vidjeti na shemi ispod teksta, automobili sada opet mogu kroz tijesnu ulicu Miminac, ali uz semafore. Sad je pak raskopana Teslina ulica od križanja s Zjačićevom prema Putu Gimnazije.

S obzirom da je ta dionica Tesline ulice ulica višestruko dulja od Miminca može se očekivati i kako će radovi potrajati dulje, no ovoga se puta ipak nećemo usuditi ništa prognozirati.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI