Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
izborište / POLITIKA
Arhiva: Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

Prve izlazne ankete lokalnih izbora u četiri najveća grada u Hrvatskoj:
Tomašević umalo prolazi u prvom krugu, Puljak vodi u Splitu, Radić u Osijeku, Filipović u Rijeci…

Arhiva: Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

Prve izlazne ankete, iza zatvaranja birališta u 19 sati, koje je provela agencija Ipsos Puls za četiri najveća grada u Hrvatskoj, donijele su u Zagrebu pravo slavlje u  izbornom stožeru lijevo-zelene koalicije Možemo!. Tomislav Tomašević uvjerljivo vodi s 48,61 posto, a zasad je drugopozicionirana nastavljačica Bandićevog (ne)djela, njegova bivša zamjenica Jelena Pavičić Vukičević sa 11,5 posto potpore.

Iznenađenje je Ivica Puljak u Splitu koji je trenutno u vodstvu, a u Osijeku uvjerljivo vodstvo HDZ-ovog Ivana Radića, pa se „zajedničarima“ smiješi po prvi put osvajanje Osijeka. Rijeku zasad i dalje drži SDP, odnosno njihov Marko Filipović sa 29,89 posto.

Preciznije, uz prvoplasiranog Tomaševića i drugoplasiranu Pavičić Vukičević, na trećem mjestu u utrci za zagrebačkog gradonačelnika prema prvim izlaznim anketama je Miroslav Škoro sa 11,4 posto, HDZ-ov Davor Filipović zasad ima samo 10,3 posto, no najporazniji je ipak rezultat SDP-ovog Joška Klisovića koji dobiva tek 6,14 posto potpore.

U Splitu je iza vodećeg Ivice Puljka ( Centar ) sa 27,4 posto, HDZ-ov Vice Mihanović sa 23,4 posto potpore, dok je Željko Kerum( HGS ) trenutno na 16,1 posto. SDP-ov Ante Franić osvaja 6,8 posto glasova, a nezavisna Branka Ramljak 5,8 posto.

U Rijeci SDP-ov Marko Filipović i dalje čuva obraz stranke sa vodećih 29,89 posto, dok nezavisni Davor Štimac po izlaznim anketama ima 16,25, a trećepozicionirani HDZ-ov Josip Ostrogovič 14,98 posto. Mostov Marin Miletić je na 11,8 posto.

HDZ zasad ima najviše razloga veseliti se u Osijeku gdje uvjerljivo vodi njihov Ivan Radić sa 41,5 posto potpore, a drugi je Berislav Mlinarević iz Domovinskog pokreta sa 19,25 posto podrške birača. SDP-ov Goran Kušec drži treće mjesto i bori se za drugi krug.

Sudeći po prvim izlaznim anketama, generalni pobjednik izbora mogao bi biti Tomislav Tomašević, no, to su tek prvi rezultati, a do konačnih, službenih još se puno toga može promijeniti.

Tomislav Tomašević u vožnji ručnih kolica (foto Facebook/Kitica Kekić)

Tags:

VEZANE VIJESTI