Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
aktivisti / BANDIĆGRAD / političarenje / PRAVA ZA LJUDE
“Hod za život” usred izborne šutnje!

“Hod za život” usred izborne šutnje!

I danas se u Zagrebu, ne po prvi put, na dan izborne šutnje hodalo “za život”. Ovo je šesti po redu “Hod za život” iza kojeg stoji istoimena  udruga ( Hod za život, obitelj i Hrvatsku ), a koji je, pod motom zaštite života od začeća do prirodne smrti, unatoč propisanoj izbornoj šutnji, glasno promicao politička i ideološka stajališta dijela hrvatskog političkog spektra. Ova je “hodnja”, u svojoj biti politički motivirana, okupila nekoliko tisuća sljedbenika, a odigrala se pod geslom “Za zaštitu svakog ljudskog života, bez diskriminacije”.

Ovogodišnja zagrebačka povorka “hodača” okupila se na Trgu Republike Hrvatske, prodefilirala  je centrom Zagreba, kroz Frankopansku do Trga bana Jelačića, potom Praškom do Zrinjavca  gdje su održali poseban program kao svoj veliki “aktivistički” forte.

Prolazeći centrom grada nosili su hrvatske zastave i grleno,  uz pjesme Marka Perkovića Thompsona, slavili svaki život, manifestirali svoju potporu svakom rođenom i nerođenom djetetu, njegovoj majci i njegovom ocu, uz poruke organizatora,  kako prenosi N1,  da se bore za zakonsku i svaku drugu zaštitu života od začeća do prirodne smrti, što je podvukao kao ključno i jedan od organizatora, Luka Hudinčec.

Nasuprot Hoda za život, organiziran je i “kontrahod” s desetak sudionika koji su se okupili ispred HNK i najavili svoj performance na Zrinjevcu.

Kontraskup ima i zahtjeve za Vladu: traže donošenje novog zakona o pobačaju, bore se za pravo svake žene na izbor i odlučivanje o svome tijelu. Svoj stav o pobačaju jasno su istakli i na tarnsparentima koje su nosili, a s kojih su poručivali: Zahtijevamo besplatan pobačaj, Moje tijelo, moj izbor, Pravo na pobačaj nije samo pravna nego i ekonomska kategorija.

Hod za život osiguravala je interventna policija, a zbog povorke “hodača” obustavljen je i tramvajski promet preko Trga bana Jelačića.

Ove godine, zagrebačkim sljedbenicima Hoda za život, pridružili su se, svojom prvom povorkom “hodača”, i Imoćani.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI