Neovisni novinarski portal
22.9.2021.
ekoslov
Displej s učesnikom Boranke koji nosi kramp(foto TRIS/G. Šimac)

EU nagrada za projekt Boranka, tj. za 7.000 volontera i 85.000 stabala:
Hvala što ste krampali s nama!

Displej s učesnikom Boranke koji nosi kramp(foto TRIS/G. Šimac)

Nagrada Europski građanin za 2020. godinu koju dodijeljujeEuropski parlament danas je u prikladnom osunčanom, ozelenjenom i cvijeća punom Botaničkom vrtu u Zagrebu dodjelljena vrsnoj i korisnoj kampanji pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije poznatoj pod imenom Boranka, a koju je provodio Savez izviđača Hrvatske s brojnim partnerima i tisućama volontera. Boranka je projekt zbog kojega rastu stabla, a na njima pjevaju ptice.

Akcija Boranka

Kampanja je započela 2018. godine kao odgovor na katastrofalne požare u Dalmaciji, a do sada je u njoj sudjelovalo više od više od 7.000 volontera koji su na opožarenim područjima posadili više od 85.000 novih stabala. Time je Boranka postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi.

Savez izviđača Hrvatske kampanju je predstavio i u brojnim drugim državama kao jedan od najpozitivnijih europskih primjera kako se građani i institucije mogu osobno uključiti u obnovu prirode, a potporu su mu dali i Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatske šume, Hrvatska vatrogasna zajednica i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite. 

Primatelji nagrade za akciju Boranka (foto TRIS/G. Šimac)

-Hvala svima. Zahvaljujem i agenciji Imago koja je od ovog projekta napravila svjetskim fenomen… Ne mogu zahvaliti pojedinačno svakome od sedam tisuća volontera koji su u posljednje tri godine osobno došli, zaprljali ruke, posadili svoja stabla, pomogli djelomičnom zazelenjivanju naše Dalmacije. Drago nam je da je Europa ovoo prepoznala i da je ovo postala najveća ovakva akcija u čitavoj Europi. Ono što mi nije drago je to što je pred nama još jako puno posla – kazao je nakon preuzimanja nagrade  koordinator kampanje Boranka Dan Špicer.

Dan Špicer (foto TRIS/G. Šimac)

Predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić je zahvalila i svima drugima koji su sudjekovali u Boranki…

-Dan je pozdravio institucije, veleposlanike i ostale, a ja ću pozdraviti prijatelje. Dobar dan prijatelji, hvala što ste s nama ovdje. Hvala što ste krampali sa nama i što će te i dalje krampati sa nama. Educiramo djecu već više od sto godina – u cijelom svijetu postoji  izviđački poket, a mi svakim danom radimo na tome da odgojimonove generacije i mijenjamo svijest i učinimo nešto bolje za našto društvo. Drveće sadimo i nastavit ćemo ga saditi. Često se treba ponavljati poznata rečenica poglace Siouxa koji je rekao kako je cilj u životu ostaviti ovaj svijet nešto boljim mjestom nego što smo ga našli. Evo, mi živimo to svaki dan. – zaključila je čelnica izviđača u Hrvatskoj.

Čelnica hrvatskih izviđača (foto TRIS/G. Šimac)

Nagrada Europski građanin je priznanje kojim Europski parlament vrednuje rad na promicanju europskog zajedništva i solidarnosti te poticanju aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji EU-a o temeljnim pravima. Priznanje se dodjeljuje od 2008. godine odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a. Uz Boranku, hrvatski laureati su bili: Martina Čuljak s projektom Help Balkans, Hrvatska gorska služba spašavanja, humanitarna udruga fra Mladen Hrkać, udruga Transplant, Tvrtko Barun kao ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi te Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI).

Buduće sadnice (foto TRIS/G. Šimac)

Građani i udruge projekte za ovu nagradu mogu prijaviti samostalno, a kandidate mogu nominirati i zastupnici u Europskom parlamentu. U svakoj državi članici, nacionalni žiri odabire finaliste, a o konačnim pobjednicima odlučuje Odbor za nagradu koji vodi predsjednik Europskog parlamenta.

(foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI