Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
crovid / narodno zdravlje / POLITIKA
Cijepljenje AstraZenecom se u Hrvatskoj nastavlja, korist je veća od rizika…

Cijepljenje AstraZenecom se u Hrvatskoj nastavlja, korist je veća od rizika…

Europska agencija za lijekove (EMA), pozivajući se na stajališta svojih stručnjaka o povezanosti cjepiva AstraZenece i krvnih ugrušaka, konstatira da su koristi od tog cjepiva veće od rizika, te da je ono izuzetno važno u borbi protiv covida- 19, jer “covid-19 kao iznimno ozbiljna bolest odnosi dnevno na stotine života u EU. Cjepivo, pak, spašava živote i izuzetno je važno u borbi protiv covida”, kako je izjavila direktorica EMA-e Emer Cooke. Hrvatski premijer Andrej Plenković odlučio je slijediti preporuku EMA, pa se kod nas nastavlja cijepljenje AZ-om jer je” korist veća od rizika” veli Plenković slijedeći poruku EMA-e…

-Zaključili smo- kazala je Cooke– da bi stvaranje krvnih ugrušaka trebalo biti navedeno kao moguća nuspojava cjepiva. U slučaju kad milijuni ljudi prime cjepivo, moguće su vrlo rijetke nuspojave koje nisu uočene tijekom kliničkih istraživanja. Ovo nam pokazuje da naš sustav nadzora djeluje- smatra Cooke, prenosi N1.

– Ovi vrlo rijetki događaji su identificirani. Bilo koja odluka neke države treba uzeti u obzir situaciju s pandemijom u pojedinoj državi- kazala je direktorica EMA-e, pozivajući se na zaključak istrage da su krvi ugrušci vrlo rijetka nuspojava cjepiva AstraZenece.
Većina slučajeva krvnih ugrušaka nakon cijepljenja registrirana je kod osoba mlađih od 60 godina, no, EMA-ini stručnjaci smatraju da godine nisu faktor rizika. Ipak, AstraZeneca će morati provesti dodatna istraživanja vezana za pojavu krvnih ugrušaka, poručili su iz Europske agencije za lijekove, ocjenjujući da su moguće nuspojave odgovor imunološkog sustava cijepljene osobe, sličan onomu koji se ponekad dobije kod uzimanja heparina.

Na području koje pokriva Europska ekonomska zajednica ( EU, Island, Lihtenštajn i Norveška ) AstraZenecom je cijepljeno čak 9,2 milijuna ljudi. U Ujedinjenom Kraljevstvu na 18, 1 milijun cijepljenih ovim cjepivom zabilježeno je 3o slučajeva, od kojih je sedam bilo sa smrtnim ishodom.

Britanci AstraZenecu ne preporučuju osobama mlađim od 30 godina zbog rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu. Ipak ne savjetuju da se prestane koristiti AstraZeneca za bilo koga u bilo kojoj dobnoj skupini. Savjetuju da se prednost da jednom cjepivu pred drugim za jednu specifičnu dobnu skupinu, iz krajnjeg opreza, a ne zato što bi imali ozbiljnih razloga za zabrinutost u pogledu sigurnosti cjepiva. Također preporučuju da bi oni koji su dobili prvu dozu AstraZenece trebali dobiti i drugu dozu istog cjepiva.

Preporuka je objavljena nakon što je britanski medicinski regulator MHRA utvrdio moguću nuspojavu cjepiva koje su razvili Oxford i AstraZeneca kod koje dolazi do rijetkog zgrušavanja krvi u mozgu.

U Hrvatskoj,  cjepivo AstraZenece, unatoč skepsi velikog broja zbunjenih građana koji odbijaju primiti to cjepivo zbog kontroverznih informacija kojima su bombardirani, neće biti  obustavljeno. Jer, veli Plenković, cjepiva štite od smrtnog ishoda i teških oblika bolesti.  Cijena nema veze s kvalitetom cjepiva, odredila je EK koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama. Nije ništa čudno, veli premijer, kad se cjepivo ovako brzo razvije da dolazi i do manjeg broja nuspojava na milijune procijepljenih ljudi.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI