Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
političarenje / POLITIKA / priroda i društvo / ptičice
Fotomontaža: Pero Kovačević i vrana

Pravaš Pero u sukobu s vranama:
Kovačevićev zahtjev za sječu stabala ocijenjen “suludim prijedlogom koji nema logike i razuma”

Fotomontaža: Pero Kovačević i vrana

Već i vrapci na grani znaju za priču kako je Pero Kovačević, bivši saborski zastupnik HSP-a, član drugih tzv. pravaških stranaka, danas  vijećnik u zagrebačkoj gradskoj četvrti Trnje i istaknut član političke nakupine Hrvatski suverenisti, objavio javno kako mu je direktor ZG-komunalnog poduzeća  Zrinjevca obećao kako će se idućeg tjedna zbog vrana na Vrbiku obrezivati grane visokih stabala jer njemu (pravašu Peri) smetaju vrane.

-Dobio sam, odnosno, dobivam sve više pritužaba stanara Vrbika na previsoko i razraslo drveće u kvartu, zbog čega je kvart pun vrana koje stvaraju nesnosnu buku i nered na zelenim površinama. Vrane su zavladale Vrbikom, potjerale sve ptičice iz kvarta, stvaraju nered na zelenim površinama, izbacuju smeće iz koševa, njihovo deranje od četiri ujutro, pa cijeli dan je nepodnošljivo – napisao je Pero Kovačević na Facebooku.

No žitelji Vrbika koje su novinari pitali za mišljenje o ‘slučaju vrane’ su odreda ustvrdili kako ne postoje problemi s vranama, te kako ih je znatno manje nego ranijih godina.

Na Kovačevićeve pozive na uništavanja zelenila radi navodnog problema s vranama reagirali su i iz udruge Biom te platforme Zagreb je naš.

Iz udruge Biom su za Jutarnji list rekli kako osuđuju namjeru da se sad režu grane stabala, a uz to je takvo što sad ilegalno, pošto se u vrijeme gniježđenja ne smiju uništavati gnijezda. Osim toga, ako im se unište gnijezda, to ne znači da neće imati mlade, nego samo da će ih imati nešto kasnije i tako se dulje zadržavati na mjestu gniježđenja.

– Ljudi miješaju vrane i gačce: oni su crni, one sivo crne. Oni se hrane vran grada, na poljima, a ujutro krešte prije nego odu po hranu ili dok grade gnijezda. Nisu agresivni i ne napadaju druge. One znaju napasti, ako su im mladi ugroženi i da, kopaju po kantama, no nećete ih nikada vidjeti u skupinama u vrijeme gniježđenja, jer drže svoj teritorij i ne puštaju druge sive vrane – pojašnjava Iva Šoštarić iz udruge Biom za JL.

Dodaje kako te dvije vrste ptica normalno žive u blizini jedni drugih, a trend uklanjanja grmlja diljem grada je nešto što im je idealno. Oni vole livade, a vrapci, kosovi  i mnoge druge vrste gradskih ptica ne, pa je zbog toga manje tih ptica, a ne zato što su ih gačci ili vrane pojeli. Zapravo, neznanje o vrstama ptica, njihovom ponašanju i utjecaju čovjeka na njih utječe na to da mnogi mrze vrane – nepotrebno.

– Da, oni su glasni, neuredni, padaju im grane naokolo dok grade gnijezda… Ali opet, buka koju proizvode je zanemariva u odnosu na buku prometa. No na nju smo se navikli i ne smeta nam, a ptice nam strašno smetaju, iako su one jednako dio grada kao i promet – ističe Šoštarić.

A platforma Zagreb je naš  su na Facebook stranici “Trnje je naše” napisali su kako su protiv nepotrebne sječe stabala jer u tom “suludom prijedlogu nema logike i razuma”.

Fotomontaža: Pero Kovačević i vrana

– Broj vrana se smanjio zadnje dvije godine dramatično u odnosu na ranija razdoblja. Laž je da nema ostalih ptica na Vrbiku, dovoljno se samo prošetati i vidjeti vrapce i kosove na svakom koraku. Umjesto da se sadi još više stabala u preizgrađenoj betonskoj džungli kakav je danas Vrbik, dotični bi kresao grane. Uz to, treba imati na umu da je vegetacija, pupanje i listanje stabala već krenulo te će bilo kakav zahvat motornom pilom stvoriti šok za stabla – istaknuli su.

– Pozivamo sve Trnjanke, Trnjane i ostale građane Zagreba da podjele ovu vijest s ciljem sprječavanja samovolje koja će rezultirati smanjenjem kvalitete života stanovnika Vrbika koji je već danas problematičan gdje se stambeni kvart pretvorio u “Need for speed” prečac za izbjegavanje gužvi na Savskoj, Vukovarskoj i Slavonskoj aveniji – dodali su.

I brojni građani su se usprotivili uništavanju zelenila zbog toga jer nekome smetaju ptice.

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI