Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
POLITIKA / POLITIKA & KRIMINAL / SLIKA I NEPRILIKA
Olujić nazvao Plenkovića pravim patrijarhom sudbene vlasti, a Plenković s indignacijom odbio odgovornost i Vlade i HDZ-a za rasulo u pravosuđu… ?!

Olujić nazvao Plenkovića pravim patrijarhom sudbene vlasti, a Plenković s indignacijom odbio odgovornost i Vlade i HDZ-a za rasulo u pravosuđu… ?!

Razrješenje sudaca, izabranih u trajno zvanje, u Hrvatskoj je prava rijetkost. Pa kad predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban ekspeditivno od DSV-a zatraži pokretanje stegovonog postupka i razrješenje sudačke dužnosti za čak dvojicu sudaca, Zvonka Vekića i Darka Krušlina, koji su prijateljevali sa Zdravkom Mamićem, a on ih javno kompromitirao zajedničkim fotografijama, etiketirao kao korumpirane i izvrijeđao na pasja kola, tada se ima razloga zapitati kako to da je Vrban tako požurio riješiti se proskribiranih kolega. Jer, notorni Mamić je i za Vrbana rekao da je najgori kriminalac,

a predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu počastio titulom najkorumpiranijeg, a oni jedva da su i reagirali na to. Je li Vrban požurio razriješiti Vekića i Krušlina kako bi skrenuo pozornost sa svoga lika i djela?

Vrbanov nekretninski business

Ako mu je to bila namjera, nije baš da je u tome uspio. Jer, danas se Drago Hedl u Tegramu temeljito pozabavio nekretninama najvišeg pravosudnog autoriteta na osječkom sudu, suca Vrbana, pozivajući se na dokument iz 2018. koji ga, ukoliko je vjerodostojan, nevjerojatno teško inkriminira. Hedl otkriva niz nekretninskih transakcija šefa osječkog suda, pri čemu je kuća u Jahorinskoj ulici u Osijeku, koju je Vrban lani prodao za 125 tisuća eura, a stekao je, kako navodi Telegram, doživotnim uzdržavanjem jedne osobe, tek minorna u odnosu na sve “poslove” obitelji Vrban.
Dakle, rugala se sova sjenici…

Sve govori o tome da je hrvatsko pravosuđe duboko kontaminirano korupcijom i klijentelizmom, i da je velik broj onih koji u Hrvatskoj određuju mjeru prava, i kakve-takve pravde, odavno izgubilo kredibilitet za taj posao.

O tome je ovih dana višekratno govorio Krunislav Olujić, bivši predsjendik Vrhovnog suda i za N1 i za RTL televiziju, konstatirajući da imamo partijsko, HDZ-ovo pravosuđe koje se od sredine 90-ih nalazi u stanju kakvo je danas.

-Već tada je, u drugoj polovici 90-ih, hrvatskoj sudbenoj vlasti slomljena kralježnica i umjesto hrvatskog stvorili smo partijsko HDZ-ovo pravosuđe koje kadrovira tako kako kadrovira. A s druge strane, često smo svjedoci instrumentalizacije pravosuđa u dnevno- političke svrhe. Sve to govori o stanju pravosuđa u Hrvatskoj, a osobito percepciji da je hrvatsko pravosuđe jedna od najkorumpiranijih, ako ne i najkorumpiranija grana vlasti u sustavu trodiobe vlasti- izjavio je Olujić za RTL.

Olujić: DORH postupa tek na mig izvršne vlasti !

Smatra, također, da se DORH, sve do Mamićeve eksplozivne pressice nije ni bavio USB sickom koji im je Mamić dao još 8. listopada prošle godine.

-Naravno da se nije istraživalo. Očito je da je cjelokupni postupak izbora glavnog državnog odvjetnika ili, bolje rečeno, glavne državne odvjetnice, proveden gotovo po istovjetnim odredbama Zakona o državnom odvjetništvu kao što se provodi i postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda. Plenković je dobio svog glavnog državnog odvjetnika u osobi Zlate Hrvoj Šipek i svi predmeti DORH-a, neovisno o tome koliko je riječ iz njegova specijaliziranog uskočkog odjela, istovremeno i predmeti glavnog državnog odvjetnika, koja, posve sigurno, nije ništa poduzela ukoliko nije dobila prethodni mig od strane izvršne vlasti, a to je Plenković– kazao je bez rukavica Olujić.

Na okolnost da se suđenje Mamiću sa zagrebačkog dislociralo na osječki sud, radi bojazni od pristranosti ( u Zagrebu ), bivši predsjednik VS-a kaže da bi to trebalo poebno istražiti s obzirom na velik broj osječkih sudaca involviranih u ovaj skandal nad kojim se i Plenković zgraža, kao premijer i pravnik, ali ne i kao predsjednik HDZ-a, stranke koja je najodgovornija za ovakvo stanje u pravosuđu, što ni Plenkovića ne može eskulpirati od odgovornosti jer “doista je činjenica da imamo aktualnog predsjednika Vrhovnog suda koji predstavlja Vrhovni sud i sudbenu vlast i prvi je čovjek sudbene vlasti…”

-Osobno mi se čini- zaključuje Olujić–  da je prava vlast i pravi patrijarh hrvatske sudbene vlasti upravo osoba gospodina Plenkovića. Onog trenutka kada je dao signal, toga trenutka je i pokrenuto, ali mislim da je prekasno- rekao je.
Teško može povjerovati da je DORH odnosno USKOK u međuvremenu proveo tolike izvide, navodno više od 30 svjedoka, četiri zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć, a ključnog svjedoka, bračnu družicu Mamićevu, su navodno saslušali tek prije dan ili dva.  Tek kada se shvatilo, nakon Mamićeve pressice, kazao je Olujić, da Mamić nema samo inkriminirajući USB, nego i štošta drugog u “crnoj torbi” , čime može teško teretiti aktualnu sudbenu vlast na čelu s predsjendikom VS-a Sessom, lavina se pokrenula…

Plenković: Nije kriv HDZ, ni Vlada, a pogotovo aktualno vodstvo stranke

Na Mamićevu javnu diskreditaciju sudbene vlasti, i stanje u pravosuđu en general, premijer Plenković  kaže da ni on ni HDZ ne drže šapu na pravosuđu, i da je ono posve neovisno. Odbija i svaku primisao makar o suodgovornosti za katastrofalno stanje u pravosuđu i mrtvo-hladno na pitanje tko je kriv, kaže:

-Sigurno da nije kriv HDZ, niti je kriva Vlada, a još manje aktulano vodstvo stranke. Pripisivati Vladi bilo kakvu vrst odgovornosti javne, moralne ili političke, za stanje u pravosuđu, to ne dolazi u obzir!

A na konkretnu situaciju na osječkom sudu veli:Te stvari nemaju s nama nikakve veze. Na to mora reagirati sud, DORH, DSV, a ja mogu reći politički stav, reći da je to neprihvatljivo, izreći osudu i- točka-  odgovara šef Vlade i HDZ-a, odbijajući i najmanju odgovornost za rasulo u pravosuđu.

Andrej Plenković i redizajnirana Vegeta s Plenkovićevom glavom

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI