Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
hadezeov kutak
Dijeljenje pogača (foto Facebook HDZ Šibensko-kninske županije)

Nemaju granica:
Slučaj HDZ-ovih pogača dijeljenih po vrtićima se nastavlja

Dijeljenje pogača (foto Facebook HDZ Šibensko-kninske županije)

Slučaj pogača s HDZ-ovom logotipom koju su pripadnici partije HDZ dijelili djeci po nekim vrtićima u Šibensko-kninskoj županiji još je aktualan.

Valja podsjetiti kako su  u organizaciji šibensko-kninskog Županijskog odbora HDZ-a i Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Šibenskokninske županije šibenski dogradonačelnik Paško Rakić i predsjednica Zajednice žena ‘Katarina Zrinski’ Anita Aužina djeci u vrtićima dijelili te pogače u Vodicama, Drnišu, Skradinu…

To je postala nacionalna vijest jer svjedoči o tome da neke političke partije nemaju granica u borbi za vlast, pa ne prežu ni od propagande u koju uključuju i nedužnu dječicu, poput ove vrtićkog naraštaja.

Najprije je reahirao GONG:

-Gong je prijavio slučaj u drniškom vrtiću, u kojem su djeci podijeljene pogače s @HDZ_HR logom, Pravobraniteljici za djecu, DIP-u i Županijskom izbornom povjerenstvu u Drnišu. Korištenje djece u bilo koju svrhu političke promidžbe je nedopustivo i nezakonito’, izvijestili su iz udruge.

Dijeljenje pogača (foto Facebook HDZ Šibensko-kninske županije)

Za takav prekršaj vrtić kao odgojno – obrazovna ustanova kažnjava se novčanom kaznom između 10.000 i 15.000 kuna, a odgovorna osoba kaznom od 5000 do 8000 kuna.

A potom se javilo  i Ministarstvo znanosti, ali tek na upit novinara. Podsjetili su i kako se u vrtiće ne smije donositi hrana koja nije po propisima, kao što ni roditelji u vrtiće za rođendan ne smiju donijeti ni torte.

–  Sukladno članku 52.a Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u  dječjim vrtićima nije dopuštena promidžba i prodaja roba i/ili  usluga koje ne služe ciljevima odgoja i obrazovanja ili su štetne za zdravlje, rast i razvoj djece rane i predškolske dobi. Prehrana u dječjim vrtićima provodi se u skladu s normativima koje donosi ministarstvo nadležno za zdravstvo, a HACCAP sustav propisuje standarde vezano uz pripremu, posluživanje i čuvanje namirnica. Kontrolu po HACCAP sustavu provodi nadležni zavod za javno zdravstvo. Sukladno članku 52. b Zakona propisane su kazne u slučaju nepridržavanja odredaba. Sukladno prethodno navedenome, Ministarstvo će tražiti očitovanje ravnateljica te postupiti sukladno istom – odgovorili su iz ministartstva na upit portala 24sata.

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI