Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
hadeze / POLITIKA
Loš dan za Plenkovićev HDZ: “Raspad sistema” u Županji, odstupio kandidat u Puli, a pločanski HDZ “pere” se od dojučerašnjeg prijatelja iz “afere kokain”…

Loš dan za Plenkovićev HDZ:
“Raspad sistema” u Županji, odstupio kandidat u Puli, a pločanski HDZ “pere” se od dojučerašnjeg prijatelja iz “afere kokain”…

Loš dan za Plenkovićev HDZ! U Županji je stranka doživjela potpuni raskol, napustio je čelnik ŽO HDZ-a, sva tri potpredsjednika i još 30-ak članova. U Vukovaru odmetnuti, nezavisni Penava juriša na pobjedu u prvom krugu, a vodstvo HDZ-a ne krije nezadovoljstvo radom Plenkovićeva ministra Marija Banožića koji je preuzeo vukovarsku županijsku organizaciju. U Puli, kandidat HDZ-a za gradonačelnika naprasno odustao od kandidature, a u HDZ-u Ploča “peru” se od dojučerašnjeg prijatelja iz “afere kokain” , koji je još 2017. bio na njihovim izbornim listama. Je li to počelo urušavanje Plenkovićevog “umivenog” HDZ-a ?

Po modelu Ivana Penave koji je svojedobno nezadovoljan tretmanom središnjice stranke, istupio iz HDZ-a, za sobom povukao veći broj članova i izazvao raskol u stranci, danas je isto postupio i županjski HDZ-ovac Damir Juzbašić, ravnatelj državnog Ravnateljstva za robne zalihe, koji je napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu, povukao za sobom 30-ak članova i predstavio svoju nezavisnu kandidaturu za gradonačelnika Županje.

Iako je uvjerljivo pobijedio na unutarstranačkim izborima, stranka nije stala iza njega kao kandidata, nego se opredijelila za kontroverznog, aktualnog gradonačelnika Županje, Davora Miličevića, poznatog po skandalu s kupovinom kulena gradskim novcem od mesnice AS za koju se implicira da je njegovo suvlasništvo! Čini se, da je unatoč tome vodstvu HDZ-a miliji i draži Miličević koji ide prema petom mandatu, negoli Juzbašić koji je dobar za državnu funkciju, ali ga HDZ ne želi podržati na lokalnoj (?! )

Šef stranke, Andrej Plenković ne razumije što Juzbašić hoće, to je za njega marginalno pitanje, kaže. Čovjek je išao na unutarstranačke izbore, dobio ih i sad je dezorijentiran, veli Plenković, aludirajući na to da je Juzbašić na prestižnoj državnoj poziciji, pa, što bi još htio… No, Juzbašić je na to pitanje već odgovorio kada je objavio svoju kandidaturu i poručio da mu je Županja draža od bilo koje fotelje.

Juzbašić je na konferenciji za novinare rekao kako je HDZ dio njegovog identiteta, svjetonazora i odrastanja, ali nije se ni htio ni mogao pomiriti s tim da unatoč unutarstranačkoj pobjedi nad Miličevićem od kojega je dobio 170 glasova više, županijsko vodstvo HDZ-a staje iza poraženog.

-Proklamirano načelo da izborni pobjednik ima legitimitet koji je predsjednik stranke više puta iznosio, ovdje se nije poštovalo- kazao je Juzbašić, podnio ostavku na mjesto predsjednika ŽO HDZ-a, a s njim su se solidarizirala i tri potpredsjednika i još 30-ak članova stranke. Juzbašić je otvoreno rekao i da ne može podržati HDZ-ovog kandidata za vukovarsko-srijemskog župana, a najprihvatljivijim mu se čini kandidatura nezavisnog dožupana Josipa Dabre.

U Vukovaru bivši HDZ-ovac Ivan Penava najavljuje juriš na pobjedu u prvom krugu izbora, jer po svim anketama, navodno, osvaja između 40-50 posto podrške. Ivo Anušić, potpredsjednik HDZ-a, otvoreno priznaje da nije zadovoljan kako Mario Banožić, Plenkovićev ministar obrane i vukovarsko-srijemski šef HDZ-a, vodi organizaciju. Od odlaska Penave, HDZ se u Vukovaru nije konsolidirao…

A da je danas bio iznimno loš dan za HDZ potvrđuje i slučaj Pule, gdje je naprasno, od kandidature za gradonačelnika odustao šef pulskog HDZ-a Petar Ćurić, pravdajući se osobnim razlozima. Danas je podnio ostavku na sve stranačke dužnosti, a stranku ostavio bez kandidata ” u pet do dvanaest”. Istarski čelnik ŽO HDZ-a Anton Kliman priznao je da je zatečen razvojem događaja, ali odluku kolege Ćurića poštuje.

I kao “šlag na torti” HDZ-ovog današnjeg posrtanja, došli su medijski napisi koji jednog od sudionika “afere kokain” dovode u izravnu vezu s HDZ-om. Dubrovačka policija je, naime, u subotu navečer, zaplijenila 73 kilograma kokaina kod Opuzena, a u akciji su uhapšena trojica muškaraca među kojima je i 34-godišnji Anđelko Oršulić koji je još 2017. bio jedna od uzdanica na HDZ-ovim izbornim listama.

Iz HDZ-a Ploča demantirali su odmah da je Oršulić ikad bio član HDZ-a, ali su priznali da je bio na njihovim listama. Štoviše, donedavno se na njihovim stranicama mogla vidjeti i fotografija na kojoj su Plenković i Oršulić, očito poneseni izbornim entuzijazmom, kojeg bi im pred ove lokalne izbore, nastavi li se trend rasipanja stranačkih “potencijala”, moglo ozbiljno nedostajati.

Arhiva: HDZ-ov dernek u Gospiću – Kustić je drugi lijevo od Plenkovića. Dan kasnije je incident u prometu izzvala i G. Žalac… (foto HDZ)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI