Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
ćihu-hu
Austrijski vlak kreće iz Beča

Kad neće Hrvatska, onda će Austrija i Slovačka:
Noćni vlak EuroNight Bratislava-Beč-Graz-Split za 29,90 eura

Austrijski vlak kreće iz Beča

Iz Hrvatske turističke zajednice ponosno, kao da su inozemni željezničari,  javljaju kako se ‘uvodi noćni turistički vlak koji će Bratislavu, Beč i Graz povezivati sa Splitom’. Nedavno smo izvjestili kako će sličan vlak prometovati i od Praga preko Budimpešte za Split i Rijeku, te kako će karta u jednom smjeru iznositi 22 eura s doručkom, u tekstu: Kad smo nesposobni sami, onda će Česi – Luskuznim vlakom od Praga do Splita za 22 eura (s doručkom)

Karta od Beča do Splita će ipak biti nešto skuplja – 29,90 eura, no još uvijek jeftinija od cijene vozne karte vlakom od Splita do Osijeka – 454 kune za 1. razred i 308 kuna za kartu 2. razreda.

Austrijski vlak kreće iz Beča

Austrijske savezne željeznice (ÖBB) u suradnji sa Slovačkom željeznicom (ZSSK) u ljetnoj sezoni 2021. godine uvode novu liniju noćnog vlaka na relaciji Bratislava – Beč – Graz – Split, izvijestio je direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Austriji Branimir Tončinić.

Dakako, nigdje se ne spominju domoljubne državne Hrvatske željeznice, državna tvrtka koja je dovela željeznički promet u Hrvatskoj na najniže grane od postojanja željezničke pruge u ovom dijelu svijeta.

Prvi noćni vlak EuroNight s prometovanjem bi trebao započeti 18. lipnja, a planira se da će na istoj relaciji prometovati dva puta tjedno i to sve do sredine rujna 2021. Cijena karte od Beča do Splita, koja se već sada može kupiti, iznosi 29,90 eura za sjedeća mjesta, odnosno 69,90 za spavaća mjesta.

Ilustracija/fotomontaža

„Veseli nas činjenica da su Austrijske željeznice povezale Beč sa Splitom, što austrijskim gostima omogućava putovanje uz poštivanje načela održivog razvoja i klimatskih promjena, izuzetno značajnih tema na austrijskom tržištu – izjavio je Tončinić, uz napomenu kako na spomenutoj liniji postoji mogućnost transporta vlastitog auta ili motora.

I to nije sve: organizator putovanja ÖBB Rail Tours nudi pakete koji uključuju povratnu kartu za vlak između Beča i Splita te jednotjedni boravak u apartmanu u centru Splita po početnoj cijeni od 331 eura.

Što reći? Samo kako smo povijesno ostali u zadnjem vagonu europske kompozicije…

Evo i vozni red:

EN1253: Bratislava 15.51 – Beč 18.01 – Graz 21.01 – Split 9.50
(utorak / srijeda i petak / subota, traje od 18.6. Do 10.9.)
EN1252: Split 16.48 – Graz 5.29 – Beč 8.58 – Bratislava 10.49
(Srijeda / četvrtak i subota / nedjelja navečer, traje od 19. lipnja do 11. rujna)

Austrijski vlak na nekoj postaji

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI