Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
vlakomlat
Ilustracija/fotomontaža

Kad smo nesposobni sami, onda će Česi:
Luskuznim vlakom od Praga do Splita za 22 eura (s doručkom)

Ilustracija/fotomontaža

Evo jedna dobra vijest koja nama u Hrvatskoj ipak stvara i  gorčinu, te može imati učinak kao da nas je pregazio vlak.  Naime, češki vlakovi će i ovoga ljeta kloparati prugom na liniji Prag – Brno – Bratislava – Budimpešta – Zagreb – Rijeka ili Split. Putnici na tom vlaku će za svega 22 eura dobiti lijepo putovanje, doručak, internet, prijevoz bicikla itd. Sjajna vijest za Čehe nas podsjeća na tragičnu činjenicu da je željeznički promet u Hrvatskoj zahvaljujući neprosvijećenim i nesposobnim vlastima od rata na slijepom kolosijeku, zanemaren i zapušten. Ali, neka se drugi raduju, tj. Česi, Slovaci, Mađari itd…

Naime, srednjoeuropski privatni željeznički prijevoznik RegioJet iz Češke i ove godine uvodi liniju za Hrvatsku. Prva vožnja planirana je za petak, 28. svibnja 2021. godine, a prometovat će na novoj relaciji Prag – Brno – Bratislava – Budimpešta – Zagreb – Rijeka ili Split.

Brojnim će putnicima biti dostupna i druga hrvatska odredišta jer će sa željezničkog kolodvora u Rijeci, Splitu i Gračacu prometovati posebne autobusne linije, koje će povezivati sve glavne odmorišne destinacije na hrvatskoj obali, od Istre do Dubrovnika, kako ponosno javljaju turističke vlasti tj. Hrvatska turistička zajednica, kao da su oni za to zaslužni. 

Možda se i A. Plenković pohvali tim češkim vlakom.

Za tri puta više od Splita do Osijeka

Vrlo smo zadovoljni nastavkom odlične suradnje Hrvatske turističke zajednice i RegioJeta koji će i ove godine prometovati prema Hrvatskoj. Velik interes Čeha za nove linije iz Praga, Brna i Bratislave za Hrvatsku već je iskazan kroz prve predbilježbe. Podsjećam da je putem prošlogodišnje linije od Praga do Rijeke u nepuna tri mjeseca prevezeno više od 60 tisuća putnika u oba smjera, a prosječna popunjenost linija iznosila je odličnih 90 posto, dok je sama Rijeka u prošloj godini više nego udvostručila broj dolazaka čeških turista čemu je zasigurno doprinio i ovaj vlak“, izjavio je Dubravko Miholić, direktor Predstavništva HTZ-a za Češku i Slovačku.

Nekoć je na šibenskom kolodovoru bilo više ljudi i vlakova (izvor: ww.zeljeznice.net)

Dok Hrvatske željeznice i njegova rasuta poduzeća nisu u stanju niti promjeniti prozore na derutnim kolodvorima koje je mahom sagradila Austrougarska monarhija, dotle veseli RegioJet već s mašinom fućka, podmazuje lokomotive i vagone te je  već započeo s predbilježbama karata po atraktivnim odnosno privlačnim cijenama, dok se početak prodaje očekuje sredinom veljače.

Tako će jednosmjerna karta u vagonu sa sjedalom iznositi oko 22 eura, dok će karta za vožnju u vagonu sa ležajima iznositi oko 30 eura.

Arhiva: splitska pruga (foto TRIS/G. Šimac)

Usporedbe radi, ako ste se danas iz Splita uputili s vlakom u 8 sati i 35 minuta, u Osijek će te stići večeras u 21.26 (s presjedanjima), a za taj će te doživljaj platiti tri puta više – 454 kune za kartu prvog razreda. Ako želite uštedjeti onda uzmete kartu za drugi razred, a to će vas koštati – 308 kuna. Dakle još uvijek ćete platiti dvostruko više novca za dvostruko manje kilometara nego da putujete od Praga.

I ništa od doručka.

Čihu-ćihu… Ahoj…

Ta će linija tijekom lipnja i rujna prometovati tri puta tjedno, dok će u srpnju i kolovozu linija prometovati svaki dan.

Putnicima u vlaku bit će dostupne sve usluge RegioJeta, uključujući besplatan doručak u cijeni karte, internetsku vezu, mogućnost rezervacije cijelog odjeljka s ležajevima za četiri osobe po cijeni za tri osobe, prijevoz bicikla i drugo. 

Veseli nas što već sada imamo priliku predstaviti svoje linije prema Hrvatskoj i tako brojne putnike poticati na pozitivno mišljenje vezano za putovanja i boravak u omiljenim hrvatskim destinacijama“, izjavio je vlasnik RegioJeta Radim Jančura, kako prenosi HTZ. 

Ćihu-ćihu… Ahoj…

 

Ilustracija/fotomontaža

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI