Neovisni novinarski portal
7.12.2021.
crovid / zdravlje
EMA objavila: AstraZeneca je sigurno cjepivo, njegova korist nadmašuje rizike

EMA objavila:
AstraZeneca je sigurno cjepivo, njegova korist nadmašuje rizike

Ako je vaša odluka da se cijepite AstraZenecom bila na stand by dok ne čujete mišljenje EMA-e ( Europske agencije za lijekove ) o tom cjepivu, čije je korištenje privremeno obustavilo 13-ak zemalja, možete se slobodno uputiti svome obiteljskom liječniku ili na neki od punktova za cijepljenje građana. Jer, EMA je, javlja N1, u četvrtak poslijepodne na konferenciji za novinare objavila da je AstraZeneca sigurno cjepivo i da korist nadilazi rizike od korištenje tog cjepiva!

-Odbor je zaključio da je ovo sigurno cjepivo- poručila je direktorica EMA-e Emer Cooke, i ustvrdila da cjepivo nije povezano s rizikom od tromboembolijskih slučajeva, odnosno pojave krvnih ugrušaka. No, “na temelju dostupnih dokaza i analiza ne možemo”, dodala je, “u potpunosti isključiti vezu između cjepiva i ovih incidenata.”

E, pa sad, kako biti pametan, i što je novo u odnosu na ono što smo i dosad slušali…?

Cooke, također, napominje da se sve nuspojave moraju pažljivo pratiti kako bi ih mogli nadzirati, ali za nju ono najvažnije nije sporno, a to znači da je cjepivo, što se tiče EMA-e, sigurno i djelotvorno u zaštiti građana od koronavirusa. A s obzirom da je u Europi s AstraZenecom cijepljeno preko 5 milijuna ljudi, nuspojave su neizbježne, njih treba detektirati, evidentirati i istražiti njihovu vezu s cjepivom, preporučila je.

Što se tiče zemalja koje su upravo zbog spornih nuspojava obustavile korištenje AstraZenece, Cooke tvrdi da su EMA-ini stručnjaci sve detaljno proučili i utvrdili da cjepivo nije povezano s povećanim rizikom od tromboembolije i krvnih ugrušaka.
A upravo je pojava ugrušaka nakon cijepljenja kod manjeg broja građana koji su primili ovo cjepivo, bila okidač da neke članice EU-a blokiraju daljnju primjenu AstraZenece, cjepiva britansko-švedske tvrtke. Nažalost, to je dovelo i do odbijanja velikog broja građana u drugim zemljama koje nisu obustavile cijepljenje AstraZenecom, da prime tu vrstu cjepiva, što je rezultiralo još manjim brojem procijepljenih, koji je ionako ispod svih planova i očekivanja ( s iznimkom Izraela i Velike Britanije ).

Iako su mnoge zemlje odlučile čekati upravo ovu objavu EMA-e o sigurnosti stigmatiziranog cjepiva, pitanje je hoće li se nakon izjave direktorice EMA-e odnos prema AstraZenecinom cjepivu promijeniti i hoće li se to odraziti na njegovo masovno korištenje.

Povijesno cjepivo u povijesnim ampulicama (foto HZJZ)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI