Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
EKOLOGIJA / PRIOPĆENJE / priroda i društvo
Čuvarima NP Krka dodijeljene nove značke i najavljen obračun s opakim pajasenom

Čuvarima NP Krka dodijeljene nove značke i najavljen obračun s opakim pajasenom

Čuvari prirode u prostoru Nacionalnog parka Krka, njih ukupno 21, koji jednako brinu o zaštiti prirodnih vrijednosti, različitih ekosustava, bogate i raznolike kulturno-povijesne baštine, kao i o sigurnosti posjetitelja i zaposlenika, danas su dobili nove iskaznice i pripadajuće značke. Dodijelio im ih je ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer koji je zajedno s ravnateljem Zavoda za zaštitu okoliša i prirode dr.sc. Aljošom Duplićem i domaćinima iz NP, obišao ovaj jedinstveni Park u strogom režimu zaštite.

-U sklopu provođenja aktivnosti usklađivanja s jedinstvenim vizualnim identitetom ‘Parkovi Hrvatske’ i Zakonom o zaštiti prirode, čuvari prirode svih zaštićenih područja u Hrvatskoj dobit će nove iskaznice, a od ove godine njihova prepoznatljivost u odnosu na ostale službe u parkovima istaknuta je i posebno dizajniranom službenom uniformom kao odgovor na zahtjevne uvjete rada na terenu- kazao je, prilikom uručivanja novih identitetskih obilježja, ravnatelj Uprave Kreitmeyer.

A kako bi sve bilo u skladu s prirodom nad kojom čuvari bdiju, svečanost je priređena na Skradinskom buku, pa je iskorištena i za obilazak pokusne plohe uklanjanja invazivne vrte pajasen. Kako su priopćili iz NP Krka, Javna ustanova je partner na projektu, financiranom kroz Program LIFE, instrumentu Europske unije namijenjenom financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime.

-Projekt provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a predviđeno trajanje projektnih aktivnosti je četiri i pol godine- kazao je Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, objašnjavajući kako je Projektom planirano uspostavljanje kontrole nad invazivnim stablom pajasenom u mediteranskoj regiji Hrvatske.

Pajasen (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle) se, napominju iz Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka, smatra jednom od najinvazivnijih biljnih vrsta u Europi. Istiskuje zavičajnu vegetaciju i smanjuje bioraznolikost, štetnik je u poljoprivredi, izaziva alergiju kod ljudi te uništava kulturnu baštinu i druge građevine svojim izuzetno jakim korijenovim sustavom. Ali, i pajasenu će se stati na kraj…

-Glavni očekivani rezultati projekta ‘LIFE CONTRA Ailanthus’ su poboljšanje statusa očuvanja Natura 2000 stanišnih tipova, očuvanje kulturne baštine, sprječavanje daljnjeg širenja invazivne strane vrste, i razvoj nacionalnog protokola- naglasila je stručna voditeljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Gordana Goreta, posebno napominjući da su ciljevi i poboljšati kapacitete za upravljanje invazivnim vrstama i podići svijest javnosti o negativnom utjecaju invazivnih vrsta na nacionalnoj razini.

Radni posjet ravnatelja iskorišten je i za razgovor o poduzetim aktivnostima radi donošenja novog Plana upravljanja i novog Prostornog plana „Nacionalnog parka Krka“.

-Riječ je o donošenju važnih strateških dokumenata čija izrada uključuje pomnu koordinaciju brojnih dionika i čiji će rezultat usmjeriti djelovanje Ustanove u narednom razdoblju. Na temelju ovih strateških dokumenata donosit će se godišnji programi zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja nacionalnog parka-izjavila je tom prilikom Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, stoji u priopćenju koje potpisuje Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI