Neovisni novinarski portal
1.8.2021.
čovječanstvo
Osnivanje stranke LPD 1955. godine

Vladajuća stranka u Japanu (japanski HDZ) dopustila je da pet njihovih članica (žena) budu na sastancima, ali one ne smiju nikad ništa govoriti

Osnivanje stranke LPD 1955. godine

Vladajuća politička stranka u Japanu, svojevrsni japanski HDZ ili, preciznije: japanska Liberalno demokratska stranka (LDP) ili 自由民主党 –  Jiyū-Minshutō, velikodušno je odlučila kako njihove članice, tj. žene, sada mogu sudjelovati na njihovim sastancima, ali pod uvjetom da šute.

Japanski liberalni demokrati odnosno LPD koju se općenito smatra utvrdom starijih muškaraca, sada liberalno i demokratski  želi da više žena sudjeluje na njezinim važnim sastancima, ali pod uvjetom da ne govore nikad i ništa.

-Stranka, koja je na vlasti većinu vremena od 1955., predložila je da se pet zastupnica dopusti da sudjeluju na sastancima njezina odbora u svojstvu promatrača, odgovarajući na kritike da tim tijelom dominiraju muškarci. U odboru koji ima 12 članova dvije su žene, a samo tri sjede u općem vijeću stranke koje ima 25 članova – izvještava Hina.

Odluka će omogućiti da više žena vidi kako se donose stranačke odluke, rekao je glavni tajnik stranke Toshihiro Nikai (82).

Eto, baš plemenito: dat će mogućnost  da pet žena ‘vide’ kako oni odlučuju.

LDP je desna konzervativna stranka i najveća politička stranka u Japanu, a na vlasti je gotovo neprekidno od osnivanja 1955. godine do danas, s kratkom pauzom od 1993. do 1995. godine.

 

Osnivanje stranke LPD 1955. godine

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI