Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
POLITIKA
R. Borić A. Plenkoviću postavlja pitanje na koje Hrvatska obrtnička komora nije odgovorila 5 godina, 7 mjeseci i 10 dana

R. Borić A. Plenkoviću postavlja pitanje na koje Hrvatska obrtnička komora nije odgovorila 5 godina, 7 mjeseci i 10 dana

Nova ljevica današnjim je zastupničkim pitanjem odgovornost za očite nezakonitosti u Hrvatskoj obrtničkoj komori prebacila na premijera Andreja Plenkovića, kako ističu u svojoj objavi za javnost.

-Premijer će naime – u roku od 30 dana od dana kada je pitanje dostavljeno Vladi –  temeljem saborskog poslovnika biti dužan odgovoriti na zastupničko pitanje „koliko je od 1. siječnja 2010.
godine s računa Hrvatske obrtničke komore (HOK) ponaosob isplaćeno obrtničkim funkcionarima – kojima i koliko“.  Kako je prikazano u dokazima uz zastupničko pitanje – Hrvatska obrtnička komora odbija dati te podatke već 2.052 dana – ili 5 godina, 7 mjeseci i 10 dana, unatoč pravomoćnim rješenjima Povjerenika za informiranje. – ističe se u objavi Nove ljevice. 

Nova ljevica u obrazloženju ovog zastupničkog pitanja ističe da u HOK-u očito ne postoji volja da javnosti predoči koliko je komora obrtnika potrošila obrtničkih novaca za isplate obrtničkim
funkcionarima i da se stoga HOK već ponaša kao udruga – dakle kao da je već bez javnih ovlasti, čime su se stekli svi preduvjeti za ukidanje obaveznog plaćanja članarine – kao nameta obrtnicima.

-Očito je da se HOK ne želi ponašati kao tijelo javne vlasti i time obveznik provođenja Zakona o pravu na pristup informacijama – već suprotno od toga. Temelj za ukidanje obaveznog plaćanja članarine kao nameta obrtnicima – svojim nepostupanjem po Zakonu o pravu na pristup informacijama ali i po drugim zakonima – postavili su Dragutin Ranogajec, prema Statutu HOK-a predsjednik Komore odgovoran za zakonitost njezina rada (članak 44), dok za zakonito obavljanje poslova i radnih zadataka Komorskog ureda odgovara glavna tajnica Komore Violeta Jelić (članak 92 Statuta HOK-a) – navodi se u pisanom zastupničkom pitanju (Zastupnicko pitanje_15.3.2021.).

Rada Borić/Foto:TRIS(J.Krnić)

Potpredsjednica Nove ljevice i saborska zastupnica Rada Borić u svom zastupničkom pitanju ističe da je općepoznato – što je dodatna potvrda nezakonite privatizacije informacija i nužnosti obustave plaćanja obavezne članarine u HOK-u – da je predsjednik Hrvatske obrtničke
komore Dragutin Ranogajec pod istragom radi utaje ukupno 3.537 stranica bankovnih izvoda koje je od banaka HOK zaprimio u 2014. godini, a dužan ih je predati korisniku informacije temeljem pravomoćnog rješenja Povjerenika za informiranje.

-Nedavno je Ranogajec pak javno priznao da u HOK-u “nekoliko godina  nisu izvršavali obveze po putnim nalozima svojih članova” (https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/franc-letica-i-hok-ima-svog-putina-promijenio-je-statut-i-osigurao-ruke-za-svoj-ponovni-izbor-dragutin-ranogajec-to-je-notorna-laz-1075385), no o tome je zastupničko pitanje Nova ljevica već postavila ministru financija Zdravku Mariću. – ističe NLJ.

Novoj ljevici su se osim zaposlenika HOK-a počeli javljati i obrtnici, naglašavajući da “Ranogajec bespovratno kompromitira HOK”, ali sada će za to po sili odredbi saborskog poslovnika nužno odgovarati premijer Andrej Plenković, smatraju.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI