Neovisni novinarski portal
29.11.2022.
civilno društvo / PRAVA ZA LJUDE / solidarnost
Mirela Čavajda uložila žalbu: Povjerenstvo za ravnopravnost spolova snažno podupire Mirelu; zaklada “Solidarna” pokrenula donatorsku akciju za plaćenje njezinog zahvata u Sloveniji …

Mirela Čavajda uložila žalbu:
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova snažno podupire Mirelu; zaklada “Solidarna” pokrenula donatorsku akciju za plaćenje njezinog zahvata u Sloveniji …

Mirela Čavajda podnijela je žalbu drugostupanjskom povjerenstvu KBC-a Zagreb na odluke zagrebačkih bolnica koje su joj odbile izvršiti prekid trudnoće unatoč nalazu o agresivnom tumoru na mozgu njezine bebe koju nosi već šesti mjesec, a koja gotovo nema šanse za život. Potvrdila je to odvjetnica Vanja Jurić za N1,  sada se čeka odluka povjerenstva,  s utvrdi li ono mogućnost da će dijete imati teške fizičke ili psihičke malformacije, na majci je konačna odluka. Civilno društvo mobilizirano je u potpori Mireli…

Solidarnost “Solidarne”

Zaklada “Solidarna” pozvala je na hitnu donatorsku akciju pod nazivom “Podržimo Mirelu” kojoj je cilj prikupiti potrebna financijska sredstva za plaćanje medicinskog zahvata Mireli u Sloveniji, jer joj je, protivno zakonu, u Hrvatskoj uskraćen.

Trošak prekida trudnoće, koji je Mirela primorana obaviti u drugoj državi, iznosi u Sloveniji 5000 eura. “Solidarna” je odlučila Mireli odmah donirati 2 tisuće eura, te je pozvala građane da se pridruže akciji i omoguće da se, najkasnije do 15. svibnja, prikupe i preostale 3 tisuće eura za pravodobno podmirenje troška zahvata. Novac se može donirati na račun, otvoren pri zakladi “Solidarna”, u ERSTE banci, IBAN: HR2424020061500078406, model 00, poziv na broj 05-2022, svrha: „Za Mirelu“.

Kako napominju iz zaklade “Solidarna”, donacije se prikupljaju u suradnji s udrugama RODA, CESI, PaRlter i ostalim organizacijama koje su potpisale Otvoreno pismo civilnog društva u znak podrške Mireli.

Bude li prikupljeno više od 3 tisuće eura, navode iz zaklade “Solidarna”, ta će sredstva biti namijenjena za psihološku pomoć Mireli tijekom oporavka, odnosno, drugim ženama koje se nađu u istoj ili sličnoj situaciji kao Mirela Čavajda- poručuju u priopćenju iz “Solidarne”.

(Ne)ravnopravnost spolova

Podrška Mireli stigla je i od Povjerenstva za ravnopravnost spolova koje se, također, oglasilo priopćenjem u kojem, uz ostalo, stoji:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba iskazuje podršku gospođi Mireli Čavajdi te svim drugim ženama koje su suočene s diskriminatornim praksama vezanim uz ostvarivanje njihovih prava naodlučivanje o reproduktivnom zdravlju.  Onemogućiti ženama medicinski prekid trudnoće na njihov zahtjev znači ženama oduzeti ne samo slobodu  ostvarivanja njihovih Ustavom zajamčenih prava na zdravstvenu zaštitu već i slobodu odlučivanja o vlastitom životu.

Iako Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece govori o “ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje”, ženama je već desetljećima to pravo ograničeno, a pobačaj je teško ili gotovo nikako ostvariv kako u Zagrebu, tako i u mnogim hrvatskim gradovima. Zbog desetljeća stigmatizacije žena i njihovih reproduktivnih prava i slobode odlučivanja te jačanja ultrakonzervativnih struja danas za posljedicu imamo da je u javnim zdravstvenim ustanovama 60 posto ginekologa i ginekologinja s prizivom savjesti što dovodi do de facto nedostupnosti pobačajau mnogim dijelovima Hrvatske. Usporedo treba istaknuti da se samo 3 posto njihovih slovenskih kolega ginekologa i ginekologinja poziva na priziv savjesti- kaže se u priopćenju Povjerenstva koje potpisuje njegova predsjednica Rada Borić.

Vlada ne poštuje Ustav!

Činjenica da Vlada, nastavlja se u priopćenju, ni “tri godine nakon odluke Ustavnoga suda nije donijela novi zakon o pobačaju ili unaprijedila stari, govori kako ova Vlada ne poštuje ni Ustav ni Ustavni sud, ni prava žena ni stavove svojih građanki i građana koji razumiju da su žene te koje imaju pravo odlučivati o svome tijelu i životu. Premda je važeći zakon jasan – svaka žena ima pravo na prekid trudnoće do 10. tjedna, kao i nakon 10. tjedna u slučaju medicinske indikacije, vidimo da se Zakon u slučaju gospođe Čavajde nije poštivao. Komisija Kliničke bolnice “Sveti Duh” potvrdila je da se radi o teškoj malformaciji ploda, odnosno da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće, no unatoč tome četiri su joj klinike u Zagrebu uskratile medicinski zahvat.

Nažalost, čuli smo i liječnike koji sumnjaju u nalaze svojih kolega, stavljajući svoj svjetonazorski izbor ispred Zakona i ispred izbora pacijentice, gospođe Čavajde. Ne samo da su te klinike prekršile Zakon i reproduktivna prava i prava pacijenata već su gospođi Čavajdi ugrozili fizičko i psihičko zdravlje i život. Budući da Hrvatska ne poštuje ni vlastiti zakon ni pravo žene da odlučuje o svom životu, gospođa Čavajda će biti primorana potražiti zdravstvenu zaštitu u susjednoj Sloveniji, o vlastitom trošku.

Hoće li odgovornost za zdravlje, pa i život, žena kojima medicinski zahvat pobačaja nije dostupan u njihovim gradovima, a ne mogu platiti troškove puta i zahvata, preuzeti oni koji su dopustili da zahvat osim što nije dostupan ni besplatan, bude i nesiguran?
Kako je jedna od navedenih klinika i dio Kliničke bolnice “Sveti Duh”, kojoj je osnivač Grad Zagreb, gradska uprava i gradonačelnik jasno su istaknuli da je neprihvatljivo da gospođa Čavajda nije u mogućnosti ostvariti zakonsko pravo na prekid trudnoće, kao što je i neprihvatljivo da u klinici svi zaposleni ginekolozi i ginekologinje imaju priziv savjesti. Ovo Povjerenstvo podržava takav stav i nastavit će pratiti realizaciju navedenih mjera i osiguranje sigurnog i dostupnog pobačaja- kaže se u priopćenju Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI