Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
BANDIĆGRAD / nevolje / POLITIKA / potresno
“Pomilovani” Vanđelić ipak potvrđen za ravnatelja Fonda: Ovo je teži zadatak, i ja sam prikladniji za ovo čega sam se i primio…

“Pomilovani” Vanđelić ipak potvrđen za ravnatelja Fonda:
Ovo je teži zadatak, i ja sam prikladniji za ovo čega sam se i primio…

Damir Vanđelić potvrđen je danas, ipak, za ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Izabran je između tri kandidata prijavljena na natječaju, a novinare je o odluci Upravnog vijeća informirao ministar graditeljstva Darko Horvat. Plenković je, očito, prespavao, prigušio animozitete i osvetničke porive, i odlučio da mu je pametnije kontrolirati štetu, odnosno od prijatelja ne raditi nepotrebno-neprijatelja. Ima ih svaki dan sve više…

Na temelju analize dokumentacije, obavljenih intervjua sa svim kandidatima, Upravno vijeće je, izvijestio je Horvat, predložilo Vanđelića za ravnatelja Fonda, i potom ga jednoglasno na toj dužnosti potvrdilo. Ja mu želim puno sreće i uspjeha, rekao je Horvat čestitajući mu na hrabrosti da se prihvati tako zahtjevnog posla.

Damir Vanđelić zahvalio je Upravnom vijeću na jednoglasnoj potpori i izboru, javlja N1, i kazao:

-Mislim da je to odluka koja je u cilju kontinuiteta obnove i nastavka onog što smo počeli raditi. Smatram da je potres danas zaista najbitnija tema koju imamo u državi – najzahtjevnija i financijski najveća. Podsjećam da je procjena ukupnih troškova obnove koju je napravio Centar za potresna istraživanja – 97 milijardi kuna samo za Zagreb. Za ove naknadne potrese procjene se tek rade i zato smatram da je najvažnije ono čega sam se i primio. Da to upogonimo i da krenemo. I to na onaj način koji je efikasan, na način koji je transparentan i na način koji će pokazati da se može putem dinamičkog sustava javne nabave i drugih mjera napraviti to na jedan antikoruptivan način- rekao je Vanđelić.

Na spekulacije da će se možda kandidirati na lokalnim izborima kao nezavisni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, otklonio je tu opciju tvrdnjom da ne zna za nezavisnu listu, a spominjalo se, kazao je, svašta.

– Ono što mogu reći, rekao sam 3. veljače na konferenciji, dotad sam promišljao bi li se angažirao kao gradonačelnik Zagreba koji bi prvenstveno bio kandidat HDZ-a, a zatim eventualno i nekih drugih stranaka koje bi to podržale. 3. veljače sam rekao da smatram da je ovo teži zadatak, odgovorniji i da sam ja zapravo prikladniji za ovaj zadatak kojeg sam se i primio- pojasnio je svoje opredjeljenje da ne ide u izbornu utakmicu.

Ako njega pitate, obnova je počela, i ovog trenutka se preko 500 zahtjeva građana nalazi u Ministarstvu, koje je dosad izdalo 242 rješenja za novčanu isplatu za sanaciju potresnih oštećenja. U zadnjih nekoliko dana, dodao je Vanđelić, Fond je dobio i 25 zahtjeva za privremeno stambeno zbrinjavanje i počinje se s tim baviti.

Najavio je da će se u roku od tri mjeseca vidjeti početak obnove, početak uklanjanja objekata i izgradnje obiteljskih kuća. I to neće biti po ho –ruk sistemu, neće to biti tisuće kuća, to nije moguće, jer toliko ovog trenutka nema ni zahtjeva. Na stolu Fonda je, zasad, 500 zahtjeva, a od njih samo 200 za obnovu, dok je preostalih 300 za novčanu naknadu štete, izjavio je “pomilovani” Vanđelić, koji sada napokon može odahnuti, jer njegov dolazak iz rovinjskog Adrisa nije bio uzaludan. Četiri naredne godine, koliko traje njegov mandat, bit će Vanđelićev test znanja, sposobnosti i efikasnosti, transparentnosti i pravičnosti, a nakon toga, prođe li ga uspješno, tko zna! Možda jednom i HDZ-ov gradonačelnički kandidat…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI