Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
političarenje / POLITIKA / PRAVDOSUĐE
D.Orešković : Plenković želi eutanazirati Povjerenstvo za sukob interesa!

D.Orešković :
Plenković želi eutanazirati Povjerenstvo za sukob interesa!

Prostor demokracije i kulture demokratskih institucija kao određenog standarda razvijenih društava, u Hrvatskoj se sve opasnije reducira. U prilog tome govori i presuda Visokog upravnog suda kojom se pravomoćno ukida odluka Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa u slučaju Milan Bandić, koja datira iz studenoga 2017.

Povjerenstvo je u toj odluci konstatiralo da je Bandić povrijedio načela časnog i odgovornog obnašanja dužnosti jer je primanjem jamstva od 15 milijuna kuna od odvjetničkog društva Hanžeković i partneri, kako bi izašao iz istražnog zatvora, doveo sebe u odnos ovisnosti prema tome odvjetničkom društvu, odnosno, ugrozio integritet javnog dužnosnika. Sprema li se Vlada i na dodatno reduciranje ovlasti Povjerenstva i njegovo eventualno ukidanje?

Ova je presuda Visokog upravnog suda indikativna i zabrinjavajuća, jer upućuje na možebitne dalekosežne posljedice i za sve ostale odluke Povjerenstva koje se odnose na povredu načela obnašanja dužnosti kako ga definira čl. 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Bivša povjerenica za sukob interesa, Dalija Orešković, za Novu Tv komentirala presudu te ustvrdila da je ona u skladu s uputom koju je dao Ustavni sud u svojoj odluci koja se odnosila na Tomislava Karamarka. Ustavnom sudu je bilo sporno to da Povjerenstvo donosi odluke u kojima utvrđuje da je pojedini dužnosnik, političar, napravio povredu načela djelovanja.

No, to ne znači da će sada pasti sve odluke Povjerenstva koje su donesene temeljem tog članka zakona, kaže Orešković. Neće pasti one koje su već donesene, ali past će one koje su možda ovog trenutka u postupku pred upravnim sudovima, kao i one koje Povjerenstvo tek treba donijeti, a odnose se na samog premijera Andreja Plenkovića, ili na neke članove njegove vlade- tvrdi.

Povjerenstvo ubuduće, kazala je, neće moći donositi odluke na temelju tog članka kao što je to moglo do sada, i to je bila intencija Plenkovića od početka njegovog mandata, a Povjerenstvo je, kaže, bilo zadnja linija obrane protiv samovolje političara.  Pritom nije bilo pod ničijom kontrolom. To je bila jedna uistinu kvalitetna i neovisna institucija, a kad nije išlo na drugačiji način, volja, želja i potreba Andreja Plenkovića da se Povjerenstvo eutanazira, provela se pomoću Ustavnog suda.

U problematiziranom članku se, ianče, objasnila je, traži da političar očuva svoju nepristranost u procesu donošenja odluka, da ne zloupotrijebi poziciju koju ima kako bi se neki privatni interes ostvario na štetu javnog. Traži se da političar pazi na svoj integritet i da ne dovodi u sumnju motive koji stoje iza pojedine njegove radnje ili odluke.

Bez korištenja ovog članka rad Povjerenstva, decidirana je bivša povjerenica, nema nikakvog smisla. Na taj način Povjerenstvo postaje jedna trivijalna institucija koja će se baviti samo administriranjem imovinskih kartica.

D. Oreškovič: Predsjednici nula… (Foto printscreen ‘Nu2/ HRT)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI