Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
GRAĐANI / nevolje / POLITIKA / pomoć
SNV apelira na Vladu: Oslobodite plaćanja troškova grijanja sve stanovnike Banije!

SNV apelira na Vladu:
Oslobodite plaćanja troškova grijanja sve stanovnike Banije!

Apel aktivista Srpskog narodnog vijeća ( SNV-a ) s područja Petrinje i Gline, upućen u subotu Vladi RH da otpiše režijske troškove za grijanje svim stanovnicima Banije, već bi u ponedjeljak mogao dobiti ( pozitivan ) odgovor Vlade. Prema najavama iz Banskih dvora, stradali, Banijci se mogu mirno grijati, a ne “racionalno”, kako im je savjetovao župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić, jer će po svoj prilici biti oslobođeni plaćanja grijanja…

Kako su priopćili iz SNV-a, većina stanovnika na ugroženom području u privremenom smještaju se grije na struju, mahom koristeći donirane grijalice. Za stanovnike u udaljenim selima koji su ostali u svojim kućama jer su ipak upotrebljive, intenzivno se dostavljaju peći na drva, kakve su jučer aktivisti SNV-a isporučili ugroženim obiteljima Donje Bačuge.

Predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac, jučer je Crvenom križu uručio donaciju do 500 pari gumenih čizama bez kojih se na Baniji ne može, a za idući je tjedan najavljena i isporuka još tisuću pari iz tvrtke Tigar iz Pirota koje je SNV kupio po povoljnim cijenama.

U priopćenju se navodi da SNV nastavlja s Hrvatskom vojskom dostavljati na pogođeno područje i kontejnere po udaljenim selima, unatoč snijegu i hladnoći, nepristupačnim cestama i nesigurnim mostovima, a tijekom subote će ih isporučiti selu Luščani, kao donaciju Grada Beograda.

Sve te aktivnosti provode se, napominju, kroz humanitarnu akciju SNV-a “Banija je naša kuća”, zahvaljujući kojoj su dosad prikupili 740 tisuća kuna i oko 180 tisuća eura, a u suradnji s Crvenim križem i nadležnim službama stižu i šleperi s građevinskim materijalom i kontejnerima.

Radi efikasnijeg i sigurnijeg dotoka pomoći, upostavljena je i zajednička Koordinacija humanitarnih organizacija na terenu, koju vodi Nikola Vukobratović iz SNV-a, priopćeno je.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI