Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
crovid / POLITIKA / pomoć / PRAVA ZA LJUDE
Pučka pravobraniteljica Lora Vidović za N1: Ustaški pozdrav Za dom spremni treba zakonom zabraniti!

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović za N1:
Ustaški pozdrav Za dom spremni treba zakonom zabraniti!

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, gostujući na N1 televiziji, komentirala je korištenje ustaškog pozdrava Za dom spremni u javnom prostoru, pri čemu je podržala prijedlog Židovske općine u Zagrebu da se Kaznenim zakonom izričito zabrani upotreba svih simbola proizašlih iz ustaškog režima.

To što se već godinama u hrvatskom javnom prostoru koristi ustaški pozdrav Za dom spremni, za to su odgovorne pravne praznine, smatra pučka pravobraniteljica. Jer, da je jasno propisano što se smije, što ne smije, nesporazuma, nerazumijevanja, neujednačenih, pa i zlonamjernih tumačenja, ne bi bilo- kazala je, te snažno podržala židovsku organizaciju u prijedlogu da se Kaznenim zakonom izričito zabrani korištenje svih simbola proizašlih iz ustaškog režima.

Za ZDS – zabrana!

– To je u skladu s ustavnim vrijednostima Hrvatske i Europske unije kojoj pripadamo- podsjetila je Vidović. Iznimnu upotrebu ZDS, samo za pripadnike HOS-a, kratko je komentirala:

-Mene bi jako zanimalo što bi u tom slučaju rekao Ustavni sud, s obzirom na do sada vrlo jasan stav da se radi o uzviku koji je posve suprotan temeljnim vrijednostima, i koji u svakom slučaju nije u skladu s Ustavom. Dakle, pokušajte u Njemačkoj ili Austriji započeti neku pjesmu sa ‘Sieg Heil’ i tvrditi da se radi o umjetničkim slobodama. Baš me zanima kako biste prošli- rekla je, te na izravno pitanje bi li izmjenama i dopunama Kaznenog zakona trebalo nedvosnisleno zabraniti pozdrav ZDS, bez krzmanja odgovorila: Da!

Otkrila je i da se za novi mandat pučke pravobraniteljice neće kandidirati, a što je najavila još prije više od dvije godine. Smatra da je osam godina dugo razdoblje, i to je sigurno jedan od najdužih mandata ovakvih institucija u Europi, i misli da je za nju sada vrijeme za nove izazove, a promjena će biti dobra i za instituciju.

Ne bi rekla da se od borbe umorila, ali je vrijeme da krene dalje.

-Borba s institucijama je teška, ali za mene inspirirajuća i ohrabrujuća, motivirajuća. Neovisne institucije postoje da bi na neki način nadzirale i ograničile tijela vlasti, njihovu moć. Zato je ta borba prirodna i nužna- kazala je Vidović, napominjući kako je poanta rada pučke pravobraniteljice onaj građanin koji se često u donošenju odluka i ne vidi.

Broj prijava narastao za 60 posto od 2013.

Broj prijava raste, konstatirala je, i prema zadnjim raspoloživim podacima ih je 60 posto više negoli ih je bilo 2013. I prošle, 2020. broj prijava je bio veći nego prethodne, 2019.. Građani se neprestano javljaju i sve je širi krug problema na koje se žale ili upozoravaju.

Kazala je da joj je teško čitati pritužbe ljudi koji žive u siromaštvu i ne mogu ostvariti brojna prava. A jedan od najvećih, rastućih problema je sve izraženije siromaštvo naših starijih sugrađana, rekla je. Bilo bi joj lakše da ima veću podršku, jer njezin Ured ima vrlo ograničene kapacitete.

-Mislim da su dugi niz godina u negativnom trendu posebno osjetljive osobe starije životne dobi. Stopa rizika od siromaštva za opću populaciju ipak pada, ali za starije od 65, stopa rizika od siromaštva stalno raste, i za one koji žive u samačkim kućanstvima je gotovo 50 posto. To znači da nisu dovoljno ciljane mjere socijalne podrške upravo za njih i da je to siromaštvo u kojemu žive samo jedna od ranjivosti koja ide ruku pod ruku s ostalim problemima- naglasila je Vidović, i založila se za donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi koji se odgađa već dvije godine.

Važnost javnog zdravstva

Govorila je i o dostupnosti zdravstvene skrbi kao jednom od gorućih problema koji muči hrvatske građane, a aktualna korona kriza ukazala je posebno na važnost javnog zdravstva i njegovog osnaživanja, smatra Vidović

Među pritužbama koje dolaze na adresu njezinog ureda, velik je broj i onih koje se odnose na kršenje radničkih prava, nemogućnost rada od kuće, kao i ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene. Ova će kriza, kazala je za N1 Lora Vidović, sasvim sigurno siromaštvo dodatno povećati.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI