Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
brda i planine / brejkingnjuz
Foto: Mingma Gyalje aka Mingma G

Povijesni uspon:
Planinski vrh K2 prvi put osvojen u zimskim uvjetima

Foto: Mingma Gyalje aka Mingma G

Deseteročlana ekipa nepalskih alpinista upisala se u povijest prvim ikad izvedenim zimskim usponom na K2, drugi najviši vrh na svijetu. Usponom na posljednji od 14 ‘osamtisućnjaka’ koji nitko do danas nije popeo u zimskim uvjetima srušen je jedan od zadnjih velikih mitova alpinizma.

Uspon na 8.611 metara visoki K2 u himalajskom lancu Karakorum na granici Pakistana i Kine smatra se alpinistički izazovnijim od onog na najviši svjetski vrh Mount Everest. Temperature na posljednjem velikom usponu u zimskim uvjetima kretale su se oko minus 40 Celzijevaca, uz vjetroviti osjećaj hladnoće od oko minus 50. Ekipa nepalskih alpinista čiji su članovi nositelji svjetskih rekorda za uspone na najviše planine svijeta do vrha se popela preko poprečnog prolaza i kroz opasni tjesnac gdje opasnost prijeti od čestih odrona kamenja.

Zastavu Nepala na vrhu razvili su: Nirmal Purja aka Nimsdai, Mingma Gyalje aka Mingma G, Pemba Gelje Sherpa, Mingma Gyabu Sherpa aka Mingma David, Mingma Tenzi Sherpa, Dawa Temba Sherpa, Pem Chhiri Sherpa, Kilu Pemba Sherpa, Dawa Tenjing Sherpa, Sona Sherpa, desetorica alpinista iz naroda Sherpa kojeg je proslavio Tenzing Norgay kada se  29. svibnja 1953. godine upisao u povijest, zajedno sa Edmundom Hillaryem popevši Mount Everest.

K2 je poznat i kao Divlja planina, nakon Annapurne vrh druge najviše stope smrtnosti na planinama višim od 8000 metara, na kojoj je poginulo više od 80 alpinista dok je njih 450 uspješno popelo. Za vrijeme ekspedicije na K2 danas je poginuo i španjolski alpinist Sergi Mingote. Bio je u ekipi koja je planirala za nekoliko dana krenuti prema vrhu i pao na povratku u bazni logor.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI