Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
FESTIVALI / IZDVOJENO / KULTURA / vijesti iz svijeta
Ledena splitska ljepotica središnji eksponat na Festivalu snijega i leda u kineskom Harbinu

Ledena splitska ljepotica središnji eksponat na Festivalu snijega i leda u kineskom Harbinu

U kineskom Harbinu, na svjetskom Festivalu snijega i leda, “ledena” Dioklecijanova palača prava je atrakcija, izvijestila je sa zadovoljstvom Hrvatska turistička zajednica. Da je “ledena palača” senzacija Festivala sugerirala je i njezina pozicija u samom središtu izložbe, kao glavni eksponat…

-Prilikom izrade ledene palače cara Dioklecijana organizatori su ovaj vrijedan spomenik kulture pozicionirali u samo središte izložbe, predstavivši palaču kao jednu od rijetkih ostavština Rimskog Carstva koja i danas živi sa svojim stanovnicima. Ovo je odlična prilika za promociju Hrvatske na kineskom tržištu jer je riječ o iznimno popularnom i jedinstvenom svjetskom događaju- izjavila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Kini, Franka Gulin, koja je, zajedno s veleposlanikom Republike Hrvatske u NR Kini, Darijem Mihelinom te direktorom Predstavništva Hrvatske gospodarske komore Draženom Holmikom, sudjelovala na svečanosti otvaranja festivala.

Harbin Ice and Snow Festival održava se svake godine od 1963. u gradu Harbinu na sjeveru Kine u pokrajini Heilongjiang, a danas je najveći i najposjećeniji festival snijega i leda na svijetu koji godišnje privuče više od 18 milijuna posjetitelja. Prvi sudionici na festivalu u početku su bili samo Kinezi, no festival se ubrzo pretvorio u veliko međunarodno natjecanje u izradi ledenih i snježnih skulptura. Harbin je grad sa snažnim ruskim i istočnoeuropskim utjecajem kada je riječ o kulturi i arhitekturi, a tijekom zime zahvaćen je hladnom sibirskom frontom s prosječnim zimskim temperaturama od -25 Celzijevih stupnjeva.

Na najvećem i najpoznatijem svjetskom Festivalu snijega i leda, koji se održava u Harbinu, navodi se u priopćenju HTZ-a, po prvi je put izložena ledena skulptura koja predstavlja Hrvatsku, a riječ je o dijelu Dioklecijanove palače, izvijestila je Šibenčanka na “privremenom radu” u Kini, Franka Gulin.

Tema ovogodišnjeg 22. po redu Festivala snijega i leda, koji će trajati sve do kraja veljače, je baština svih 18 sudionica Suradnje država Srednje i Istočne Europe i NR Kine. Sam festival je sastavljen od dva glavna izložbena dijela, odnosno od Sun Island rekreativnog dijela uz rijeku Songhua gdje su izložene divovske snježne skulpture te od Ice and Snow World dijela koji je otvoren samo u popodnevnim satima i noću uz posebna osvjetljenja izložbenih primjeraka. Skulpture su veličine zgrada te se izrađuju od blokova leda koji su izvađeni iz rijeke Songhua što je vrlo specifična tehnika koja zahtijeva velike pripreme.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI