Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
kolosijeci
Arhiva: splitska pruga  (foto TRIS/G. Šimac)

Vozni nered:
HŽ ukinuo brojne željezničke linije

Arhiva: splitska pruga (foto TRIS/G. Šimac)

Hrvatske željeznice, državno poduzeće kojemu je dužnost omogućiti kakav-takav željeznički prijevoz u državi, ukinulo je značajan broj željezničkih linija od 25. prosinca 2020. godine. Među tim linijama je i  jedna linija  između Splita i Zagreba koja prugom spaja sjever i jug Hrvatske. U državi s odgovornim vlastima svakako se ne bi desilo da se putnički prijevoz između dva kraja države svede na jednu liniju dnevno, što je upravo slučaj u Hrvatskoj.

Arhiva: splitski željeznički kolodvor prije par godina (foto TRIS/G. Šimac)

Naime, po novom voznom redu između Splita i Zagreba prometuje samo jedna linija, koja vozi od ponedjeljka do subote u 8.35, dok nedjeljom i blagdanom vlak prema Zagrebu kreće u 14.28 sati

Večernjeg odnosno noćnog vlaka iz Splita preko Knina i Like, koji je bio zgodan mnogim žiteljima tih ionako opustjelih i zanemarenih krajeva Hrvatske, više nema.

Dakako, uglavnom nema niti autobusnih linija koje su također drastično reducirane, pa su oni koji nemaju vlastiti automobil dovedeni u vrlo nezgodan položaj.

Arhiva: splitski željeznički kolodvor prije par godina (foto TRIS/G. Šimac)

Srozavanje HŽ-a i odnosa države prema željezničkim prometu, koji  je u uređenim državama s prosvijećenim vlastima od najvećeg značaja iz više razloga, traje već desetljećima.

Ako ništa drugo, od najveće je i strateške važnosti omogućiti neometan željeznički promet, posebice u uvjetima zimskih nepovoljnih vremenskih uvjeta, zatvorenih prometnica i zastoja, to jest upravo sada.

U nastavku je objava HŽ putničkog prometa koji se pravda epidemijom i tome slično:

Arhiva: splitska pruga (foto TRIS/G. Šimac)

Zbog epidemije bolesti covid-19 koja negativno utječe na potražnju za uslugama javnog prijevoza, HŽ Putnički prijevoz bilježi veliko smanjenje broja putnika. Stoga će od sutra, 25. prosinca HŽPP privremeno smanjiti opseg željezničkoga putničkog prijevoza na području RH.

Izmjene u voznom redu obuhvatit će oko 16 % usluge, a odnose se na vlakove s malim brojem putnika. Od ukupno 821 vlaka izmjene se odnose na 134 vlaka u unutarnjem prijevozu, od kojih 76 privremeno neće voziti, 18 vlakova vozit će na skraćenoj relaciji, a 40 vlakova skratit će razdoblje prometovanja. Uz to, neće voziti ni zamjenski autobusi na relaciji Knin – Zadar – Knin. 

Od uvođenja online nastave u srednjim školama izmijenjen je vozni red 59 vlakova namijenjenih prijevozu učenika, od kojih 47 vlakova ne vozi, a 12 vlakova vozi na skraćenoj relaciji. Izmjene će biti na snazi do početka nastave u drugom polugodištu.   

Sve izmjene u prometovanju vlakova možete pogledati ovdje .

 

Rupa (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI