Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
reflektor
Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela pomogla 13.000 puta: Nitko nije pripremljen da postane žrtva

Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela pomogla 13.000 puta:
Nitko nije pripremljen da postane žrtva

Nitko nije pripremljen da postane žrtva ili svjedok odnosno svjedokinja kaznenog djela. Ta logična tvrdnja je svojevrsno geslo vrijednog i važnog programa za kojega se u javnosti možda nedovoljno zna, no u posljednje tri godine je mnogima u nevoljama olakšao život i pružio pomoć, potporu i utjehu. Program se zove Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ , a provodi ga organizacija Ženska soba u partnerstvu s 10 organizacija civilnoga društva na području 13 županija na kojima nisu osnovani nužni odjeli za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Osnovni cilj ovog programa je osiguranje sveobuhvatnih, lako dostupnih i besplatnih usluga pomoći i podrške za žrtve, svjedokinje i svjedoke svih kaznenih djela, a provodi se uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

 

-Ukoliko se pitate što će Vam se dogoditi ako se ne odazovete na sud ili odbijete svjedočiti, koliko ćete se zadržati na sudu, možete li doći s pratnjom, kako izgleda sudnica, gdje možete dobiti informacije o predmetu, koja prava imate, kako izgleda svjedočenje, kako možete ostvariti putni trošak ili ako imate neka druga pitanja i nedoumice – kontaktirajte nas bez straha! – poručuju iz Mreže.

Mrežu  zajedno čine sljedeće organizacije: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – Varaždinska i Međimurska županija, Centar za građanske inicijative Poreč- Istarska županija,  Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin – Požeško-slavonska i Bjelovarsko-bilogorska županija, Udruga “HERA Križevci“ – za zaštitu i promicanje ljudskih prava – Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija, Udruga Deša – Dubrovnik – Dubrovačko-neretvanska županija, Informativno pravni centar – Brodsko-posavska županija, Udruga ZvoniMir – Šibensko-kninska županija, Ženska grupa Karlovac „KORAK“ – Karlovačka i Ličko-senjska županija, S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja – Virovitičko-podravska županija i CESI – SOS telefon i savjetovalište – Krapinsko-zagorska županija.

U samo dva klika, kažu, može se saznati gdje možete besplatno (putem telefona, e-maila ili osobnim dolaskom) u županiji ostvariti emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima, usluge pravnog i psihološkog savjetovanja, pratnju na sud, pratnju na policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb, podršku ukoliko niste prijavili kazneno djelo, podršku nakon završetka sudskog postupka i slično.

Mreža podrške i suradnje za žrtve kaznenih djela

Na Međunarodni dan ljudskih prava, na online konferenciji u organizaciji Ženske sobe, okupili su se stručnjakinje i stručnjaci, njih oko 150, uključeni u široku mrežu suradnje koja pokriva 13 od 21 županija te su prezentirana ostvarena dostignuća Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela čije usluge je do sada koristilo – više od 1700 osoba. Na konferenciji su sudjelovale predstavnice i predstavnici značajnih institucija i organizacija civilnoga društva iz Hrvatske i inozemstva (Victim Support Europe), a koji aktivno rade na unaprjeđenju sustava podrške žrtvama i svjedocima i svjedokinjama kaznenih djela.

Anamaria Drožđan-Kranjčec, voditeljica pravnog tima Ženske sobe i koordinatorica programa Mreže podrške pred više od 150 okupljenih na konferenciji koja se održala putem Zooma, iznijela je statistike koje oslikavaju postojeće potrebe za ovakvim vidom servisa.

– Samo tijekom prve tri godine djelovanja pruženo je više od 13 tisuća pojedinačnih usluga. Podrška se žrtvama pruža u svim stadijima – i prije prijave ali i nakon kraja sudskog procesa. Sveobuhvatnost pritom pružene pomoći je doslovna, jer predstavnice i predstavnici Mreže žrtve prate i na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi. Najviše se međutim pokazuje potreba za emocionalnom podrškom i informacijama a pružaju se i psihološko i pravno savjetovanje – kazala je Anamaria Drožđan-Kranjčec.

Anamaria Drožđan-Kranjčec

Osnovni cilj konferencije je bio predstaviti rezultate rada Mreže podrške u trogodišnjem razdoblju, istaknuti važnost suradnje svih relevantnih dionika na lokalnoj i nacionalnoj razini te istaknuti nužne korake za unaprjeđenje sustava podrške, kao i položaja i prava žrtava kaznenih djela u budućnosti.

Ova ‘masovna’ online konferencija je bila iznimna prilika za profesionalni razvoj, razmjenu iskustava i podizanje svijesti, kao i doprinos daljnjem razvoju zakonodavstva, javnih politika i cjelokupnog sustava podrške žrtvama i svjedocima i svjedokinjama kaznenih djela.

Inače, ovim projektom je uspostavljen rijedak primjer kontinuirane i čvrste suradnje vladinih tijela i organizacija civilnog društva, pa su na konferenciji sudjelovali i predstavnici vlasti, primjerice Juro Martinović, državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave, a koji je naglasio kako normativni okvir nije dovoljan da bi prava zaživjela u provedbi.

–Da to bude tako, ja se primarno mogu zahvaliti vama, organizacijama civilnoga društva, ali i službi za žrtve i svjedoke u Ministarstvu pravosuđa i uprave – naravno da ste vi u jednoj pozitivnoj sinergiji učinili da se danas žrtve kaznenih djela i prekršaja osjećaju sigurnijima u svojim nastupima pred sudovima i državnim odvjetništvima kada trebaju svjedočiti. Ministarstvo će nastaviti širiti mrežu odjela koji su formirani u većim gradovima – ali nismo pretjerano nervozni kada znamo da imamo ovako kvalitetno organiziranu mrežu nevladinih udruga koje nas podržavaju i koje ovom institutu daju posebnu dimenziju i jednu emociju koju vrlo često izvedbena vlast ali ni sudbena vlast nemaju na način na koji to ima nevladin sektor. Ponosan sam na sredstva koje smo odvojili jer znam da su ta sredstva odvojena u zaista najkvalitetnije svrhe – podupirat ćemo vas i dalje kroz našu službu. Ovo što vi radite ja prepoznajem kao vrlo kvalitetnu sinergiju nevladinog sektora, sudova, državnih odvjetništva i izvršne vlasti s jednim jedinim ciljem a to je da oni zbog kojih je sve ustanovljeno dožive benefit u postupcima koji su vrlo često traumatični – kazao je Juro Martinović.

Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike istaknula je nadalje kako sustav socijalne skrbi predstavlja važan aspekt zaštite žrtava kaznenih dijela, a Mreža zaštite i suradnje pritom predstavlja iznimno važnog partnera.

-Žrtva je u fokusu svih naših postupanja i dužni smo joj osigurati dostupnu, kvalitetnu i priuštivu pomoć i podršku. Sve navedeno, za žrtve i svjedoke potpuno je besplatno. To je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža – ustvrdila je Mađerić.  

Dr. Maja Mamula – foto printscreen HRT

Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa i uprave kazala je kako je važno naglasiti kako je realizirana plodonosna suradnja no kako je još važnije što je 7.12. potpisan novi ugovor za novo trogodišnje razdoblje podrške Mreže podrške.

-Što se tiče podrške i zaštite žrtava i svjedoka kaznenih djela mi ćemo stalno i uvijek podržavati da organizacije civilnog društva pružaju potporu žrtvama ne samo ondje gdje nas nema u ime države. Jer iako imamo u planu proširiti sustav podrške i u svim onim preostalim sudovima oformiti odjele, mi smo nužno vezani uz organizacije civilnog društva da ta potpora bude sveobuhvatna. – zaključila je.

U sklopu djelovanja Mreže izrađen je i video spot koji pruža informacije o uslugama koje se mogu ostvariti, a koji možete pogledati ispod ove rečenice.

Dakle, valja ponovno naglasiti, u posljednje tri godine oko 1700 osoba ostvarilo je putem Mreže više od 13 tisuća pojedinačnih usluga, kao što su besplatna pomoć u obliku informiranja i savjetovanja, fizička pratnja na nadležne institucije u svojstvu osobe od povjerenja, odnosno sve oblike podrške koju treba osoba koja se nađe u ulozi žrtve ili svjedoka kaznenog djela.

-Kako bi sve to bilo moguće, uspostavljena je široka mreža suradnji s policijom, sudovima i državnim odvjetništvom. Za pomoć su nam se najviše obraćale same žrtve, većinom žene, i to zbog nasilja u obitelji, spolnog zlostavljanja, ozljeđivanja ili pak prijevara osoba starije dobi vezano uz prijenos vlasništva – dodala je koordinatorica programa Mreže podrške Anamaria Drožđan-Kranjčec.

Sandra Turkanović – foto printscren Youtube

Sandra Turkanović iz Ženske grupe Karlovac “Korak” izdvojila je “uslugu pratnje” koju pružaju žrtvama kada odlaze na sud, u policiju, državno odvjetništvo ili centre socijalne skrbi.

Kao “osobe od povjerenja” daju emocionalnu podršku žrtvi i potrebne informacije, što rezultira “osnaženom i informiranom žrtvom” , istaknula je Turkanović.

Koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula ustvrdila je i ocijenila je da se “vide pomaci u sustavu”, te kako se žrtve sada tretira kao subjekte, te su manje traumatizirane nego ranije.

S obzirom da je Ministarstvo odobrilo nastavak financiranja Mreže i u idućem trogodišnjem razdoblju,Drožđan-Kranjčec je istaknula da im je cilj proširiti se na cijelo područje Hrvatske kako bi žrtve u svojoj ž upaniji mogle dobiti podršku koja, istaknula je, treba biti – besplatna, efikasna i brza.

Svima koji trebaju takvu podršku najbolje je otići na web stranicu Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, a gdje će lako, brzo i  efikasno, upravo s dva klika pronaći detaljne adresare, poveznice i brojeve telefona na koje će im se diljem Hrvatske javiti susretljive osobe koje će im pomoći u nevoljama u kojima su se zatekli.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI