Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
ekopis / priroda i društvo
Mega pjena-party u filmu katastrofe: Zapjenilo more u Vranjicu – nekadašnjoj ‘Maloj Veneciji’, a danas žrtvi bezidejnih i neodgovornih štetočina

Mega pjena-party u filmu katastrofe:
Zapjenilo more u Vranjicu – nekadašnjoj ‘Maloj Veneciji’, a danas žrtvi bezidejnih i neodgovornih štetočina

Nekoć slikoviti Vranjic je popularno i s razlogom zvan ‘Mala Venecija’, dok ga bezumne vlasti nisu u prohujalim desetljećima sve do danas posve unakazile, a Vranjičane potjerale ili izložile opakim bolestima zbog raznih groznih zagađenja zraka, mora i tla. Pošast po Vranjic posredno uzrokovana godinama vladavine bezidejnih, neodgovornih i primitivnih štetočina se tamo, kao i drugdje po Hrvatskoj, nastavila i danas, kada su mještani ugledali doista nestvaran prizor koji tamo nikad nije viđen uživo, jer je svojstven filmovima katastrofe više nego očekivanoj realnosti. No čini se kako su ekološke katastrofe u Vranjicu i češće i maštovitije nego u filmovima katastrofe.

Pjena u Vranjicu

Gusti sloj bijele pjene debeo i metar i više razmilio se po čitavom vranjičkom zaljevu, kao da je netko u more izlio stotinjak tisuća tona šampona želeći načiniti mega pjena-party, svojevrsnu ‘zabavu’ kakvu znaju prirediti po diskotekama za one koje se vole gušiti i plesati u pjeni.

Vjetar je raznosio pjenu uokolo, zagadio ljude, vrtove, automobile, zelene površine, brodice i čitavo more. Znatiželjna djeca su se uz vesele vriskove igrala s lelujavom pjenom… Izgledalo je kao neočekivani snijeg. Ali  nije to bio ni snijeg, ni labudovi, ni kičasta disko-zabava sa strojevima za pjenu.

-Gusta bijela pjena  je tamo završila nakon što se u silosu u Sjevernoj luci aktivirao protupožarni sustav – pojasnio je znalački hadezeovski splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Isti Boban je dugogodišnji gradonačelnik obližnjeg Solina, tu je fotelju grijao 11 godina, a desetljećima nije učinio ništa za Vranjic i njegove žitelje, kako vele neki stariji ogorčeni Vranjičani.

-Njega jedino zanimaju popi i one nove crkve po Solinu – kaže jedan penzioner.

Kako je župan Boban izjavio za Hinu, na terenu su bili i inspektori Lučke uprave i Lučke kapetanije te inspektori zaštite okoliša, kao da to nije logično za slučaj  kada se zapjeni glavnina solinsko-vranjičkog akvatorija. Pa neće ‘na teren’ vajda izaći frizeri i pedikeri…

-Za sada se utvrđuje sastav pjene, no ne bi trebao biti ekološki opasan s obzirom da se radi o protupožarnom sustavu koji je predviđen za gašenje požara na moru. No, ipak treba pričekati i vidjeti što će analize pokazati – rekao je Boban, no svatko s osnovnim znanjem protupožarne zaštite zna da sadržaj protupožarnih aparata baš i nije namijenjen za jelo ili za mazanje na torte umjesto šlaga.

Ni riječi o možebitnoj odgovornosti, sankcijama… Kao da se ditetu prolilo zeru šampona u kadi, a ne zapjenilo pola mora… U Švedskoj bi odgovorni već ribali zatvorske zahode… S krpom i pjenušavim deterdžentom…

-Snijeg na moru… Koji smo mi sretnici ovdje.. – autoironična je jedna Vranjičanka dok mobitelom snima pjenasto priobalje i brodove. .

I prije dva tjedna more u Vranjicu je bilo zagađeno, a prije tri mjeseca je bilo prekriveno velikom naftnom mrljom. Pa što onda? More u umovima neprosvijećene poduzetničko-političke klike ionako služi da se u njega izlijevaju otrovi i nečistoće, te uz njega ziđaju apartmani…

Nije smiješno… zagađenje mora nažalost Vranjičanima su postala svakodnevnica zbog kojih se posve opravdano boje da bi se to moglo odraziti na njihovo zdravlje.

Inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti 2020” objavila je snimke pjene upozorivši na novo onečišćenje.

– More je bilo bijelo, kompletan dio mora između nas i Sjeverne luke bio je pokriven nekom pjenom. Ne znamo koja je to pjena, kakva je to kemikalija, odakle je… Svakakve informacije smo čuli odakle je to izašlo. Neki od naših mještana su teško disali, rekao je član inicijative Pino Mikelić za HRT.

Vranjic foto Tris/G. Šimac)

– Izgledalo je apsolutno kao da je sve u nekom snijegu, ali to je, nažalost, kemijsko onečišćenje, rekla je za HRT-ov portal Branimira Mikelić Vitasović iz Inicijative koja okuplja mještane konsternirane kontinuiranim onečišćenjem u Vranjicu i okolici.

To je, ističe Mikelić Vitasović, samo jedan u nizu ekoloških problema u tome mjestu, gdje je inače 2017. godine došlo do eksplozije u jednom silosu, pri čemu je ozlijeđeno više ljudi, uključujući dvoje koji su bili u životnoj opasnosti.

Mikelić Vitasović navodi ranija onečišćenja naftom, kao i problem pražnjenja septičkih jama i pjeskarenja plastičnih brodova zbog čega čestice zagađuju okoliš.

– Kad puše jugo, nama je sve puno tog pijeska. I nikom ništa, to se tako pjeskari jer se, kao, ne mogu osigurati uvjeti,Postoji nekoliko tih zagađivača i svatko kaže da nije kriv kad dođe do onečišćenja -kaže Mikelić Vitasović.

Podsjeća i na otvoreni deponij azbestnog otpada već godinama zatvorene tvornice Salonit.

Vranjic foto Tris/G. Šimac)

– Ljudi i dalje umiru od azbesta. Ne znam osobu koja je to uspjela preživjeti, dodaje. Navodi primjer čovjeka koji je u Vranjicu živio kao dijete, a zatim u Francuskoj 40 godina, da bi preminuo od mezotelioma, bolesti povezane s azbestom. Period inkubacije užasno je dug –  kaže Mikelić Vitasović.

Navodi i kako se šest metara od plaže koja je uvrštena u turističku ponudu Solina nalazi otvoreni deponij, čija se sanacija već godinama planira.

Zbog svega su mještani prije dvadesetak dana održali i prosvjed na koji se, kako kaže Mikelić Vitasović, odazvao velik broj ljudi. Mještani su brodicama blokirali ulaz u Sjevernu luku.

– Bio je to prosvjed upozorenja, ali mislim da ćemo morati ustrajati u tome, poručuje Mikelić Vitasović.

Eksplozija, nafta, azbestne čestice, sitna plastika, smeće, pjena… Morat će ustrajati, čini se.

-Što je nova? Sljedeće? Nuklearni otpad iz Krškog? – sarkastično je dobacio ozlojeđeni umirovljeni Vranjičanin  dok je veslom skidao pjenu sa svojeg zapjenjenog brodića.

Ne treba štetočinama davati ideje, reklo bi se.

Vranjic foto Tris/G. Šimac)

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI