Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
brda i planine / ekopis
Planinar Joso Gracin Joka na Prokletijama u Crnoj Gori i Albaniji, koje su dio Dinarida (foto TRIS/G. Šimac)

Međunarodni dan planina:
Čestitamo brdima i planinama

Planinar Joso Gracin Joka na Prokletijama u Crnoj Gori i Albaniji, koje su dio Dinarida (foto TRIS/G. Šimac)

Danas planine slave svoj dan, tj. danas je 11. prosinca, Međunarodni dan planina. Čestitamo brdima i planinama i svima koji slave. Planinama najviše želimo da se od njih podalje drže neprosvijećeni eksploatarori, devastatori, izrabljivači i zagađivači, krivolovci, drvokradice, loše šumske vlasti, motorizirani ‘avanturisti’, te kobno štetni političari, poput onih što su čitave Dinaride i gotovo cjelokupno planinsko područje u Hrvatskoj potezom pera pretvorili u potencijalno naftno polje za bušenje nafte i plina.

-Planine osiguravaju najveću količinu slatke vode, reguliraju klimu i kvalitetu zraka, staništa su četvrtine biljnih i životinjskih vrsta, dok 15% svjetske populacije živi upravo u planinskim područjima. Ipak, njihova biološka raznolikost ugrožena je zbog klimatskih promjena, neodržive poljoprivrede, iskorištavanja rudnih bogatstava, krčenja šuma, krivolova, prenamjene zemljišta i prekomjerne gradnja. Uz prirodne katastrofe, sve to dovodi do krhkog i nestabilnog okruženja za lokalne zajednice – podsjećaju iz okolišne organizacije WWF Adria. 

U nastavku prenosimo prigodni tekst sa stranica Hrvatskog planinarskog saveza. 

Prekrasne Prokletije, dio Dinarida (foto TRIS/G. Šimac)

Jedanaesti prosinca obilježava se svake godine kao Međunarodni dan planina. Taj dan proglasila je Opća skupština UN-a, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje.

Ove godine tema Međunarodnog dana planina je BIORAZNOLIKOST. Ne treba zaboraviti da su hrvatske planine jedinstvene u svijetu upravo po svojoj velikoj raznolikosti na relativno malom prostoru. Najviše hrvatske planine pripadaju Dinarskom gorju i karakterizira ih ekološki iznimno osjetljiv krški reljef. Protežu se smjerom sjeverozapad – jugoistok, uzduž jadranske obale u nekoliko usporednih nizova, koji počinju s otočnim planinama. Za razliku od Dinarida, planine i gore panonskog i peripanonskog prostora uglavnom su stare geološke građe, blažih strmina, razmjerno niske te bogate vodom i vegetacijom. Njihov smjer pružanja nije jedinstven, ali se nigdje ne podudara s dinarskim. Odlikuje ih brojnost vodenih tokova koji su kroz stoljeća usjekli duboke doline i tako stvorili šarolik reljef. Zbog male visine u odnosu na svjetska velegorja, većina je naših vrhova planinarski razmjerno lako dostupna, što hrvatske planine čini vrlo pogodnim, praktički idealnim za planinarenje. Ljepota i raznolikost hrvatskih planina, ali i rano prepoznavanje njihova značaja i vrednovanje, ujedno su i razlozi što se organizirano planinarstvo u Hrvatskoj počelo razvijati vrlo rano (još 1874.), po čemu smo bili među prvima u Europi, te što su prve inicijative za zaštitu okoliša u Hrvatskoj nastale u upravo u okvirima planinarske udruge. Hrvatski planinarski savez je i danas najveća hrvatska udruga posvećena zaštiti okoliša.

Sa ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti očuvanja planina, svake se godine Međunarodni dan planina u Hrvatskoj obilježava raznovrsnim akcijama Hrvatskog planinarskog saveza, planinarskih udruga članica HPS-a i akcijama javnih ustanova za upravljanje zaštićenim planinskim područjima. Budući da ove godine nisu moguća veća okupljanja Međunarodni dan planina obilježavamo objavljivanjem plakata s porukama i sloganima planinara, koji je pripremila Komisija za zaštitu prirode HPS-a. Komisija je ranije ove godine pozvala planinare da osmisle i pošalju svoje poruke i slogane kojima potvrđuju svoju opredijeljenost za očuvanje okoliša u skladu s konceptom “Ne ostavljaj tragove”. Komisija za zaštitu prirode zahvaljuje svima koji su sudjelovali i koji aktivno brinu o zaštiti okoliša. Plakat Čuvajmo planine i ne ostavljajmo tragove možete preuzeti ovdje.

Također, povodom Međunarodnog dana planina, u programu Hrvatskog radija možete poslušati emisiju “Slušaj kako zemlja diše” u kojoj o Međunarodnom danu planina članovi Hrvatskog planinarskog saveza i djelatnici JU Park prirode Biokovo.

Na Međunarodni dan planina održavaju se dvije važne međunarodne konferencije o očuvanju planina, u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) i Svjetske agencije za poljoprivredu (FAO). Na tim konferencijama kao panelisti sve planinare svijeta predstavljaju predsjednik krovne međunarodne planinarske asocijacije UIAA Peter Muir i pročelnica komisije UIAA za zaštitu planina dr Carolina Adler. Konferencije će se moći pratiti uživo na web kanalima UIAA. UIAA ima razvijenu suradnju i partnerstva s brojnim agencijama Ujedinjenih naroda i aktivan je partner na brojnim projektima kojima je cilj zaštita planina i njihove bioraznolikosti.

Slika.

Prenosimo također i apel Europske planinarske asocijacije (EUMA), izdan povodom Međunarodnog dana planina.

Iduća godina proglašena je Međunarodnom godinom špilja i krša. HPS će ga obilježiti nizom speleoloških, ekoloških i promotivnih akcija sa ciljem isticanja nužnosti bolje zaštite špilja i krša. Po bogatstvu krša, uključujući i brojne špilje i jame Hrvatska je također među najzanimljivijim i najbogatijim zemljama u Europi.

Slika.

Slika.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI