Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
HRVATSKA / IZDVOJENO
Katastrofalan potres, jačine 6,2 stupnja pogodio ponovo petrinjsko područje

Katastrofalan potres, jačine 6,2 stupnja pogodio ponovo petrinjsko područje

Novi, katastrofalan potres jačine 6,2 po Richteru pogodio je danas, u 12, 20 sati, ponovo područje Petrinje, a osjetio se i u cijeloj Hrvatskoj. Epicentar potresa je bio između Petrinje i Siska, a po snazi je, kako je za N1 izjavio seizmolog Krešimir Kuk, čak 30-ak puta jači od onog koji je u ožujku ove godine, s magnitudom 5,5, razorio Zagreb.

Mediji objavljuju dramatične prizore s područja Petrinje, čije je središte potpuno porušeno. Jedno je dijete poginulo, ima i ozlijeđenih, mnogi ljudi tragaju za svojima najbližima i pribojavaju se da su ostali zarobljeni u ruševinama. Policija građane upozorava da se odmaknu od građevina kako ne bi stradali od urušavanja dijelova zgrada. Sve raspoložive vatrogasne snage pohrlile su u pomoć Petrinji.

I u Zagrebu su također nastale velike štete, kako izgleda, posebno na zgradi Ministarstva graditeljstva. Dijelovi Hrvatske ostali su bez telefonskih komunikacija ali i bez struje. Nakon udara snage 6,2 po Richteru, uslijedila su i dva nova potresa, oba jačine 4 stupnja.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović kazao je kako je srušeno pola grada i zatražio da im se pošaje hitno pomoć. Ima i mrtvih i ranjenih, rekao je za N1, ljude izvlače iz automobila, srušio se i dječji vrtić, ali srećom u njemu nije bilo djece, a iz drugog vrtića, kazao je, djecu su uspjeli spasiti.

U gradu, kaže Dumbović, vlada opća panika. Čuo se telefonom s premijerom Andrejem Plenkovićem koji mu je potvrdio da odmah kreće za Petrinju.

I nakon jučerašnjeg potresa magnitude 5 , koji je pogodio središnju Hrvatsku, odnosno područje Petrinje, Gline i Siska, premijer Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović odmah su otišli u Petrinju, obišli grad i obećali pomoć. Ona će nakon današnjeg razornog potresa koji je silovito pogodio ovo područje, biti još potrebnija i neusporedivo veća negoli se činilo jučer…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI