Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
DJEČICA
Foto: Udruga Argonauta

Drugi život:
Hobotnica od starih automobilskih guma oduševljava djecu

Foto: Udruga Argonauta

Instalacija za igru u obliku divovske hobotnice šarenih pipaka napravljene na vrtićkom igralištu od odbačenih automobilskih guma jedan je od mnogih projekata kojim murterska udruga Argonauta već petnaest godina aktivno doprinosi zaštiti prirode i okoliša. Instalacija od obojenih starih automobilskih guma napravljena je u rujnu, a u studenom je nominirana na natječaju Saveza društava Naša djeca Hrvatske za Naj akciju u 2020. gradova i općina prijatelja djece.

Djeca u dječjem vrtiću u mjestu Betini na otoku Murteru od početka ove vrtićke godine uživaju u igri na jedinstvenoj instalaciji u obliku divovske hobotnice šarenih pipaka napravljene od odbačenih automobilskih guma. Divovska hobotnica šarenih pipaka nastala je kao osobni projekt  Claudie Calamia koja je na Murter došla volontirati iz Italije.

-Promatranjem zajednice, njezinih potreba i problema, uvidjela sam da nečiji problem može postati nečije rješenje i s tim promišljanjem sam spojila odbačene automobilske gume i potrebu djece za adekvatnim igralištem. Korištenjem proizvoda kojima smo dali drugi život ne samo da smo spriječili gomilanje otpada već smo dali dobar primjer iz kojeg se može crpiti inspiracija. Osim toga, oblikom i materijalima korištenima za ovu instalaciju pasivno smo obrazovali djecu i odrasle kako bi i sami počeli promišljati o prenamijeni predmeta, zaštiti prirode i ostalim ciljevima – ispričala nam  je Claudia kako je došlo do ideje.

Foto: Udruga Argonauta

Osim divovske hobotnice, na zidu su oslikani i drugi stanovnici mora. Dizajn je osmišljen kako bi privukao djecu na korištenje instalacije te razvijanje motoričkih sposobnosti, a i kako bi aktivno prenio poruku o zaštiti prirode i njezinih stanovnika.Instalacija je poslužila i kao inspiracija djeci u likovno-literarnom natječaju “Misto moje drago” u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Tisno, za koji su napravili maketu dječjeg dvorišta s hobotnicom od odbačenih guma starih autića i osvojili nagradu.

-To je sada naš najdraži kutak, simbol dječjeg odrastanja i naše poučno dvorište, zato smo ga odabrali za natječaj. Djecu je oduševila hobotnica sa svojim krakovima pa su dječaci donijeli gume od svojih starih autića i obojili ih, a djevojčice su crtale i bojale stanovnike mora. Djeca svakodnevno uče da štite prirodu i da ne bacaju smeće, a ujedno razvijaju svoje mišiće i samopouzdanje. Često mi dotrče i kažu: Teto, teto jučer se nisam mogla popeti, a danas mogu! – rekla nam je odgajateljica Vesna Brkić zašto su djeca odabrala baš dvorište vrtića.

Prva arheološka plaža u Hrvatskoj

Udruga Argonauta svojim djelovanjem potiče stil života i donošenje osobnih, poslovnih i javnih odluka u skladu s očuvanjem prirode i okoliša. Kulturno-povijesna baština otoka Murtera za njih je neiscrpan izvor inspiracije, a osobito se bave valorizacijom arheološkog nalazišta Colentum, prve arheološke plaže u Hrvatskoj na kojoj su izgradili atraktivnu izvidnicu i spomenik volontiranju. Plaža Colentum osvanula je na brojnim digitalnim kanalima zbog „ljulje“, jednog od projekata na kojem je Argonauta sudjelovala u idejnoj razradi.

Foto: Udruga Argonauta

Argonauta je nositeljica dva veća projekta; „JEDRO – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka“, financiran iz Europskog socijalnog fonda i „Plava eko patrola – izvannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim zajednicama Šibensko-kninske županije“, financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Zajednička im je vizija – zadovoljan čovjek kao dio aktivne zajednice koja upravlja vlastitim resursima poštujući načela održivog razvoja. Društveni centar Jedro osigurat će bolje uvjete i veću kvalitetu rada lokalnih murterskih udruga  kroz  otvaranje društvenog centra u Murteru. Do svibnja 2022. godine revitalizirat će se vrijedan prostor u vlasništvu Općine Murter-Kornati koji će se u obliku društveno-razvojnog coworking centra staviti na raspolaganje lokalnim udrugama.

Plava eko patrola – djeca i mladi kao zaštitnici prirode

Argonauta u suradnji s partnerima i suradnicima za učenike viših razreda osnovnih škola na otočnom i priobalnom dijelu Šibensko-kninske županije razvija izvannastavni edukacijski program pod nazivom „Plava Eko-patrola“ koji pruža priliku za sustavnu izvan-nastavnu edukaciju o održivom razvoju.  Kroz ovaj program se metodama neformalnog obrazovanja i informalnog učenja osigurava dodana vrijednost edukacijskog programa te sudjelovanje, aktivno građanstvo i socijalno uključivanje djece i mladih u društvene tokove njihovih lokalnih zajednica od najranije dobi.

Argonauta također sudjeluje u projektima volontiranja pa su tako do sada na međunarodnim volonterskim projektima u Murteru ugostili 117 volontera u sklopu programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti. Zbog Argonaute i njenih partnera jedna mala otočna zajednica i njeni posjetitelji mogu uživati u svako godišnje doba u različitim kreativnim, edukativnim, volonterskim i zabavnim sadržajima, ili se pridružiti razvojnim inicijativama i tako dati svoj osobni doprinos zaštiti prirode i okoliša te održivom razvoju.

Foto: Udruga Argonauta

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI