Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
crovid
Danas zastupnici glasaju o kaznama i do 40.000 kuna za ‘nepridržavanje mjera’, te o mogućnosti da ‘ovlaštena osoba’ naplati 500 kuna ‘nepropisno maskiranome’ kojemu proviri nos ispod maske

Danas zastupnici glasaju o kaznama i do 40.000 kuna za ‘nepridržavanje mjera’, te o mogućnosti da ‘ovlaštena osoba’ naplati 500 kuna ‘nepropisno maskiranome’ kojemu proviri nos ispod maske

U nastavku 4. sjednice Hrvatskog sabora zastupnici će danas glasati, među ostalim, o dopuni Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti.

-U predloženim izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuju se visoke kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje se propisuju. Novčana kazna za prekršaje za pravne osobe predviđena je u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, to jest ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događaja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna – javlja Hina.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, to jest obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za vlasnika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu na kojem je počinjen prekršaj pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, ističe Hina.

To znači i da procjena neke od ‘ovlaštenih osoba’ da nekome nos viri previše ispod maske može značiti ‘nepropisno maskiranoj osobi’ 500 kuna manje u novčaniku.

Ako ih ima, dakako.

Inače, danas je 4. prosinca, 338. dan 2020. godine po gregorijanskom kalendaru.
Do kraja godine ima još 27 dana.

Ilustracija – prazna sabornica

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI