Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
hadeze / narodno zdravlje / POLITIKA
Damir Trut o prvom danu epidemiološke “kaznene kontrole”: Samo upozorenja!

Damir Trut o prvom danu epidemiološke “kaznene kontrole”:
Samo upozorenja!

Vladajuća većina, HDZ i partneri, u Saboru su sa svojih vjernih 76 zastupničkih ruku izglasali izmjene zakona kojim će kažnjavanje građana zbog nepridržavanja epidemioloških mjera, propisanih od vladinog nelegitimnog Nacionalnog stožera, biti sasvim legalno. Zakon je stupio na snagu danas, krenule su i kontrole, ali, dobrohotna vlast i njezini inspektori nisu naplatili nijednu kaznu. Kako je za N1 izjavio Damir Trut, zamjenik predsjednika Stožera, bio je to testni dan u kojem su samo upozoravali nedisciplinirane građane. No, sutra je novi dan, pa vjerojatno i novi pristup…

Prema Trutovim navodima u prvom dijelu dana obavljeno je 2300 nadzora i izdano 20-ak usmenih upozorenja, tri prekršajna naloga i jedna kaznena prijava, sve po starim propisima, dok su zakonske izmjene, koje bi bile pokriće za kazne, danas bile neaktivne.

Trut uporno ponavlja kako cilj nije kažnjavati, nego upozoravati, da bi se kod građana osvijestila opasnost od zaraze, i napose potreba da štite sebe i druge. Kazne su samo krajnja mjera rezervirana za one najneodgovornije koji mjere ili ignoriraju zbog indolencije, ili uopće ne prihvaćaju. A posebna su meta, čini se, oni koji su u grupi, i redom ne nose maske, što znači da su potencijalni izvor zaraze.

Inspektori su danas obišli tržnice i uglavnom nadzor proveli upozoravajući građane bez maski na obavezu da je nose, jer su tržnice zatvoreni prostori s ograničenim brojem ljudi. Na cestama, međutim, ograničenja nema- poručio je Božinovićev zamjenik, najavljujući idućeg tjedna i nove nadzore koji bi mogli obuhvatiti javni prijevoz.

A dok su inspektori kontrolirali tržnice i proveravali tko je “maskiran”, a tko nije, i zašto, protiv epidemioloških mjera Capaka & com u Zagrebu se prosvjedovalo i danas. Policija je ostala mirna i suzdržana, a prosvjednici “nabrijani” i ljutiti zbog “manipuliranja građanima”. No, okupio ih se tek mali broj, jedva 20-ak, nereda nije bilo, očito ni masovnosti, pa se čini da ni “festival slobode” više nije odveć raspoložen za prosvjede, ponajmanje za svjesno kršenje mjera Nacionalnog stožera, koje bi im moglo poprilično stanjiti kućni budžet.

Foto: pixabay.com, ilustracija

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI