Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
crovid
Šibensko-kninska županijska oporba: Oštro se protivimo Skupštini na Google obrascu

Šibensko-kninska županijska oporba:
Oštro se protivimo Skupštini na Google obrascu

'Nije li znakovito i to da se već dvije sjednice Županijske skupštine održavaju istim danom kad i sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika. Skrivaju li se naš Župan i predsjednik Županijske skupštine od javnosti pa im je važno da Odluke prođu bez puno „talasanja“.'

Klub vijećnika NL Stipe Petrina, Klub vijećnika MOST i LOZA, Klub vijećnika SDP-HSU, to jest oporba u šibensko-kninskoj Županijskoj skupštini protestira zbog namjere vladajućih (HDZ i pomoćni vijećnici) da sljedeću sjednicu županijske skupštine održi elektronskim putem. Oporba smatra kako je to nedopustivo jer je broj od 46 vijećnika manji od broja 50, a koliko je prema aktualnom protuepidemijskim mjerama dopušteno na javnim okupljanjima. Smatraju da se time žele važne odluke donositi dalje od očiju i ušiju javnosti.

-Poštovani, izvješćujemo Vas da će se 19. sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije održati dana 12. studenoga 2020. godine,  s početkom u 09,30 sati, elektronskim putem. Poziv i materijale za elektroničku sjednicu možete preuzeti na niže navedenom linku https://www.sibensko-kninska-zupanija.hr/stranica/19-sjednica-zupanijske-skupstine-sibensko-kninske-zupanije/352 -stajalo je u nedavnom pozivu na tu sjednicu poslanom iz Šibensko-kninske županije.

U nastavku je otvoreno pismo i priopćenje za javnost županijske oporbe:

aRHIVA: Županijska skupština –
polaganje prisege (Foto: Tris/H. Pavić)

Sjednica Županijske skupštine na GOOGLE obrascu

Oštro se protivimo načinu održavanja 19. sjednice Županijske skupštine na način koji je opisan uz poziv upućen vijećnicima.

Naime, poštujući odredbe i upute Nacionalnog stožera civilne zaštite, nedvojbeno je da se sjednica mora održati pod strogim mjerama. A najnovija Odluka, izdana 26. listopada 2020., nalaže zabranu okupljanja iznad 50 sudionika. Županijska skupština broji 42 vijećnika. Prema tome može se održati.

Smatramo da tehnički uvjeti postoje i smatramo da su potrebne određene organizacijske sposobnosti vladajućih pa da ovu sjednicu održimo javno i transparentno, jer ovo je 2020. godina, u kojoj je tehnologija razvijenija od dopisivanja na GOOGLE obrascu .

Ovako dolazi u pitanje vjerodostojnost svi odluka koje trebaju biti donesene.

Nije li znakovito i to da se već dvije sjednice Županijske skupštine održavaju istim danom kad i sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika. Skrivaju li se naš Župan i predsjednik Županijske skupštine od javnosti pa im je važno da Odluke prođu bez puno „talasanja“.

Možemo razumjeti da radi straha od javnosti vladajući, točnije HDZ, pod krinkom epidemioloških mjera ukidaju aktualni sat. Što ćete nam ukinuti sutra? Održavanjem sjednice na ovakav način uskraćena nam je mogućnost podnošenja prijedloga Odluka, podnošenje amandmana na predložene točke dnevnog reda, postavljanje dopunskih pitanja županu na aktualnom satu te rasprava i postavljanje pitanja županu i pročelnicima prije glasovanja o pojedinim točkama dnevnog reda. Pored toga onemogućena je i potpuna javnost rada ove skupštine.

Znači li to da će „sutra“ ukinuti i sve nas koji smo po broju vijećnika isti vama?

Dakle, gospodo iz HDZ-a, to što svoje koalicijske partnere kupujete novcem svih nas (javnim novcem) ne daje vam pravo da nas maltretirate, omalovažavate i na ovakav način negirate.

Nadalje, ni Poslovnikom uopće nije predviđeno ovakvo održavanje sjednice, pa je pravno upitna regularnost čitave sjednice.

Donošenje odluka bez prethodne rasprave smatramo izrazom krajnjeg nemara i neodgovornosti prema javnim interesima županije i svih građana. Ovakav nedemokratski način održavanja sjednice i donošenja odluka, te uskraćivanje najvažnijih oporbenih vijećničkih prava, apsolutno su neprihvatljivi. U takvim uvjetima ozbiljno oporbeno djelovanje je nemoguće. To će biti glavni razlozi našeg nesudjelovanja na sjednici ukoliko se do dana održavanja nešto ne promijeni, jer ovakav način održavanja sjednica putem Google obrasca idealan je za vijećnike i vijećnice koji na sjednice dolaze samo zato da bi glasali i činili kvorum.

Stipe Petrina, NL Stipe Petrina

Ivica Ledenko, MOST i LOZA

Anita Jakšić, SDP-HSU

ARHIVA: (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI