Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Predsjednik SABA F.Habulin: Na djelu je trend uklanjanja ili rušenja spomenika radi novih prostornih planova !?

Predsjednik SABA F.Habulin:
Na djelu je trend uklanjanja ili rušenja spomenika radi novih prostornih planova !?

Antifašistički spomenici podignuti u spomen na poginule borce i žrtve fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, u samostalnoj Hrvatskoj su doživjeli masovno uništenje i devastaciju. Oni koji su ih sustavno razarali kao da su htjeli izbrisati tragove hrvatske antifašističke povijesti i negirati ogroman doprinos NOB-e u oslobađanju od nacističkih i fašističkih okupatora. Danas se više ne miniraju, nego se uklanjaju ili čak ruše zbog novih prostornih planova u koje se ne uklapaju ( ?! )

Tek nešto bolju sudbinu ima spomenik u Kistanjama koji je narod Bukovice podigao palim borcima i žrtvama fašističkog terora davne 1947. godine, ali je teško odolijevao turbulentnim vremenima…

Spomenik u centru Kistanja obnovljen je 1971. i dograđen izgradnjom obeliska i postavljanjem spomen-ploče s 2208 imena palih rodoljuba te kosturnicom. Na velikom narodnom slavlju  te, 1971. godine, svečano ga je otkrila Savka Dabčević Kučar. No, 1998.  je spomenik devastiran, a spomen-ploča s imenima poginulih minirana. Obnovljen je ponovo 2008. na poticaj mještana i antifašističkih udruga Bukovice.

Nije miniran ni devastiran nekom novom rušilačkom akcijom nepoznatih počinitelja, ali se njegov značaj na svaki način obezvrjeđuje i negira, pa i postavljanjem neugledne reklamne table i sklepane metalne kućice, tik uz spomenik, koja nudi janjetinu s ražnja domaćima i putnicima namjernicima kroz Kistanje.

Na takav čin nepoštovanja prema bukovičkim žrtvama fašizma reagirali su tek neki mještani Kistanja koji su upozorili na to i načelnika općine Gorana Reljića i Savez antifašističkih boraca i antifašista ( SABA ).

Predsjednik SABA Franjo Habulin ističe kako to nije usamljen slučaj i da će odmah uputiti dopis općini Kistanje i izraziti neslaganje s takvim odnosom prema spomeniku iz NOB-e. U utorak će, kaže, razgovarati o spomeničkoj baštini s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem.

-Više se ne ruše antifašistički spomenici ni eksplozivom ni toljagom, nego se uklanjaju jer se jedinicama lokalne samouprave ne uklapaju u nove prostorne planove, pa bi za račun planova spomenike uklonili, izmjestili, ili čak srušili. To je- navodi predsjednik SABA Habulin– novi pristup spomeničkoj baštini kod nas, na koji su iz Saveza već skrenuli pažnju i Vladi i Ministarstvu kulture, a upozorit će na to i Zavode za zaštitu spomenika i jedinice lokalne samouprave.

– Ako gospoda rade prostorni plan neka izvole uklopiti postojeće spomenike u njega. To je naš stav i tražit ćemo od potpredsjednika Vlade da nam kaže što je po tom pitanju dosad učinjeno- dodaje Habulin.

Usput ističe kako je u Hrvatskoj 12 županija pod vlašću HDZ-a, bar 50 posto općina i gradova vode također HDZ-ovi ljudi, a to uništavanje spomeničke baštine u pravilu se događa tamo gdje oni vode jedinice lokalne samouprave.

-Tražit ćemo da se to zaustavi, da se tome stane na kraj- odlučan je predsjednik SABA.
Kao eklatantne slučajeve navodi muzej u Zadru, ili posebno bizaran slučaj spomen-kosturnice u Perušiću koju načelnik općine želi srušiti da bi na tom mjestu izgradio dječje igralište, što je prava katastrofa, kaže Habulin. Slično je i sa spomenikom u Humu na Sutli, s onim u centru Kistanja itd. Svaki tjedan netko s terena zove, veli predsjednik SABA, i moli pomoć.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI