Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
EKOLOGIJA / POLITIKA / zdravlje / ZELENO
Europske nevladine organizacije traže zabranu korištenja pesticida i njihovog izvoza, Hrvatska se protivi zabrani…

Europske nevladine organizacije traže zabranu korištenja pesticida i njihovog izvoza, Hrvatska se protivi zabrani…

Skupina od sedamdesetak nevladinih organizacija , kako prenose europski mediji, pozvala je Europsku komisiju da zabrani izvoz pesticida u treće zemlje koji su na tlu Europe zabranjeni, ali i da se odmah zaustavi uvoz hrane proizvedene uz korištenje tih pesticida. Ono što politika nerado i teško čini, jer je u ovom svijetu novac svetinja, to pokušavaju nevladine organizacije zabrinute za sve ugroženije zdravlje ljudi i okoliš koji se žrtvuju zbog interesa krupnog kapitala.

Članice EU-a odobrile su 2018. za izvoz 81.615 tona pesticida u treće zemlje, prenosi N1. Riječ je o kemijskim sredstvima koja sadrže 41 štetnu supstancu , inače zabranjenu za upotrebu na europskim poljima iz zdravstvenih i ekoloških razloga, kako su pokazala istraživanja Public Eyea i Greenpeace Uneartheda.

Ignoriranje rezultata provedenih istraživanja bilo bi u izravnoj suprotnosti sa Zelenim planom EU-a koji se temelji na strategiji i obećanju europske administracije da će se od polja do stola promicati standardi sigurnosti i održivosti kojima je cilj održivi prehrambeni sustav ne samo na području EU nego i izvan nje, podsjeća se u pismu NGO-a europskim dužnosnicima, javlja EUobserver.

Prema EK strategiji “Od polja do stola”, Europska Unija bi trebala do 2030. smanjiti korištenje pesticida za 50 posto, a umjetnih gnojiva za 20 posto.
Sporni pesticidi se izvoze uglavnom iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Belgije i Španjolske u zemlje nižeg standarda poput Brazila, Ukrajine, Maroka, Meksika i Južnoafričke Republike. Radi se o 30-ak kompanija koje su na tom poslu multiplicirale svoju zaradu trujući stanovništvo trećih zemalja, a EK na to šuti i okreće glavu. Najveći izvoznici pesticida u treće zemlje uz Syngentu, Bayer i BASF, su i manji talijanski i njemački koji koriste manjkave nacionalne zakone zemalja uvoznica u pogledu zdravlja i zaštite okoliša i na tome zarađuju prodajući ono što se u Europi smatra opasnim otrovima, a to je naprosto nemoralno, kako je to ocijenila Angelika Lysimachou iz nevladine organizacije Pesticide Action Europe.

Ova je nevladina organizacija provela istraživanje u kojem su u prehrambenim proizvodima na europskom tržištu 2018. pronađeni ostaci 74 u Europi zabranjena pesticida, primjerice u čajevima, začinima, voću, napose egzotičnim goji bobicama.
Kako pišu europski mediji, Francuska će 2022. biti prva u EU koja će zabraniti izvoz i transport zaštitnih sredstava koja su zabranjena u EU, a zabrana će se odnositi i na uvoz prehrambenih artikala koji su proizvedeni korištenjem otrovnih pesticida.
Nevladine organizacije pozivaju europske dužnosnike da slijede francuski primjer.
Hoće li to učiniti i Hrvatska? Prema sadašnjem stanju stvari, rekli bismo- teško. Jer, hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković ne želi zabraniti otrovni herbicid za kojeg znanstvenici tvrde da je kancerogen.

Još prije godinu dana Slobodna Dalmacija je opširno izvijestila o svojoj korespodenciji s resornim ministarstvom u vezi s ovom problematikom, dok je ministar još bio Tomislav Tolušić. Tada su na svoje upite o zabrani upotrebe herbicida ( jedan od pesticida ) iz Ministarstva dobili kratki odgovor u kojem se kaže:

-Obzirom na ukupnu potrošnju glifosata u Hrvatskoj, prema dostupnim informacijama na glifosat otpada oko 50 posto ukupne potrošnje svih aktivnih pripravaka u RH, nije moguće isključiti rizik kako za radnike, tako i stanovnike u blizini primjene glifosata, životinje te okoliš u cjelini. Budućnost naše poljoprivrede i krajobraza- naveli su iz Ministarstva– želimo razvijati bez uporabe dvojbenih tvari, na dugoročno održivim temeljima koji nisu prijetnja ni biljnom ni životinjskom svijetu, a posebice ne ljudima.
Nova ministrica Marija Vučković, pak, sasvim decidirano kaže da se u Hrvatskoj zasad neće zabraniti upotreba glifosata, jer je riječ o herbicidu koji se pokazao najučinkovitijim u borbi protiv korova. Pa makar je i kancerogen! Ne želi, kaže, time smanjiti konkurentnost naših poljoprivrednika!? A to što im time smanjuje životni vijek, zar je to u usporedni s konkurentnošću i novcem, sasvim nevažna sitnica ?
Dakle, ako je do Ministarstva naši će se ljudi, životinje i biljni svijet i dalje trovati glifosatom, odnosno, cidokorom koji je u Hrvatskoj najzastupljeniji pesticid. Sve dok eventualno, EK ne donese generalnu zabranu upotrebe svih kancerogenih pesticida i izvoz izvan njezinih granica, a time i trovanje živog svijeta i okoliša otrovnim pesticidima koji svojim proizvođačima donose golem novac. A novac je, kako znamo, važniji od zdravlja ljudi, napose u siromašnijim dijelovima svijeta…

Na tim se kemikalijama koje se masovno koriste u poljoprivredi i proizvodnji prehrambenih proizvoda, zarađuju milijarde. Toliko da čak ni tužbe oboljelih od karcinoma zbog doticaja s pesticidima, velike proizvođače poput Monsanta, odnosno njegova vlasnika Bayera, teško mogu baciti na koljena. Iako su u Americi prvostupanjski izgubili brojne tužbe, i morat će, budu li presude pravomoćne, isplatiti milijune oštećenim ljudima koji su dobili karcinom zbog izloženosti herbicidu…

No, eventualna zabrana njihova korištenja u Europi i zabrana njihova izvoza u treće zemlje, mogla bi glifosat odvesti u povijest, i zato pismo nevladinih organizacija zaslužuje svaku potporu. A hrvatska ministrica, i slični, svaku osudu. Pa i onu vlastite savjesti…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI