Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
eu / MEDIJI
EUropska komisija ulaže 3,9 milijuna eura za potporu slobodi medija

EUropska komisija ulaže 3,9 milijuna eura za potporu slobodi medija

Europska komisija ulaže 3,9 milijuna eura u potporu istraživačkom novinarstvu i slobodi medija, kako javljaju iz EK-e.

Europska komisija danas je objavila poziv na podnošenje prijedloga u vrijednosti od 3,9 milijuna eura za potporu prekograničnim novinarskim istragama te za utvrđivanje i rješavanje slučajeva kršenja slobode medija.
 -Novinari se više no ikad suočavaju s prijetnjama, od uznemiravanja na internetu do fizičkih napada, od političkog pritiska do nedostatka sigurnosti na radnom mjestu. Kada su novinari u opasnosti, demokracija je u opasnosti. Zato financiramo projekte kojima će se izravno podupirati novinari kojima je potrebna pravna i praktična pomoć ili bespovratna sredstva za prekogranične istrage – rekla je potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová.

Kako kažu, cilj je poziva i pravno i materijalno podupiranje osposobljavanja istraživačkih novinara, promicanje razmjene sadržaja, zajedničko stvaranje i prevođenje novinarskih djela od općeg interesa te praćenje kršenja slobode tiska i medija kako bi se osiguralo da šira javnost i europske institucije dobiju pouzdane i sveobuhvatne informacije.

Foto: Pixabay

– Pozdravljam pokretanje ovog poziva na podnošenje prijedloga koji će, osim poticanja suradnje u novinarskim istragama aktualnih društvenih pitanja, pomoći novinarima da steknu vještine i tehnološko znanje. Njime će se poticati inovacije i raznolikost u proizvodnji i distribuciji informativnih medijarekao je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište u EK-i.

Namijenjen je nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama i akademskoj zajednici, a očekuje se da će svaki projekt uključivati partnere iz najmanje dvije zemlje, a koordinatori projekata imat će sjedište u EU-u.

Ovaj poziv na podnošenje prijedloga dio je niza projekata koje sufinancira EU kako bi se poduprli medijski pluralizam i sloboda opisani u ovom  informativnom članku  .

Plakat za okrugli stol ‘Novinarstvo pred sudom’ otprije dvije godine

Sloboda medija i pluralizam ključni su stupovi svake demokracije, te su upisani u Povelju o temeljnim pravima Europske unije (članak 11. stavak 2.).

Unatoč tome, vlade nekih europskih država, posebice u Hrvatskoj, najradije bi da ne postoji sloboda medija, a značajan dio vladajućih političara je poznat i po tome što tuže medije i novinare radi ‘povrede ugleda i časti’.  Ministarstvo kulture koje u svom nazivu odnedavno ima i riječ ‘mediji’ nema kakvih programa potpora neovisnim medijima, a što je praksa u većini EU država gdje vlasti imaju razvijenu svijest o važnosti medijskog pluralizma.

-Fizički napadi, internetsko poticanje mržnje prema novinarima, podizanje tužbi protiv novinara, prijetnje smrću i, čak, atentati na novinare u EU, iznijeli su u prvi plan opasnosti s kojima se  novinari često suočavaju i, posljedično tome, potrebu za jačanjem njihove zaštite – pojašnjavaju u EK-i.

Inače, Hrvatska je dio EU-e, no može se reći i kako je država rekorder u kojoj razni moćnici nastoje ugušiti slobodu medija i ušutkati neovisne novinare brojnim sudskim tužbama.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI