Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
hrvatski sabor / POLITIKA
Penava i Krišto u obrani od Plenkovićevih optužbi nasrnuli na medije!

Penava i Krišto u obrani od Plenkovićevih optužbi nasrnuli na medije!

Jedini, poimenice prozvani od premijera Plenkovića u njegovom obraćanju javnosti, zbog neprimjerenih izjava kojima su poticali na mržnju i netrpeljivost, a time pridonosili stvaranju atmosfere u kojoj je bio moguć napad na Vladu i ranjavanje policajaca koji je štite, bili su saborski zastupnici Domovinskog pokreta Miroslava Škore, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i bivša novinarka HRT-a Karolina Vidović Krišto. Oboje su danas reagirali na prozivke. I oboje su udarili na medije…

-Da živimo u društvu funkcionalne i vitalne demokracije onda bi ta konferencija u javnosti izazvala skandal, jer je Plenković govorio da će naložiti policiji i tajnoj službi SOA-i, da utvrde tko su poticatelji na mržnju. Tajne službe su takvu vrstu posla obavljale za vrijeme komunističkog režima- uzvratila je premijeru, kako prenosi N1, Krišto koja je nakon pucnjave na Markovom trgu i teškog ranjavanja policajca, poručila Vladi da je od nezadovoljstva naroda neće spasiti ni tenkovi na Trgu sv. Marka.

Nedodirljivi vodeći mediji ( ? )

Sada se, pak, nakon premijerove optužbe za poticanje na mržnju, poziva na europske vrijednosti koje “ne poznaju nedodirljive pred zakonom. Velika većina hrvatskih građana, pak, zna da postoje nedodirljivi u Hrvatskoj, a to su vladajući političari, vodeći mediji (ne obični novinari naravno) te pravosuđe”, kaže Krišto

Ocijenila je da ju je premijer ” paušalno vrijeđao”, ali će za razliku od njega odgovoriti, rekla je, argumentima, i pobrojala velike afere poput Janafa, vjetroelektrane Krš Pađene, Agrokora i Todorića, Tedeschija ( ? ) , suca Turudića i Državnog odvjetništva koje, tvrdi Krišto, radi teledirigirao, a ne prema zakonu.

-Da postoji minimum političkog odgovornog ponašanja, svi ministri koji su zalazili u Kovačevićev klub su morali biti već smijenjeni, a sudac Turudić je već trebao biti razriješen. Je li se išta dogodilo – nije. Koju poruku šalje politika ovakvim ponašanjem: “mi možemo što hoćemo, a vi građani ste naši financijeri i još vas i sustavno vrijeđamo! Ta opća nepravda koja vlada hrvatskim društvom stvara kod hrvatskih građana osjećaj nemoći i očaja- poručila je zastupnica Domovinskog pokreta, ne spominjući ovog puta tenkove…

U razgovoru za N1 televiziju, priliku da replicira premijeru Plenkoviću dobio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je ponovio kako je riječ o teškom incidentu, s teškim posljedicama, poželio brz oporavak ranjenom policajcu i izrazio žaljenje za još jednim izgubljenim mladim životom, onim Danijela Bezuka, ali naravno, rekao je Penava, da se ne mogu složiti s načinom na koji je odlučio izraziti svoje nezadovoljstvo.

Sustav koji je izmijenio funkciju medija …

U svojoj prvoj reakciji na ranjavanje policajca na Markovom trgu, Penava je ocijenio kako je to izraz bunta mladog čovjeka koji, za razliku od svojih vršnjaka, nije pobjegao u Njemačku…( ?! )

-Dojučer je Plenković jahao na valu sigurne Hrvatske– kazao je danas za N1 Penava– da bi jučerašnjom izjavom sam sebe demantirao navodeći kako se ovako nešto nije dogodilo u povijesti RH.

– Ja ću ga vratiti u 2018. u prosinac kad je tijekom sjednice Gradskog vijeća Vukovara Srđan Milaković rekao da je Oluja etničko čišćenje. Mi iz vukovarskog gradskog odbora smo tražili zabranu djelovanja takve stranke koja djeluje na taj način. On se uredno tada svrstao na njihovu stranu. On je građanima poručio da je to sve demokracija, sloboda govora. Gospodin bi sada zabranjivao medijske kuće, govorio oporbenim političarima što smiju a što ne smiju govoriti- rekao je Penava, napominjući kako je prije dvije godine Plenković protiv njega digao harangu, umjesto da je dao potporu ljudima koji su prošli strahote.

Vratio se i na prosvjed koji je svojedobno pokrenuo u Vukovaru, a za koji tvrdi da nije bio usmjeren ni protiv koga.

– Tada sam rekao da uopće nije smisao nacionalnost onoga prema kome se dogodio zločin, nego da svi moraju biti privedeni licu pravde- rekao je. 

Za Penavu je Plenković najodgovorniji za stanje u državi već po prirodi svoje funkcije, ali će jednako kao i Krišto žestoko “opaliti” i po medijima “koji su na proračunu silnih janafa jer smo stvorili sustav koji je izmijenio funkciju medija u velikoj mjeri”.

Škoro: Plenković ne kontrolira situaciju

-Jer, kako je moguće- pita se Penava– da u Hrvatskoj postoje mediji koji nemaju tiražu dovoljnu da pokrije ni 10 posto njihovih troškova, od renomiranih tjednika do srpskih “Novosti” koje se financiraju iz državnog proračuna i kojekakvih crnih fondova, a oni nam formiraju sliku stvarnosti i oblikuju svijest, usmjeravaju nas na neke stvari koje i nisu tako važne, a odvlače pažnju od jako važnih stvari zbog kojih mladi ljudi odlaze iz Hrvatske, od sveprisutne pljačke, do činjenice da se bez stranačke iskaznice ne može uspjeti- govori danas Penava.
Njemu nikad nitko nije izravno ponudio mito, i nažalost nema milijune eura da bi mogao plaćati razne tjednike i TV emisije- poručio je, implicirajući “potkupljenost” medija .

Komentirao je i aferu Janaf i polemiku oko toga je li premijer trebao znati za mjere i izvide nad šefom Janafa Draganom Kovačevićem, kojeg je, kako je kazao, Plenković dvaput imenovao predsjednikom uprave, pa je to, dakle, čovjek Andreja Plenkovića i on je morao znati što se događa. No, Penava vjeruje da u aferi Janaf meta zapravo bio predsjednik države.

Reagirao je i čelnik Domovinskog pokreta, Miroslav Škoro koji je stao u obranu svojih zastupnika Krišto i Penave relativizirajući njihove opasne izjave o događaju na Markovom trgu.

-Želim poručiti Plenkoviću i njegovim trabantima da način ponašanja koje je usvojio nalikuje na dvogodišnje dijete koje pokrije oči ručicama i pokazuje na neke druge, da su oni krivci za bjelodanu situaciju za koju odgovornost snosi Plenković i njegova trgovačka koalicija- rekao je Škoro, dodajući kako dvotjedni prekid rada Hrvatskog sabora pokazuje da Plenković ne kontrolira situaciju.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI