Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
crovid / GRAĐANI / KAZALIŠTE
Alternativno okupljanje ispred HNK “razbio” policijski nadzor…

Alternativno okupljanje ispred HNK “razbio” policijski nadzor…

Udružene snage hrvatske policije , komunalnih i prometnih redara, navodno njih 30-ak, u noći sa subote na nedjelju cjelonoćnom patrolom ispred Hrvatskog narodnog kazališta spriječili su masovno okupljanje zagrebačke mladeži na toj lokaciji koju već mjesecima koriste kao alternativno mjesto noćnog izlaska. Razlog policijske intervencije je, navodno, značajno povećanje broja zaraženih u Hrvatskoj, a u čemu prednjači baš Zagreb, pa su, kako su priopćili iz policije, mladež rastjerali- preventivno!

Upravo zbog ovotjednih dramatičnih povećanja broja novooboljelih od covida-19, pri čemu je u Zagrebu dnevno znalo biti i gotovo 400 oboljelih, uvedene su nove protuepidemijske mjere Stožera civilne zaštite, a koje se odnose na nadzor neformalnih okupljanja na javnim površinama i nošenje zdravstvenih maski na otvorenom, u situacijama kada se ne može održati fizička distanca.

Tako je i okupljanje i tisuće mladih ispred HNK , već uobičajeno zadnjih pet mjeseci iz vikenda u vikend, stavljeno “pod kontrolu”. Po prvi put, subota navečer, nešto iza ponoći, a na Trgu Republike Hrvatske gotovo nikoga. U policiji kažu to je zbog novih odluka Stožera i pogoršane epidemiološke situacije.

Oni koji su u subotu iza ponoći, već po navici, došli ispred HNK, bili su vrlo brzo rastjerani, ali bilo je i onih koji se nisu dali policijom zastrašiti. Kad su već donijeli piće i razglas za standardu neformalnu zabavu na otvorenom, htjeli su i ostati. Policiji unatoč. Policija je, kako su izjavili Hini, postupala preventivno, kako bi spriječila moguće narušavanje javnog reda i mira, i osigurala održavanje komunalnog reda. Upozoravali su na obavezu nošenja maski i održavanja distance i sve je proteklo bez nereda i incidenata, a ovo je, inače, prvi organizirani policijski nadzor okupljanja ispred HNK.

Bilo je, doduše, policijskih intervencija, ali su one bile provocirane pozivima građana.  No, u dosadašnjih 50-ak intervencija, kako prenosi Hina, policija je napisala tek šest prekršajnih prijava.

Najveći problem, a radi čega je bilo i najviše prijava nezadovoljnih građana koji su tražili da se zabrani masovno okupljanje mladeži ispred Kazališta, je nedostatak odgovarajuće infrastrukture ( WC-a) , zbog čega su sudionici ovog alternativnog mjesta zabave iza sebe ostavljali nered ( uriniranje na javnim površinama ). Zabrana, u situaciji kad mladi nemaju kuda, svakako nije rješenje, a mogla bi i proizvesti više štete negoli koristi…

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI