Neovisni novinarski portal
29.7.2021.
Sport
Spektakl sporta i kamenja: 4. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida

Spektakl sporta i kamenja:
4. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida

Gradnja suhozida još nije proglašena sportom, no svejedno se 4. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, u organizaciji LAG-a More 249 i udruge 4 Grada Dragodid, održava u subotu 19. rujna u Vodicama, točnije kod Domaćinove bunje na području poluotoka Srime koja obiluje kilometrima suhozida i bunja.

-Okupljanje sudionika će biti od 08:00 do 8:30 na arheološkom lokalitetu Prižba. Nakon parkiranja i uplate kotizacija slijedi zajednički odlazak pješice na Domaćinovu bunju gdje će se održati natjecanje. Natjecanje će se održati na gomili u neposrednoj blizini bunje, a cilj će biti izgraditi gledalište za grupna posjećivanja bunje, kao i platformu za upriličavanja likovnih kolonija. Sudjelovanje ekipa će se zabilježiti u strukturi zida – vele organizatori.

Pravila ovog spektakla sporta i kamenja su ove godine su nešto drukčija od prethodnih godina, kažu.

Na mlađima kamen ostaje (foto: Dragodid/Stipe Surać, 2010., iz albuma Hrvatski izbor za UNESCO 2016

– Cilj je u zadanom vremenu od tri sata od kamena raspoloživog na gomili izgraditi što kvalitetniji podzid/klupu, unaprijed zadanih dimenzija (duljine, visine, dubine). Sve ekipe grade istovremeno, jedna do druge, svaka svoj segment zida. Vrednovat će se završenost segmenta, te kvaliteta zida. Nakon gradnje slijedi zajednički ručak, žiriranje i proglašenje pobjednika. Ekipu čini do 4 člana / članice starija od 16 godina. Kotizacija po ekipi iznosi 200 kn i plaća se prilikom registracije na licu mjesta. Svi natjecatelji dobivaju majice te im je osigurano osvježenje i ručak, a pobjednička ekipa osim pehara dobiva i novčanu nagradu koja se pokriva iz kotizacija – pojašnjava se.

Dakako, sportska oprema za natjecanje, to jest kamen, osigurava organizator, pa ne treba ništa ulagati, osim možda u par rukavica.

O suhozidima, divotnom kamenom krvotoku našeg priobalja, živom spomeniku stoljetnog rada žitelja priobalja, napisane su knjige, a više tekstova možete pročitati i na Trisu, primjerice i u tekstu koji kaže kako se posljednjih godina  događa svojevrsna suhozidarska renesansa, te kako su naši suhozidi  duži od Kineskog zida i veći od svih piramida.

Tags:

VEZANE VIJESTI