Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
RASKOPAVANJE
Šibenski vodovod i odvodnja pameti: Raskopavanje se nastavlja, a rokovi probijeni jer ‘je utvrđeno je da je teren stjenovit’ (i to u Dalmaciji)

Šibenski vodovod i odvodnja pameti:
Raskopavanje se nastavlja, a rokovi probijeni jer ‘je utvrđeno je da je teren stjenovit’ (i to u Dalmaciji)

Dakle, kako javljaju iz šibenskog gradskog komunalnog poduzeća ‘Vodovod i odvodnja’, ‘nakon sanacije Ulice kralja Zvonimira, od utorka 15. rujna u Šibeniku započinju intenzivniji radovi rekonstrukcije kolektorske i vodovodne mreže u sklopu projekta Aglomeracija.’

To znači kako se nastavljaju radovi koji su, ponovimo to odmah, dakako potrebni Šibeniku i Šibenčanima, ali način na koji se odvijaju zadnjih par godina svakako nikome nije potreban, osim možda onima koji na račun njih zarađuju.  Pritom se Šibenčani žale kako radovi posvuda traju predugo, gradilišta su zapuštena i neuredna, često i napuštena od radnika, te ozbiljno narušavaju kvalitetu života, ponajviše jer, upozoravaju neki, odabrani izvođači nemaju kapacitete ni kompetencije za istodobno djelovanje na više gradilišta u gradu i prigradskim naseljima. Posebice ako neki od izvođača uporedno s radovima koji se financiraju javnim novcem guraju i svoje pozamašne privatne graditeljske projekte. Osim toga su mjestimično, vidljivo je i golim okom, radovi obavljeni ned0voljno kvalitetno. O tome govori i slučaj nedavnih poplava u Zvonimirovoj u kojoj su radovi završili, ali se zaboravilo urediti sustav odvodnje, premda je smisao svih ovih radova  – odvodnja otpadnih voda.

No sve to je mnogima već poznato… a što je novo?

– Zbog obujma radova neke će se ulice morati zatvoriti za sav promet i uvesti privremena prometna regulacija. Već od utorka, 15. rujna kreću radovi u Ulici Vladimira Nazora. Ulica će se u prvoj fazi raskopati od Poljane do zgrade tzv. „Stare pošte“ kako bi se zamijenio kolektorski i vodovodni cjevovod. Nazorova će tijekom radova biti zatvorena za sav promet, tako da će se vozilom prema Obali dr. Franje Tuđmana moći pristupiti samo iz pravca Ulice grada Vukovara (Tehnološka cesta) kroz Splitsku ulicu. Tijekom listopada započeti će rekonstrukcija cjevovoda u Splitskoj ulici kada će nastupiti nova prometna regulacija o kojoj ćemo izvjiestiti. Predviđeno je da svi radovi u Nazorovoj i Splitskoj završe u siječnju. – vele u Vodovodu i odvodnji. 

U Crnici su nastavljeni radovi u ulicama Ive Zaninovića i Stipe Ninića. Radovi u Ulici Ive Zaninovića će završiti do kraja mjeseca rujna, kažu, nakon čega se nastavljaju Ulicom Stipe Ninića od križanja s Ulicom Ive Zaninovića do križanja s Ulicom Paška Trlaje. To će trajati do Božića, odnosno do polovice prosinca ove godine, a do tada će se promet odvijati Ulicom Ive Zaninovića naizmjenično pod semaforskom regulacijom. Radovi u Ulici Stipe Ninića od ulice Tvornički put do križanja s ulicom Prilaz tvornici završit će do kraja rujna, kada će se nastaviti prema Kornatskoj ulici.

No malo kome je u Šibeniiku jasno zbog čega je mjesecima prekinuta jedna od najznačajnijih gradskih prometnica, ona u Machiedovoj ulici, posebice kada se tamo prečesto nije moglo vidjeti nikoga na gradilišta. Evo objašnjenja:

-Zbog izrazito lošeg zatečenog stanja postojećih instalacija, te niza neplaniranih aktivnosti, radovi u Ulici Jerka Machieda bit će završeni do 26. rujna. Radovi su usporeni prvenstveno zbog uočene potrebe za rekonstrukcijom ne samo kanalizacijskih instalacija i priključaka, već i telekomunikacijskih i energetskih. Uvođenje vlasnika instalacija i njihovih kooperanata na gradilište uvelike su utjecali na usporavanje dinamike radova kao i zahtjev HEP-a za spuštanjem postojećih zračnih instalacija ispod zemlje. Tijekom radova pojedinim stanarima izašlo se u susret i omogućilo izvođenje radova na fasadama objekata koje zbog širine ulice ne bi bilo moguće obaviti dok je ulica otvorena za promet. Završetkom radova u Ulici Jerka Machieda započet će radovi na dijelu Ulice Matije Gupca, o čemu ćemo detaljno izvijestiti građane – vele u VIO.

Crvenom označen dio ulice Miminac u centru Šibenika gdje bi radovi trebali potrajati – 90 dana

Početkom ljeta smo u tekstu Radovi usred Šibenika – Tri mjeseca za 122 metra ili 1,35 metra dnevno ili 5 cm na sat upozorili na apsurdnu duljinu radova u uličici Miminac u središtu Šibenika. No, ispalo je još gore: radovi su dodatno produženi, prečesto ni tamo nema ni žive duše, a rokovi su probijeni, kažu. Kao i živci Šibenčana također.

-Do probijanja rokova također je došlo i u Ulici Miminac. Prilikom iskopa utvrđeno je da je teren stjenovit i znatno zahtjevniji od očekivanog. Zbog uskih ulica i mogućnosti oštećenja okolnih objekata, izvođač nije mogao koristiti tešku mehanizaciju za svladavanje stjenovitog terena. Uske ulice znatno su otežavale i usporile dovoz i otpremu materijala i iskopa. Zbog navedenog, radovi u ulici Miminac potrajat će do početka studenog. . pojašnjavaju.

Eto, otkrili su kako je Dalmacija stjenovita, a kako je ulica Miminac uska. Ovome se nema što dodati, osim da nije jasno kako će se, s obzirom na dosad prikazane organizacijske sposobnosti i brigu za žitelje onih koji odlučuju,  život odvijati u šibenskoj Varoši odvijati sljedećih mjeseci, jer počinje još… radova…

Aglomeracija oko Zablaća (foto TRIS)

-Radovi u Ulici Nikole Tesle započeti će u listopadu. – vele.

Nadalje, mještani Brodarice, Žaborića i daljnjih okolnih naselja već dugo vježbaju živce na putu kućama, jer ih na putu na državnoj cesti već mjesecima (s kraćom ljetnom pauzom) dočekuje niz semafora i dugotrajno iscrpljujuće čekanje zbog radova. Evo što vele u Odvodnji (pameti).

-Radovi na izgradnji kanalizacijskih kolektora i vodovodne mreže s priključcima u sklopu komponente A započinju na devet lokacija na Brodarici (iznad Državne ceste D8) u ulicama Glavičine, Brodarica I, Partizanska, Aleksandra Curavića, Gomnjanik i Rešačka ulica. U sljedećih nekoliko dana obavit će se pripremne radnje za asfaltiranje (postavljanje posteljice) u Šibenskoj i djelomično u Partizanskoj ulici. U njima do kraja mjeseca slijedi asfaltiranje i završetak radova.- kažu u Vodovodu i odvodnju.

I na kraju, zadnja obavijest se tiče naselja Zablaće i Jadrtovac, a koji su inače, kažu mještani, zadnje rupe na svirali vlastima. Tamo zbog predugih radova, nemara i nereda oko gradilišta već dulje vrijeme nema normalnog života, a ozbiljno im je zbog toga bio ugrožen i turizam.

Još nije kraj…

-U sklopu komponente C u naselju Jadrtovac započeli su radovi na Obali Morinje, Uskoj ulici i Ulici Kaštel. U sklopu komponente D, koja pokriva naselje Zablaće, radovi započinju na sedam lokacija u ulicama Grgasova, Braće Nakić, Put igrališta, Obala palih boraca i Ferova Glavica – javljaju iz komunalnog poduzeća.

Nastavlja se…

Aglomeracija oko Zablaća (foto TRIS)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI