Neovisni novinarski portal
25.6.2021.
POVIJEST/SADAŠNJOST
OSLOBODITELJI ŠIBENSKOG MOSTA NA TERASI MOTELA PANORAMA NAKON POBJEDEFOTO:JOSKO CELAR  1991.

Rujanski rat u Šibeniku:
Bilo je to ne tako davno, prije 29 godina… (FOTO)

OSLOBODITELJI ŠIBENSKOG MOSTA NA TERASI MOTELA PANORAMA NAKON POBJEDEFOTO:JOSKO CELAR 1991.

Ovih dana se obilježava 29 godina od dramatičnih sedam dana u kojima je Šibenik, a posredno i ostatak Dalmacije, srčanošću, slogom i hrabrošću obranjen od snažnog osvajačkog pohoda četnika i preostale bivše JNA. Cilj im je bio osvojiti Šibenik, Zadar, Split… Prošlo je svega 29 godina. Mlađim generacijama će se to činiti kao neka daleka prošlost. Nešto starijima može to izgledati kao neki davni život, no kad se malo prisjete, posebice oni koji su intezivno proživjeli te prve dane Domovinskog rata u Hrvatskoj, bilo na prvim crtama obrane, bilo u skloništima usred topničkih i raketnih razaranja gradova i sela, to se može odjednom činiti kao ne baš tako davan događaj.

Djeca i majke u skloništu

Kao i ove godine, topli rujan, i onda je trebao  biti vrijeme u kojem se domaći živalj kupa u toplom moru bez uobičajene turističke vreve, doba priprema za berbu grožđa, polaska u školu,  no desilo se posve suprotno: sirene, granate, skloništa, strah, odlazak u neizvjesnost…. Trebalo je obraniti živote i grad od napada tenkova, avijacije, ratnih brodova napadačke vojske… Dakako, uvijek se treba okretati dobroj i boljoj mirnoj budućnosti, no nije na odmet prisjetiti se ‘Rujanskog rata’, kako se danas naziva to, jedno od najtežih razdoblja u povijesti Šibenika i Dalmacije, te ostatka Hrvatske.

Sve je počelo 16. rujna 1991. godine oglašavanjem sirena koje su u 17.57 sati najavile napad na grad, a završilo 22. rujna u podne oslobađanjem Šibenskog mosta, te 23. rujna u 11.27 sati oglašavanjem kraja sedmodnevne opće opasnosti. Poginulo je 17 branitelja, a četvero zarobljeno.


OSLOBODITELJI SIBENSKOG MOSTA NA TERASI MOTELA PANORAMA NAKON POBJEDE
FOTO:JOSKO CELAR 1991.

Ipak, od 16. do 22. rujna, u rodilištu tj. skloništu šibenske bolnice rodilo se 22 djece – 10 djevojčica i 12 dječaka.

-Statutom Šibensko-kninske županije određeno je da se 22. rujan slavi kao Spomendan Rujanskog rata u znak sjećanja na dane  obrane Šibenika,  kada su stvarani uvjeti za konačno oslobođenje zemlje. Ratni rujanski podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Republiku Hrvatsku. Oslobođenjem šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, Zbor narodne garde i policija osujetili su plan agresora da Republiku Hrvatsku podijeli na dva dijela. U Šibeniku, na šibenskom mostu propao je san o Velikoj Srbiji, a Domovinski rat dobio je novi vojni i moralni uzlet  – stoji na internetskima stranicama www.rujanskirat.com. 

ARHIV SD SIBENIK DJECAK SE IGRA PORED IJESTA EKSPLOZIJE PROJEKTILE ISPRED KUCE PETROVIC
FOTO:ANTE BARANIC

Umjesto viška riječi, u nastavku prenosimo sa stranica dio fotografija čiji su autori Ante Baranić, Siniša Štrkalj, Matko Biljak, Joško Čelar, Marina Jurković, Drago Knežević, te se nalaze u arhivi Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskom centra Domovinskog rata, te u Fundusu Muzeja grada Šibenika.

Sudionicima obrane Šibenika i drugih dijelova Hrvatske čestitamo ovaj spomendan, posebice onim braniteljima koji su tad znali što im je činiti, te nisu imali vremena za gomilanje nekretnina i poduzeća, a sad baš nisu sretni s prilikama u kakvim danas živimo u Hrvatskoj, te koji nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu nisu tražili ni mirovine, ni bespovratne novce, ni automobile, ni političke funkcije ni povlastice bilo koje vrste, niti se danas šepire i busaju u domoljubna prsa…

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI