Neovisni novinarski portal
24.7.2021.
novo nenormalno / POLITIKA / školarstvo
foto: printscreen N1

Novo(ne)normalna nastava:
‘I ne smimo se grliti… i tako…’

foto: printscreen N1

-Trebamo imati maske… Možemo ih skinuti samo ako smo dva metra razmaka… I ne smimo se grliti… i tako… – rekla je jedna djevojčica u Splitu novinarima N1 televizije na pitanje što misli o početku školske godine koja započinje u dosad neviđenim uvjetima zbog niza novoproglašenih pravila ponašanja u školama  propisanih usljed boleštine covid-19.

Na taj način je ova djevojčica sažela novonastale prilike i propise u školama, a koje priječe i zabranjuju uobičajeno ponašanje djece tijekom nastave. Učenici u škole ulaze po strogim rasporedima, u kolonama, po razredima, jedan po jedan, s maskama na licu za boravka u školskoj zgradi i oko nje… Ne smiju se međusobno družiti niti poigrati u pauzama između satova tj. na malim i velikim odmorima, ne bi smjelo biti ‘vatala’, lovice, jurnjave po hodnicima i dvorištima i tome slično.

U škole danas polazi, prema procjenama Ministarstva znanosti i obrazovanja, 459.800 učenika.

Djevojčica iz Splita foto: printscreen N1

Nastava ‘uživo’ je neuporedivo bolja za obrazovni proces, te za psihičko i fizičko zdravlje djece, smatraju mnogi, i podržavaju početak nastave u školama, a ne ‘online’. Ipak, neki su mišljenja kako su mjere koje su propisane teško održive na dulje vrijeme, te kako se neke prijašnje loše odluke mjerodavnih sada prelamaju na djeci i mladima. Pritom se misli na ondašnje diskutabilne odluke koje je vladajući HDZ donio u partnerstvu s HZJZ-om, a koje se odnose na otvaranju granica prema susjednim državama za potrebe izbora i dolaska glasača iz Srbije i BiH. Osim toga, sporno je i pogodovanje šačici vlasnika razglašenih noćnih i cajkaških klubova na obali i drugdje, izlaženje u susret zbivanjima u crkvi i vjerskim manifestacijama, trgovačkim centrima, a s druge strane stroge mjere i ograničenja za rijetka preostala kulturna zbivanja, prozivanje ‘mladih’ za širenje zaraze… itd.

Kako se to obično kaže, vrijeme će pokazati što je od tih, ponekad i zbunjujućih mjera,  bilo ispravno i opravdano, te čime će rezultirati trenuci koje proživljavamo.

Djeci i nastavnicima želimo što lakši boravak u školama.

 

foto: printscreen N1

 

Tags:

VEZANE VIJESTI