Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
BANDIĆGRAD / časni ljudi / grabež / GRAĐANI
17.09.2020., Zagreb - Larisa Petrić, vijecnica Mjesnog odbora Knežija, Tamara Bjazić Klarin, dopredsjednica Udruzenja hrvatskih arhitekata, Valentina Knezević.Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Građanski otpor megalomanima:
Zasad 4216 potpisa protiv ‘sulude’ osmerokatnice usred parka na Knežiji

17.09.2020., Zagreb - Larisa Petrić, vijecnica Mjesnog odbora Knežija, Tamara Bjazić Klarin, dopredsjednica Udruzenja hrvatskih arhitekata, Valentina Knezević.Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Hoće li ovaj put novi slučaj megalomanske jagme za profitom nauštrb građana Zagreba biti osujećen i spriječen, a žiteljima četvrti Knežija ostati na raspolaganju park za dječju igru, šetnju i relaksaciju? Sudeći prema aktualnim zbivanjima to bi se moglo dogoditi. Naime, Građanska inicijativa “Knežija brani park” u samo mjesec i pol dana prikupila je potpise više od 25 posto stanovnika svog kvarta, a koji traže zaustavljanje izgradnje osmerokatnice u parku u zagrebačkom naselju Knežija.

‘Suludi čin’

Naime, peticiju je na ulicama Knežije i na internetu potpisalo čak 2681 stanovnika/ca ovog kvarta, a pridružili su im se i drugi građani/ke Zagreba, pa je ukupno prikupljeno 4216 potpisa. Potpisnici/e traže poništavanje lokacijske dozvole i zaustavljanje izgradnje zgrade u ulici Davorina Bazjanca 1 na Knežiji.

Larisa Petric, vijecnica Mjesnog odbora Knezija, Tamara Bjazic Klarin, dopredsjednica Udruzenja hrvatskih arhitekata, Valentina Knezevic. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

-Prikupljen broj potpisa je respektabilan i pokazuje jasno protivljenje stanovnika i stanovnica Knežije planiranoj izgradnji. Građani grada Zagreba i građani Knežije rekli su odlučno “ne” izgradnji zgrade na mjestu parka. Prikupljene potpise danas ćemo urudžbirati Uredu gradonačelnika i Ministarstvu graditeljstva. Apelirala bih na nadležna tijela da slušaju glas građana i da zaustave ovaj suludi čin izgradnje osmerokatnice na mjestu parka – izjavila je Valentina Knežević iz građanske inicijative Knežija brani park na današnjoj konferenciji za medije.

S današnje konferencije za novinare na Knežiji (foto Facebook Knežija brani park)

Zahtjeve inicijative podržavaju i brojne strukovne udruge, poput Društva arhitekata Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatske komore arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata.

‘Eklatantni primjer parazitiranja’

Tamara Bjažić Klarin iz Udruženja hrvatskih arhitekata naglasila je kako je ovdje riječ o vrlo vrijednom primjeru urbanizma iz ‘60-ih godina koje je u ovo vrijeme kad smo sve više izloženi neplanskom građenju dobar primjer kvalitetnog stanovanja: “Izgradnjom stambene zgrade na ovoj lokaciji, osim što bi naselje ostalo bez jedne lijepe i vrijedne parkovne površine, narušila bi se i kvaliteta stanovanja u okolnim zgradama”. Istaknula je i kako je apsolutno riječ o širem problemu, što pokazuju i brojne druge inicijative koje su pokrenute na Savici, u Sigetu, na Borovju, gdje se na javne površine koje su u funkciji naselja i upravo čine dodanu vrijednost života u njima permanentno implementiraju objekti koji im ne odgovaraju niti sadržajem, niti gabaritima.

Planirana nakaradna građevina usred parka (foto Facebook Knežija brani park)

“Riječ je o eklatantnom primjeru parazitiranja na postojećoj infrastrukturi i gradnji objekata koji su isključivo u interesu privatnog profita a ne zajednice, tako da Udruženje hrvatskih arhitekata apsolutno podržava ovu inicijativu”, zaključila je Tamara Bjažić Klarin.

Članica Vijeća mjesnog odbora Knežija Larisa Petrić govorila je o ignorantskom odnosu Gradske uprave prema predstavničkim tijelima mjesne samouprave.

Gradska vlast potpuno ignorira…

“Vijeće mjesnog odbora na svojoj je sjednici donijelo zaključak kojim se protivi gradnji dok ne dobije relevantnu dokumentaciju o tome što se na ovom prostoru planira graditi. Grad Zagreb, odnosno nadležni uredi, ni na koji način nisu odgovorili na taj zaključak Vijeća. Činjenica da Gradska uprava potpuno ignorira predstavnička tijela građana govori o tome kakvu Gradsku upravu imamo i očito je da se ona mora mijenjati”, upozorila je vijećnica mjesnog odbora Larisa Petrić na konferenciji za medije.

S nedavnog okupljanja građana u parku u Knežiji (foto Facebook Knežija brani park)

Naglasila je kako su stanovnici Knežije slučajno saznali za izdavanje lokacijske dozvole i “ulovili” rok za predaju žalbe, koja je predana i u ime građana i u ime Vijeća mjesnog odbora. Ta je žalba odbijena s argumentom da stanari nisu stranka u postupku, na što su se građani Knežije žalili u drugom stupnju Ministarstvu graditeljstva i sada čekaju odgovor.

“Ako Ministarstvo stanare ne prizna kao stranku u postupku i ne omogući nam uključivanje u postupak, podnijet ćemo tužbu Upravnom sudu”, najavila je Larisa Petrić.  

Neće odustati

Inicijativa “Knežija brani park” istaknula je kako dozvola za gradnju nije u skladu s Generalnim urbanističkim planom jer ne čuva postojeće uređene parkovne površine i narušava koncepciju urbanističkog rješenja po kojoj je Knežija izgrađena budući da je taj dio kvarta po Provedbenom urbanističkom planu dovršen.

Potpisi protiv gradnje… (foto Facebook Knežija brani park)

-Postavlja se pitanje u čijem je interesu radio Grad Zagreb kada je dijelove gradskog zemljišta dao investitoru bez ikakvih konzultacija s građanima Knežije koji se, kako pokazuje peticija, protive ovakvoj devastaciji kvarta.  Stanovnici/e Knežije, građani i građanke okupljeni u inicijativu “Knežija brani park” stoga poručuju da neće odustati od svog javnog prostora i da očekuju od nadležnih institucija da čim prije ponište lokacijsku dozvolu i obustave izgradnju.- kažu.

Podsjetimo, nasrtaji na zagrebačke parkove i druge javne zelene i druge gradske površine, megalomanska gradnja novih zgrada kojima je svrha isključivo profit od prodaje stanova – traje desetljećima. Brojni kvartovi su ostali bez zajedničkih javnih prostora zbog golemih apetita tzv. investitora, a čiju bi glad redovito utaživale gradske vlasti, umjesto da štite elementarne interese građana Zagreba.

Takvi su slučajevi prenamjene javnih i zelenih površina u građevinska područja uglavnom prolazili bez značajnijeg otpora šutljive većine, no čini se kako se vremena ipak mijenjaju, te takvo što ubuduće više neće biti tako lako izvedivo kao do sada.

Park…(foto Facebook Knežija brani park)

Park… (foto Facebook Knežija brani park)

Park treba sačuvati… (foto Facebook Knežija brani park)

(foto Facebook Knežija brani park)

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI