Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
BANDIĆGRAD
Svi protiv Bandićeva GUP-a: Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu…

Svi protiv Bandićeva GUP-a:
Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu…

Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu su jedinstveni u protivljenju  prijedlogu novog zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana kojega Milan Bandić i njegova vlast po svaku cijenu žele usvojiti sutra ujutro na sjednici Skupštine Grada Zagreba.

S tim u vezi su poslali hrvatskoj i zagrebačkoj javnosti, svim građanima, a posebno članovima zagrebačke Skupštine, svim  vijećnicima, otvoreno pismo u kojemu ih  pozivaju da ne glasaju za takav GUP i da mu se jasno usprotive. Dakle jučer, 4. veljače .2020. godine, su sve navedene organizacije i institucije poslale otvoreno pismo gradskim zastupnicima Gradske skupštine Grada Zagreba kojim od njih traže uvažavanje stručnih argumenata te da jasno, svojim predstavničkim glasom, kažu kako se protive donošenju izmjena i dopuna GUP-a koje je stručna javnost ocijenila kao neprihvatljive.

Pametnome dosta, reklo bi se.

I budali također, dodali bi.

Podsjetimo, veliki broj stručnjaka i građana Zagreba se otvoreno protivi namjerama Bandića  i društva koji novim GUP-o među ostalim žele progurati i po mnogima skandalozni i dugoročno štetan projekt gradnje tzv. Zagrebačkog Manhattana uz obale Save, uz upozorenje kako se radi o bezočnom lobiranju za nečije privatne interese gradnjom megalomanskog kompleksa na vrijednom javnom prostoru, a na štetu kvalitete života građana Zagreba i budućih generacija. Hoće li ova jasna poruka ‘struke’, kako se to kaže, političarima u zagrebačkoj Skupštini otvoriti oči, te će predvladati razum i čast, a ne možebitna uskogrudna kratkoročna osobna korist, te hoće li ih povijest pamtiti kao najveće zagrebačke štetnike  – vidjet ćemo sutra. Podsjetimo, za sutra ujutro je ispred zgrade Skupštine na Gornjm gradu najavljen novi prosvjed.

U nastavku je pismo kojega objavljujemo u cijelosti.

Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu tijekom posljednjih mjeseci stručno su i argumentirano upozoravali na sve nedostatke predloženih novih urbanističkih rješenja u GUP-u, propuste u proceduri, kršenje dobre prakse javne participacije te moguće štetne posljedice donošenja izmjena i dopuna takovog GUP-a.

Molimo vas da kao gradski zastupnici uvažite stručne argumente i jasno, svojim predstavničkim glasom, kažete kako se protivite donošenju izmjena i dopuna GUP-a koje je stručna javnost ocijenila kao neprihvatljive.

Predložene izmjene i dopune GUP-a nisu razvojne i strateške izmjene te ne rješavaju niti jedan ozbiljan problem kojeg građani Grada Zagreba osjećaju. Uostalom, svi ključni problemi ovoga grada mogu se riješiti kroz već postojeći GUP. U trenutnom GUP-u predviđeno je dovoljno prostora za urbane preobrazbe i jačanje gospodarske aktivnosti grada, ostvarivanje demografskih mjera i rješavanje problema prometa u Gradu, a nova predložena rješenja nisu napravila strateški iskorak. U konačnici, i rješenje pitanja Zagrebačkog Velesajma je moglo započeti odavno, da se nastavilo s procedurom strateškog gradskog projekta Zagrebački Velesajam koji je bio u toku.

No, mi kao struka svjesni smo da ovaj GUP nije dovoljan i ne odgovara na sve izazove 21. stoljeća. Potrebno je izraditi novi GUP koji će biti utemeljen na novim stručnim podlogama, izrađenim od strane struke i uz participaciju javnosti, a koje će jasno strateški i vizionarski usmjeriti budući razvoj Grada Zagreba i dati odgovore na ključna pitanja stanovanja, prometa, zaštite okoliša, gospodarstva, sporta, kulture i dr. Proces izrade GUP-a je dugotrajan, ali u ovom trenutku prijeko potreban. U razdoblju do donošenja potpuno novog GUP-a moguće je započeti s realizacijom velike većine ključnih projekata i po sadašnjem GUP-u. Ti projekti trebaju prvenstveno, u cilju gospodarskog razvoja i demografske kvalitete življenja, riješiti problem prometa i urbane revitalizacije velikih zapuštenih industrijskih područja.

Kompletna stručna javnost, na čelu s potpisanim institucijama, i dalje će aktivno sudjelovati u usmjeravanju razvoja grada u cilju podizanja kvalitete prostora u kojem živimo i radimo.

Ispravan smjer za sve nas građane Zagreba i Hrvatske bio bi, u ovom trenutku, odbacivanje odluke o donošenju Izmjena i dopuna GUP-a i donošenje nove Odluke o izradi novog Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba.

Ilustracija: Zgubai (foto Tris)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI