Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
BANDIĆGRAD / GRAĐANI
Ilustracija: Planirana nakaradna građevina usred parka (foto Facebook Knežija brani park)

Knežija brani park – umjetnošću protiv bagera, pikamera i mješalica za beton:
‘Početkom radova’ protiv početka radova

Ilustracija: Planirana nakaradna građevina usred parka (foto Facebook Knežija brani park)

Ove nedjelje, tj. sutra 18.10. 2020. od 11:30 do 13 sati, grupa umjetnika će izvesti performans pod nazivom “Početak radova” u parku na Knežiji (Davorina Bazjanca 1, kod DM-a) kojemu prijeti uništenje uslijed najavljene izgradnje stambeno-poslovne osmerokatnice protiv koje su se građanke i građani Knežije bune već dulje vrijeme.

Generalna proba za sutrašnji performans s građevinskim kacigama i prslucima, koja je prošlog vikenda bila otvorena za javnost, izazvala je vidljivi šok stanovnika Knežije koji su se tamo zatekli, jer su mnogi od njih prestravljeni pomislili  kako su radovi na uništenju parka i izgradnji osmerokatnice zaista počeli, a njihov kvart bespovratno unakažen zbog profita šačice i nekolicine.

Generalna proba ‘Početka radova’ na Knežiji

-Iskreno, nadamo se da su umjetnički radovi jedini radovi koje će park doživjeti. Pozivamo Vas da popratite umjetnički performans koji govori o važnosti javnog prostora.Pozivamo Vas da popratite ovaj događaj i time podržite umjetnike, Knežiju i javni interes koji je puno širi od jednog običnog, ali neprocjenjivog parka!Ako i vi preferirate umjetnost nad radovima uništavanja javnog prostora parka i zelenila – dođite i podržite umjetnike i inicijativu da sačuvamo park!  – pozivaju javnost iz Građanske inicijative “Knežija brani park” , koja je u samo mjesec i pol dana prikupila je potpise više od 25 posto stanovnika svog kvarta, a koji traže zaustavljanje izgradnje osmerokatnice u parku u zagrebačkom naselju Knežija.

Podsjetimo, a kako smo na Trisu pisali u tekstu Građanski otpor megalomanima – Zasad 4216 potpisa protiv ‘sulude’ osmerokatnice usred parka na Knežijipeticiju je na ulicama Knežije i na internetu potpisalo čak 2681 stanovnika ovog kvarta, a pridružili su im se i drugi građani/ke Zagreba, pa je ukupno prikupljeno 4216 potpisa. Traže poništavanje lokacijske dozvole i zaustavljanje izgradnje zgrade u ulici Davorina Bazjanca 1 na Knežiji.

S nedavnog okupljanja u parku u Knežiji (foto Facebook Knežija brani park)

Zahtjeve inicijative podržavaju i brojne strukovne udruge, poput Društva arhitekata Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatske komore arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata.

-Riječ je o eklatantnom primjeru parazitiranja na postojećoj infrastrukturi i gradnji objekata koji su isključivo u interesu privatnog profita a ne zajednice, tako da Udruženje hrvatskih arhitekata apsolutno podržava ovu inicijativu – zaključila je Tamara Bjažić Klarin izUdruženja hrvatskih arhitekata o incicijativi građana Knežije.

Hoće li ovaj umjetnički postupak i građanski otpor zaustaviti bagere, pikamere i mješalice za beton, ili će  nezasitna Bandićeva administracija u sprezi s građevinskim predatorima progutati još jedan vrijedni javni prostor?

Hoće li ‘Početak radova’ zaustaviti zbiljski početak radova na betoniranju parka na Knežiji?

Ovisi i o broju publike na sutrašnjem ‘Početku radova’. 

Planirana nakaradna građevina usred parka (foto Facebook Knežija brani park)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI