Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
DOMOVINSKI RAT / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST / PRAVDOSUĐE
Zlatan Mijo Jelić i odlikovanje predsjednika Milanovića: Skandalozna odluka!

Zlatan Mijo Jelić i odlikovanje predsjednika Milanovića:
Skandalozna odluka!

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlučio je Plenkoviću i njegovom HDZ- društvu pokazati da je veći HDZ-ovac od svih HDZ-ovaca zajedno. Dosljedniji Tuđmanist od svih onih koji se u njega kunu. Pa će sutra, 4. kolovoza, povodom obilježavanja 25-te obljetnice vojne akcije Oluja,  kako je najavljeno, na kinskoj tvrđavi odlikovati četiri gardijske brigade HVO-a koje su , zajedno s HV-om, sudjelovale u operacijama koje su sastavni dio Oluje, ili su bile pretpostavka za njezino uspješno provođenje. Odlikovanja Milanović namjerava uručiti zapovjednicima postrojbi, a među njima je i umirovljeni general HVO-a Zlatan Mijo Jelić protiv kojega je u susjednoj BiH podignuta jedna od najtežih i najobimnijih optužnica kojom ga tamošnje tužiteljstvo tereti za brojne ratne zločine na području Mostara, među kojima i one u zloglasnom logoru Heliodrom.

Jelić je bio zapovjednik Specijalne brigade policije tzv. Herceg-Bosne, a u BiH je optužen za ratne zločine počinjene protiv Bošnjaka na području Mostara 1993. godine.

umirovljeni general HVO-a Zlatan Mijo Jelić

Bjegunac od pravde

Da bi izbjegao pravdi u matičnoj državi, Jelić je pobjegao u rezervnu – hrvatsku državu, u kojoj je siguran od izručenja. I ne samo to- u Hrvatskoj ga, kako vidimo, slave kao ratnog heroja kojemu će osobno predsjednik Republike objesiti “medalju ratne (po)časti”oko vrata. Dovraga, pa taj Milanović doista svoj mandat namjerava pretvoriti u skandal!

Milanovićeva odluka je izazvala žestoke reakcije kod susjeda u BiH, i tamošnje pozicije, ali, bogme, i opozicije. Reagirao je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović apelom na predsjednika Milanovića da to ne čini i da ne kiti odličjima za ratne zasluge nekog komu bi trebalo suditi za ratne zločine. Od predsjednika Hrvatske, napominje Džaferović, očekivali bismo da poduzme sve da optuženi Jelić bude izručen institucijama BiH kako bi mogao biti izveden pred sud, a ne da takvu osobu, a tako teškom optužnicom odlikuje.
Još ima vremena da Milanović odustane od svog nauma za koji dosad nijedna HDZ-ova vlada nije nalazila ni opravdanja , ni smjelosti, ni ludosti, da mu podlegne.

Ali, znamo da odustajanje nije u naravi Zorana Milanovića i da će na svojoj odluci ustrajati, ma kakvim posljedicama takav čin rezultirao i po Hrvatsku i njezine odnose s BiH.

-Osim što je to necivilizacijski čin protivan europskim vrijednostima on bi sasvim sigurno negativno utjecao na odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske– konstatira Džaferović i ističe: – Naše države su međusobno upućene jedna prema drugoj i izgradnja dobrih odnosa se ukazuje kao nasušna potreba- izjavio je, upozoravajući Milanovića da Jelić nije samo optuženik, nego i bjegunac od pravde.

-Od svojih susjeda tražimo da nas poštuju onoliko koliko mi poštujemo njih. Nikome nećemo dozvoliti- poručio je Džaferović– da nas vrijeđa i ponižava.

Izdaja antifašizma

Osim predsjednika Predsjedništva BiH, regairala je i vladajuća SDA, čiji je i Džaferović član, ali i opozicijski SDP koji uz sve, Milanovićev potez kvalificira kao izdaju antifašizma.

Iz vladajuće stranke Bošnjaka ističu kako predsjednik Hrvatske sigurno zna da je protiv Jelića u BiH podignuta optužnica još prije pet godina i to za zločine koji su sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata jer se on tereti za progon, zlostavljanja i ubojstva Bošnjaka u Mostaru 1993. godine.

Zlatan Mijo Jelić je, zlorabeći dvojno državljanstvo, pobjegao iz BiH, skrivao se u Hrvatskoj i predsjednik Milanović najmanje što može učiniti je da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi Jelić bio izručen pravosuđu BiH. Umjesto toga Milanović odlikuje takvu osobu i šalje vrlo lošu poruku da još uvijek nema spremnosti za iskrenim suočavanjem s istinom i za obnovom povjerenja. Ovakav postupak hrvatskog predsjednika dodatno će opteretiti odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, kaže se u priopćenju SDA.

Osudama se pridružio i bosansko-hercegovački SDP koji je inače imao dobru povijest suradnje s aktualnim hrvatskim predsjednikom dok je bio šef SDPH.

Ne prejudicirajući Jelićevu krivnju, treba ipak imati na umu da je ovaj umirovljeni general HVO-a, kako piše Index.hr,  optužnicom Tužiteljstva BiH optužen za ubojstvo i ranjavanje najmanje 40 ratnih zarobljenika za vrijeme sukoba u Mostaru 1993., a  kao general vojne policije HVO-a bio je direktno nadležan za upravljanje zloglasnim logorom Heliodrom u Mostaru u kojem je bilo zatvoreno 200 zarobljenika.

Istog dana kad je podignuta optužnica ( 30.prosinca 2015. ) Jelić je, spekulira se po dojavi da će biti uhapšen, pobjegao u Hrvatsku gdje je u desničarskim i crkvenim krugovima slavljen kao “najmlađi hrvatski general” koji je zapovijedao postrojbama u Oluji.

Rođen je u Trnu kod Širokog Brijega,  navodi Index, “tekstilac” u miru, a zapovjednik specijalnih postrojbi MUP-a u ratu. Sa samo 22 godine života, već je zapovijedao s desetak tisuća vojnika i obranom Mostara. Prema optužnici,  jednoj od najopsežnijih optužnica za ratne zločine počinjene na području Mostara, Jelića Tužiteljstvo BiH tereti za zločine u razdoblju od svibnja 1993. do ožujka 1994. na mostarskom području, tijekom oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a čijim je postrojbama zapovijedao, i koje su postupale protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva. Tužiteljstvo smatra da je odgovoran za brojne zločine počinjene nad civilima bošnjačke nacionalnosti, od prisilnog etničkog čišćenja, progona i prisilnog premještanja žena i djece nezakonitim zatočenjem u logore, preko mučenja i zlostavljanja ,  korištenja žrtava za živi štit u borbama ili njihovog odvođenja na prisilne radove na prvim borbenim linijama pod otvorenom vatrom, do tjeranja zatočenih da maskirani u vojnike HVO-a bacaju zapaljive predmete na objekte pod kontrolom Armije BiH, uz rizik da budu ubijeni, prisilnog utovara i prijevoza opljačkane imovine mostarskih Bošnjaka i Srba itd. Jelić je za zločine znao, tvrdi se,  ali ništa nije poduzeo da zločine spriječi niti da počinitelji budu sankcionirani. Naprotiv, za njih je davao odobrenja i suglasnost…

Božinović na promociji

Iako je istragu u “slučaju Jelić” otvorilo još tužiteljstvo Haaškog suda, koje je predmet predalo BiH Tužiteljstvu, nikad nije došlo do suđenja jer je umirovljeni general HVO-a pobjegao u Hrvatsku gdje je priman uz sve počasti i dočekivan kao ratni heroj. Njegovo su društvo biskupi ( Vlado Košić ), svećenici ( Damir Stojić ), povjesničari ( Ante Nazor ), kvazinovinari ( Velimir Bujanec) , umirovljeni generali… S Antom Nazorom je suautor knjige “Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1991. – 1995.” koja je promovirana u Velikom Kaptolu u Sisku, a na promociji je, uz autore, govorio i biskup Vlado Košić, ali i ministar Davor Božinović ( !? )

Kad je, pod paskom HDZ-ovog Ivana Anušića, Jelića 2016. primio saborski Odbor za ratne veterane, tadašnji član Odbora , SDP-ov Nenad Stazić za Novi list je izjavio  kako je bezobrazluk da “čovjek koji je u susjednoj državi optužen za ratne zločine dolazi u Sabor”, čudeći se kako je ovaj uopće u Hrvatskoj. Tako u čudu, SDP, kojim je aktualni šef Hrvatske, Zoran Milanović , deset godina kromilario i  koji  je naposlijetku stao iza njegove predsjedničke kandidature u prosincu prošle godine,  ostaje, izgleda,  do danas…

Sam Jelić ,  naravno, sve zločine iz optužnice demantira, a na  žestoke reakcije iz BiH povodom dodjele odličja hrvatskog predsjednika Milanovića, odgovara pokušajem dezavuiranja predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, jer, što se on ima pozivati na europske vrijednosti, a 1993. je bio šef obavještajne službe ( ? )
-Taj gospodin je bio jedan od glavnih dužnosnika SDA koji je davao odobrenja mudžahedinima koji su vršili likvidacije Srba i Hrvata’- izjavio je Jelić. Inače, kako je kazao, na sarajevsku optužnicu očitovao se pred ŽS u Zagrebu, i otkako je pokrenut sudski spor u Sarajevu više nije pozivan tamo jer ima samo državljanstvo RH.

I kod svega toga, kod tako teškog tereta optužnice podignute protiv Zlatana Mije Jelića u njegovoj matičnoj BiH državi, zar je oportuno da baš takva osoba, makar i ratni zapovjednik jedne od odlikovanih postrojbi, primi odličje hrvatskog predsjednika? Greška je počinjena već samim prijedlogom odlikovanja, koje je godinama odbijala HDZ-ova nomenklatura, ali još je na vrijeme da se makar izbjegne ili ublaži skandal tako što će se odličje uručiti nekom drugom pripadniku Jelićeve postrojbe. Bio bi to minimum političke pristojnosti jednog europskog državnika.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI