Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
(NE)RED
Poplava u novoj podzemnoj garaži u Šibeniku (foto Facebook)

Traljavost, nesposobnost, neodgovornost:
Poljana nakon malo jače kiše postala podzemni bazen, a ne garaža

Poplava u novoj podzemnoj garaži u Šibeniku (foto Facebook)

Dogodilo se ono na što su mnogi u Šibenčani upozoravali: nova preskupa podzemna garaža na šibenskom središnjem trgu Poljani poplavila je nakon nešto jače kiše koja je pala poslijepodne.  Umjesto podzemne garaže postala je svojevrsni podzemni bazen. Nije trebalo biti diplomirani inženjer kako bi se znalo da se nakon većih kiša goleme količine voda sa okolnih brda slijevaju upravo prema Poljani, odnosno baš prema  mjestu na kojem su projektanti i gradske vlasti postavili aktualni ulaz u aktualno potopljenu podzemnu garažu. Nisu se slušali savjeti starijih Šibenčana, niti stručnjaka za promet i hidrologiju… itd. Tvrdoglavo se inzistiralo da ulaz bude ne mjestu koji, pokazalo se, nije dobro rješenje ni za vozače, ni za pješake, a tamo je ‘montiran’, kako se priča, kako se ne bi smetalo lokalnom podobnom poduzetniku koji s druge strane Poljane gradi svoju novu poslovno-stambenu zgradu na mjestu srušenog kina Tesla.

Teško je zapravo razumjeti kako je uopće moguće da je tako skup projekt  projektiran, odobren, građen i nadziran s tolikom količinom nebrige i nestručnosti. Nehajnost, nesposobnost, traljavost i bezobzirnost je uobičajena pojava kod većih velikih projekata u Hrvatskoj, posebice kada se radi s javnim novcem, odnosno novcem nas građana. Ponajprije, kako to obično biva, profitabilne poslove dobijaju izvođači koji su nerijetko blisko vezani s lokalnim ili državnim vlastima i partijama koje vladaju, a u slučaju tragičnih propusta i grešaka najčešće nitko nikada ne odgovara, nego pak opet neki podobni izvođači dobiju novi posao na popravku loše obavljenih prijašnjih radova.

Poplava u novoj podzemnoj garaži u Šibeniku (foto Facebook)

 Na vijest o poplavama na Poljani, na Šubićevcu, Brordarici i drugdje, pa čak i u Zvonimirovoj ulici gdje su netom završeni radovi kojii su uključivali i novi sustav za odvodnju oborinskih i drugih otpadnih voda (ali su protom ‘zaboravili’ postaviti doboljno odvodnih šahtova) reagirala je šibenska nezavisna oporbena političarka Iris Ukić Kotarac na Facebooku.

– U maniri Bandićevih šahtova i Radićevog Masleničkog mosta (koji je zatvoren kad puše bura, pa je za očekivati da će garaža biti zatvorena kad krenu veće kiše), rekonstrukcija Zvonimirove ulice i izgradnja troetažne garaže pokazala se kao „pun pogodak“ . Uz vodeni sat i skakaonicu koja zaklanja zgradu kazališta, dobili smo još jednu atrakciju; ronjenje u garaži i rafting u ulici Petra Grubišića. Lako je biti nespretan s javnim novcem bez ozbira da li on dolazio iz unije ili iz džepova građana, kad znaš da imaš novo mjesto za selfije (bez obzira što su ti noge u vodi). Važno je da je novo i “naše”. Bez obzira na sve, krivca za današnju situaciju ne treba tražiti u lošem vremenu već u investitoru, projektantu i nadzoru – kaže Iris Ukić Kotarac.

I ona smatra kako ulaz u garažu nije baš najpametnije izveden…

Iris Ukić Kotarac/Foto:Tris/J.Krnić

-Ulaz u garažu ne samo da je ružan (ranije sam iznosila svoje stavove), već je upravo radi ovakvih situacija pokazalo se nelogičan i nepraktičan. Danas je sasvim jasno da je ulaz u garažu trebao biti na drugom mjestu, dakle ne na udaru oborinskih voda iz ulice Petra Grubišića, (za koju ne znamo da li ima sustav oborisnke odvodnje i da li šahtovi uopće rade) a posebice ne zbog stanja u Zvonimirovoj koja je i ranije uslijed kiša bila preplavljena a sada i nakon rekonstrukcije i dalje ima neefikasan sustav oborinske odvodnje. Ne znam da li je projektant razmatrao ovaj problem slijevanja enormnih količina vode iz čak dva pravca (ulica P. Grubišića Zvnimirova), ali gradski oci su trebali i mogli razmišljati o ovom problemu i predvidjeti ovaj mokri scenarij. Projekt je trebao i morao biti napravljen da može izdržati ne 11 minutni već 11 satni pljusak. Dakle trebalo je sve predvidjeti za najgori mogući scenarij a on je potop jer klimatske promjene su tu a nemamo svi duge vratove kao i šibenske garažne žirafe. Ako se i pogriješilo sa niveletom Zvonimirove, i ako su sabirna okna krivo postavljena, propust se nije smio dogoditi s ulazom u garažu koji “pije” vodu iz čak dvije ulice. Primjerice, mogli smo projektirati pokretnu branu koja će usmjeravati oborinu prema obali) Uz navedeno, te uz situaciju u Docu i uvalu Pekovac, smrad kolektora koji guši građane Podsolarskog, sasvim je jasno da je sustav postavljen krivo i da se oborinske i fekalne vode ne smiju prikupljati zajedno. Doslovno plivamo u govnima, za to je kriva struka ali i birači – zaključuje Iris Ukić Kotarac.

Tonči Restović (Foto: TRIS)

Osim nje, jedini predstavnik oporbe koji tu i tamo kritizira loše poteze šibenske vlasti je i čelnik šibenskog SDP-a Tonči Restović.

-Oni moj grad kroje isključivo za sebe. Nekvaliteta, nesposobnost, nepotizam, rasipništvo… to su karakteristike ove gradske vlasti. 11 min je padala kiša. Jedanaest! Forsiranje bogatih projekata je trade mark ove gradske uprave! Zanemarivanje potreba i kvalitetnijeg života svih Šibenčanki i Šibenčana je nešto što ova gradske vlast radi vrhunski – napisao je Restović na Facebooku.

I što sad? Hoće li netko odgovarati za ovo? Najvjerojatnije će biti… nikome ništa.

Predugi radovi kojima su Šibenčani izmaltretirani proteklih godina, unatoč tome što su mogli trajati znatno kraće i biti izvedeni poštenije i stručnije, sada će se morati  nastaviti, opet na račun svih nas.

Hoće li netko iz ovoga izvući pouku? Ispričati se građanima?

Priznati kako su traljavo obavili posao od javnog interesa?

Hm…

Poplava u ovoj podzemnoj garaži u Šibeniku (foto Facebook)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI