Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
UMJETNOSTI
Foto: Domen Fras

Oblomo:
Vizija budućnosti u kojoj zarađujemo ljenčareći

Foto: Domen Fras

Korištenjem istih tehnologija zbog kojih uopće moramo cijelo vrijeme raditi, poput biometrije, platforma Oblomo pretvara neaktivnost, nepomičnost i lijenost u ekonomsku vrijednost. Oblomo demokratizira nerad koji je nekada bila „djelatnost“ privilegiranih i mijenja naš pogled na besposličarenje iz nečeg što treba prezirati u nešto dostojanstveno, pretvarajući lijenost u produktivnu aktivnost s kupovinom moći.

Platforma Oblomo je web aplikacija koja radi u internetskom pregledniku, tako da je svatko može koristiti na svom telefonu, tabletu ili računalu, odnosno na bilo kojem uređaju s internetskom vezom i web kamerom. Temeljeći se na tehnologiji blockchaina s vlastitom kriptovalutom i softverom za strojno učenje, platforma Oblomo nagrađuje korisnike zbog njihove neaktivnosti. Kad aplikacija primijeti korisnikovu neaktivnost, nagrađuje je slanjem valute Oblomo Coin u njihov elektronički novčanik. Korisnici mogu trošiti te virtualne „kovanice“ na Oblomo tržnici, platformi za razmjenu nerada i rada, na kojoj se korisnička roba i usluge mogu razmjenjivati i prodavati.

Projekt je pokrenut u studenom 2019. godine kada su stvorene prve kovanice u ekosustavu Oblomo. U performansu Om za kovanice (Om for Coin) tri su osobe – „rudari“ – izvele meditacijsku mantru „Om“ pred softverom za strojno učenje, uz budnu pozornost prisutne publike. Time je stvoreno oko 2 000 000 novih kovanica koje su sada dostupne javnosti za rudarenje i razmjenu.

Projekt je dobio ime prema romanu Oblomov ruskog pisca Ivana Gončarova iz 1859., u kojem je glavni lik Ilija Ilič Oblomov, nedvojbeno najljeniji junak u svjetskoj književnosti. Iako većinu vremenu provodi u krevetu, Oblomov zapravo nije tolika lijenčina: lijen je samo u fizičkom smislu, dok je intelektualno prava vatrena kugla energije.

Projekt Oblomo slovenskog umjetnika Saše Sedlačeka vizionarska je reprezentacija pojedinca 21. stoljeća, u kojem će fizički posao uskoro obavljati umjetna inteligencija i roboti. S obzirom na uništavajući utjecaj neprekidna ljudskog djelovanja na okoliš, projekt nosi i važnu poruku: ljenčarenje je organsko, ekološko i zdravo.

Smještena u lounge zoni riječkog Exportdrva, instalacija se sastoji od ležaljki, raznih senzora i sustava koji upošljava računalni vid i strojno učenje. Postavljena je u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i ostaje tamo do 30. rujna.

Foto: Domen Fras

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI