Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
crkveni kutak
Nacionalni stožer i blagdan Velike Gospe: Maskirano hodočašće Gospi?

Nacionalni stožer i blagdan Velike Gospe:
Maskirano hodočašće Gospi?

Dramatičan rast novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, a danas ih je registrirano čak 208, s obzirom na rigoroznost epidemioloških mjera koje su primjenjivane ovog proljeća, kada ni tjedno, kamoli dnevno, nismo bilježili ni blizu sto novozaraženih, trebao bi po logici stvari rezultirati primjerenim, generalnim preporukama u ovim eskalirajućim okolnostima. Susjedne države Hrvatsku zbog najnovijeg radikalnog porasta oboljelih od covida-19 već stavljaju na “crvenu listu”, od danas svi klubovi i kafići zatvaraju svoja vrata u ponoć, a Nacionalni stožer Civilne zaštite uoči blagdana Velike Gospe, koji se u Hrvatskoj svetkuje masovnim hodočašćem vjernika, nema nikakvih posebnih preporuka za svećenike i vjernike. Kamoli sugestije da se u ovim okolnostima vjernike pozove na tihu molitvu kod kuće jer je to najsigurnija i najodgovornija zaštita od zaraze…

Ministar zdravstva Vili Beroš i danas apelira na odgovornost i svijest hrvatskih građana, ali i turista, poziva ih da se pridržavaju epidemioloških mjera, upozorava kako “godišnji odmor ne poništava obavezu nošenja maski, držanja distance…”. Ali, ni riječ da bi rekao Crkvi koja je “pokrovitelj” sutrašnjih masovki za blagdan Velike Gospe koji će od Sinja preko Trsata i Marije Bistrice do Aljmaša okupiti na tisuće vjernika…

Beroš tvrdi kako se novim mjerama izravno djeluje na poznata žarišta koja su stavljena pod nadzor. Uzlazni trend u broju novooboljelih, našim “stožerašima” navodno nije iznenađujući, vjeruju da će mjere pridonijeti smanjivanju crnih brojki i napominju kako je puno toga “na osobnom odabiru i ponašanju svakog građanina i turista, naročito mladih koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku.” No, koliko je na osobnom odabiru i ozbiljnosti vjernika koji će sutra masovno pohoditi svetišta Velike Gospe, i ufa li se Beroš u njihovu odgovornost i poštivanje epidemioloških mjera kako se zaraza ne bi eksponencijalno širila?

Šutnja civilne vlasti, dijelom je kompenzirana p(rep )orukama crkvene. Ali one su u svojoj biti načelne, neobvezujuće, i realno govoreći- neodržive.

Dubrovački biskup Mate Uzinić, uputio je u četvrtak, uoči blagdana Velike Gospe, pismo svećenicima, redovnicama i vjernicima Dubrovačke biskupije u kojem upozorava na redovne, ali i specifične mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donesene u povodu blagdana. Biskup podsjeća svoju pastvu da su na snazi upute za ponašanje u vrijeme pandemije koronavirusa koje je donijela Splitska metropolija 5. lipnja 2020., i uz njih skreće pozornost vjernika na nove preporuke HZJZ-a uz svetkovanje Velike Gospe.

-Boravak u crkvi neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri fizički razmak sudionika (vjernika, svećenika i časnih sestara) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima vezano uz vjerska okupljanja, te detaljno navodi specifične mjere:

– Na blagdan Velike Gospe preporučuje se povećati broj liturgijskih slavlja, osobito onih za koja se zna da okupljaju ili se očekuje okupljanje većeg broja vjernika, kako bi se omogućilo smanjenje broja osoba istovremeno prisutnih na pojedinom slavlju u zatvorenom prostoru.
– Ne održavati procesije vjernika tijekom proslave blagdana Velike Gospe.
– Minimizirati broj popratnih događaja i drugih vrsta okupljanja.

Dubrovnik nije Sinj, ili Aljmaš, gdje su svetkovine Velike Gospe osobito masovno posjećene, pa dubrovački biskup prepušta župnicima i rektorima crkava, piše IKA, da, nakon savjetovanja sa župnim pastoralnim vijećima ili svojim suradnicima, donesu vlastitu prosudbu o organizaciji procesije uz svetkovinu Gospe, i eventualne druge procesije. Upućuje, također, vjernike na važnost pridržavanja mjera HZJZ-a i njihovu nakanu “sve nas još jednom potaknuti na odgovorno ponašanje”, kako ova vjerska okupljnaja ne bi postala nova korona-žarišta.

-U nadi da će nam proslava Velike Gospe proći bez pogoršanja epidemiološkog stanja, a uz molitvu Velikoj Gospi, koju mi u Dubrovniku štujemo kao Gospu od Porata, da nas zagovara u ovoj i svakoj drugoj našoj potrebi, na sve zazivam Božji blagoslov- napisao je u svom pismu svećenstvu i vjernicima biskup Uzinić.

Glas koncila prigodno, također, podsjeća na preporuke biskupa donesene u lipnju na zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije uz konstataciju da je sukus preporuka biskupa: “epidemioloških se mjera, do njihova opoziva, trebamo svi držati, a svećenici- posebno župnici- trebali bi voditi računa o tome na osobit način. U tome opravdano trebaju očekivati i očekuju i potporu svojih vjernika- piše Glas koncila.

A mi se sjećamo kako se proljetos, dio crkvenih službenika ponašao u odnosu na epidemiološke mjere HZJZ-a i preporuke Nacionalnog stožera. Kao kasta koja je iznad države i Ustava. Nedodirljiva. Božanska, a ne zemaljska. Neki su mise održavali unatoč preporukama da se to ne čini, a novinare uz najopakije pogrde istjerivali iz “vjerskih hramova” kao da su ih svojim prisustvom oskvrnuli, svjedočeći da u njima nema ni Boga ni čovjeka.

Čemu se možemo nadati sutra na Veliku Gospu, kada će crkve pohoditi na tisuće vjernika? Zar zbilja treba očekivati da će se svi, u poniznosti i očaranosti Gospom, držati socijalne distance, da će “pred Boga” izaći sa zaštitnom maskom, da će na umu imati tako prizemnu, ovozemnu pošast kao što je korona i da će je prepostaviti slavi Svevišnjega na nebesima dok se budu tiskali oko kipa Gospe i molili je za iskupljenje?
Pravi, puni doprinos zaštiti zdravlja naroda u ovoj, trenutno eskalirajućoj pandemijskoj situaciji, Crkva bi dala da je pozvala vjernike da ove godine ne hodočaste u svetišta Velike Gospe. Jer je ljudski život ipak nasvetiji. Uostalom, ako se školska nastava može održavati virtualno, zašto se ne bismo tako mogli i moliti snagom svoje imaginacije i predanosti vjeri? Naravno, ako smo uistinu vjernici…

dubrovački biskup Mate Uzinić
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI