Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
FESTIVALI
FALIŠ neće falit: ‘Hoće li festivala biti? Eto, hoće. Mora!’

FALIŠ neće falit:
‘Hoće li festivala biti? Eto, hoće. Mora!’

FALIŠ neće falit, javljaju danas iz direkcije Festivala alternative i ljevice Šibenik  koji se osmu godinu za redom održava u – Šibeniku. Na učestala pitanja brojne vjerne publike o tome hoće li se Fališ održati ove godine odgovaraju: Eto, hoće. Mora!’

 Osmi Festival alternative i ljevice Šibenik, bit će održan i ove godine, bez obzira na složenu epidemiološku situaciju i financijske probleme koji su pogodili cijelu kreativnu industriju, posebice njen izvođački segment. Zbog toga će i FALIŠ imati nešto izmijenjenu formu i manji broj sadržaja,  naravno kvantitetom, a nikako kvalitetom, ističu organizatori.

-Umjesto uobičajeno, prve srijede u rujnu, počet ćemo dan kasnije, u četvrtak 03.09., a završiti u subotu oko pola noći, kako je to već tradicija. Svi programski sadržaji bit će održani na starom mjestu, na Trgu Ivana Pavla II, odnosno Maloj loži. Pored toga, ove godine na FALIŠ-u neće biti održana izložba u galerijskom, zatvorenom prostoru, ali to ne znači i da je uopće neće biti. Također, broj stolica ćemo prilagoditi epidemiološkim mjerama, žaleći zbog nesumnjivo manjeg broja publike koja nas je podržavala svih ovih godina, ali i brinući za njihovo, naše i javno zdravlje.  Organizatori Festivala alternative i ljevice zahvalni su sponzorima i partnerskim organizacijama bez kojih bi ove, nimalo lijepe godine, kontinuitet FALIŠ-a bio prekinut. Dakle, fala za FALIŠ Gradu Šibeniku, Forumu ZFD (Njemačka), Turističkoj zajednici Šibenik, Srpskom narodnom vijeću, West Herzegowina festu iz Širokog Brijega (BiH) i svima, a takvih je uvijek puno, koji su pitali hoće li festivala biti. Eto, hoće. Mora! – veli Emir Imamović Pirke, pisac, novinar i direktor FALIŠ-a. 

 

Ove godine na FALIŠ-pozornici nastupaju, među ostalima u sjeni: don Hrvoje Katušić,  fra Domagoj Runje,  Boris Dežulović,  Viktor Ivančić,  dr. Snježana Koren,  dr. Božo Repe,  Ana Benačić,  Branko Sekulić, dr. Milivoj Bešlin, Slaven Rašković, Igor Čoko, Zoran Grozdanov, Davorka Blažević, Denis Periša, dr. Petar Filipić, dr. Snježana Koren, dr. Božo Repe, dr. Dubravka Stojanović, dr. Hrvoje Klasić, Aneta Vladimirov… i mnogi drugi, kako se to kaže.

Žilavi FALIŠ-evci se nisu dali korona apatiji i covid-19 histeriji, pa će se i ove godine razgovarati, predavati i raspravljati o nekim važnim temama za čovjeka i čovječanstvo. Umjesto da nabrajamo o čemu, evo u nastavku cjelovitog programa s vremenima, sudionicima i sadržajima, a ovdje je poveznica na tekstove na TRIS-u o prethodnim FALIŠ-ima:

Nekadašnji FALIŠ na kojem je nastupila Teresa Forcades

 

8. Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ)

(3.–5.9.2020.; Trg Ivana Pavla II) 

Četvrtak, 3.9.:

20:00: „Opasne priče: politike koje su zarobile svijet“; promocija knjige Petra Vidova (sudjeluju: Petar Vidov, Ana Benačić; moderira: Branko Sekulić)

21:00: „Amerika 2020.: Krah carstva ovozemaljskog?; predavanje dr. Stipe Grgasa

22:00: „Sva velika braća nas gledaju“; javni intervju s Denisom Perišom (voditelj: Marko Podrug)

S prijašnjih FALIŠ-a, foto TRIS/H. Pavić

Petak, 4.9.:

20:00: „Summa atheologiae: Nekoliko heretičkih rasprava o nemogućnosti Svemogućeg“; promocija knjige Borisa Dežulovića (sudjeluju: Boris Dežulović, Viktor Ivančić; moderira: Zoran Grozdanov)

21:00: „Ateizam: Strah od tuđe nevjere ili vlastitog malovjerja?“; okrugli stol (sudjeluju: don Hrvoje Katušić, fra Domagoj Runje; moderira: Branko Sekulić)

22:00: „Ekonomija sreće“; predavanje dr. Petra Filipića

Subota, 5.9.:

19:00: „Život u limbu – knjiga ožiljaka“; promocija knjige Slavena Raškovića i Igora Čoke (sudjeluju: Slaven Rašković, Igor Čoko, Aneta Vladimirov; moderira: Davorka Blažević)

20:00: „1968.:godina koja je uzdrmala svijet“; predavanje dr. Hrvoja Klasića

21:00: „Na braniku povijesti“; okrugli stol (sudjeluju: dr. Snježana Koren, dr. Božo Repe; moderira: dr. Dubravka Stojanović)

22:00: „1971.: Srpski liberali u Hrvatskom proljeću“; predavanje dr. Milivoja Bešlina

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI