Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
brda i planine / književno
Foto: Što sam naučio na planini

Priče u hodu:
Objavljena knjiga ‘Što sam naučio na planini’, autor uz planinarske staze ostavlja primjerke umotane kao poklon

Foto: Što sam naučio na planini

Izdavač putopisne i pustolovne literature Libricon objavio je knjigu kratkih priča ‘Što sam naučio na planini’ autora Milana Majerovića-Stilinovića, zbirku zapisa nadahnutih boravcima u prirodi što ih je taj novinar i televizijski voditelj objavljivao na istoimenu blogu na Facebooku, javila je Hina.

Podijeljene u pet poglavlja kojima se i metaforički prati forma uobičajenog planinarskog izleta (Polazak, Uspon, Vrh, Silazak, Povratak), priče su formom različite, često fluidne, ističe se u najavi i dodaje da čitatelja vode na putovanje između dokumentarističkih crtica i poetičnih impresija, od tekstova koji se igraju riječima i njihovim značenjem, do osobnih dvojbi i spoznaja razumljivih svima koje privlače planine i hodanje bez čvrsto zadanog cilja.

Foto: Što sam naučio na planini

Obogaćenu autorovim fotografijama u dizajnerskoj obradi Irene Mihalinec, knjigu je uredio pisac Roman Simić koji za nju kaže da je “osobita, endemska biljka – nezamjenjivo planinska”. “Jedinstvena zbirka priča, uspona i spustova, staza markiranih i zaraslih, malih i velikih čuda koja čekaju i na vas”, napominje Simić.

Foto: Što sam naučio na planini

Zanimljivost u vezi knjige je i način njezine promocije: Majerović primjerke knjige, umotane kao poklon, ostavlja uz različite planinarske staze u zemlji namjernicima koji dolaze iza njega. Taj je “šumski gerila marketing” već oduševio mnoge pratitelje Facebook bloga, a i nalaznike knjige koji se autoru po pronalasku knjige javljaju koristeći digitalni kod #šsnnp.

Foto: Što sam naučio na planini

“Ustrajati i putovati, to su moje želje za ovu knjigu”, poručuje sam autor: “Volio bih da je pronađete, ili ona vas, na mjestu gdje je ne očekujete. Bit će mi drago potakne li vas na vlastiti iskorak u prirodu, ali i na kreativni izražaj osobna iskustva.

Foto: Što sam naučio na planini

Milan Majerović-Stilinović (1972.) kao diplomirani i slobodni novinar radio je na Hrvatskoj televiziji, u dnevnim listovima, na radijskim postajama, web portalima i internetskim televizijskim programima. U javnosti najviše prepoznatljiv kao televizijski reporter, urednik i voditelj, posljednjih godina radi kao samostalni savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću.

Foto: Što sam naučio na planini

Početkom 2019. godine pokrenuo je Facebook blog “Što sam naučio na planini” koji je postao osnova za njegovu prvu knjigu u kojoj donosi 50 kratkih “priča u hodu”. Njegovi zapisi nadahnuti boravcima u prirodi, susretima s ljudima, živim bićima i fenomenima na koje nailazi tijekom planinarenja, imaju jaku autobiografsku crtu. Knjiga je dostupna u svim većim knjižarama u zemlji, ili se može naručiti putem web-shopa izdavača www.libricon.hr, javila je Hina.

Foto: Što sam naučio na planini

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI